Românii ies din nou în stradă. Proteste în Piaţa Victoriei şi la Parlament împotriva "Legilor (In)Justiţiei"  ​​​​​​​

Sute de persoane protestează lângă Parlament, indignate că, ignorând vocea societăţii civile, a Opoziţiei, a numeroşi magistraţi, coaliţia PSD/ALDE a adoptat prima lege a Justiţiei, cu o viteză care naşte mari suspiciuni.
Loredana Diacu
11.12.2017

alte articole

Protest (Alexandru Socol Bsk)
Loredana Diacu
11.12.2017

Câteva sute de cetăţeni s-au strâns, lângă Parlament, pentru a protesta faţă de adoptarea pe repede-înainte a primei legi a justiţiei şi a adoptării proiectului depus de artizanul OUG 13, Florin Iordache, privind graţierea parlamentarilor incompatibili. Cetăţenii sunt păziţi de vaste efective de jandarmi, numărul forţelor de ordine fiind impresionant. În zonă se pot vedea inclusiv jandarmi călare, deşi prezenţa lor la ultimul marş a stârnit numeroase critici.

La fel ca ieri, când la mega-protestul din Piaţa Victoriei au venit şi numeroşi oameni politici, şi astăzi, printre protestatari pot fi văzuţi parlamentari ai Opoziţiei, respectiv deputaţi şi senatori PNL şi USR.

Reamintim că prima lege a justiţiei, iniţiativă legislativă care modifica Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, şi controversatul proiect de modificare a Legii ANI, care vizează "albirea" incompatibililor, au fost votate în condiţiile în care ieri peste 15.000 de persoane au protestat în Piaţa Victoriei împotriva modificării Legilor Justiţiei. În consecinţă, indignaţi că vocea lor nu a fost luată în considerare - la fel cum n-au fost luate în considerare nici vocile lui Augustin Lazăr, a şefei DNA, a Asociaţiei Procurorilor din România etc. - protestatarii au revenit astăzi lângă Parlament.

Comasaţi pe trotuarul dinspre parcul Izvor, vis-a-vis de poarta înspre Camera Deputaţilor, protestatarii i-au fluierat şi huiduit pe parlamentarii ce ieşeau cu maşinile din Parlament şi le-au strigat "Trădătorilor!" şi "Hoţii!", sancţionându-i, astfel, pentru votarea primei legi a "Injustiţiei".

"Sunt aici pentru că asistăm în momentul de faţă la partea practică din acel atac al Justiţiei ce are loc de zece luni. Până acum s-a vorbit de el, acum încep să îl pună şi în practică. Prima lege din pachetul de legi ale Injustiţiei, aşa cum le numim noi - 303 - a trecut prin votul Camerei Deputaţilor şi a fost trecut aşa, pe repede- înainte, trebuia să fie votul mâine, l-au votat azi, nu noaptea ca hoţii dar seara ca hoţii! Vrem să le arătam, încă o dată, că nu suntem de acord cu ce vor ei să facă şi să dăm un semnal şi celorlalţi români să iasă în stradă", a declarat un protestatar.

"Având în vedere că a fost mobilizare, le-a zis toată lumea, inclusiv toate organismele abilitate din ţară şi de prin afară şi având în vedere şi faptul că ei se cam grăbesc, se vede că se grăbesc, mie îmi dă senzaţia de frică, vor să se mişte foarte repede, probabil că dosarele unora dintre ei merg foarte repede şi vor să se mişte cu modificările repede, înainte să fie prea târziu", a adăugat protestatarul, comentând faptul că PSD/ALDE şi aliaţii lor îi dau înainte cu legile Justiţiei, în pofida protestelor, a criticilor din partea organizaţiilor de magistraţi, a Ministerului Public, Departamentului de Stat al SUA etc.

O altă protestatară reaminteşte că lipsa de speranţă este cel mai duşman şi că soluţia este la români. Cel mai rapid şi ieftin referendum este ieşitul în stradă, spune protestatara, lansând un apel la mobilizare.

"Românii ar trebui să înţeleagă faptul că, atâta timp cât încă reacţionează la ticăloşiile clasei politice, ţara aceasta mai are o şansă. Lipsa de speranţă este cel mai mare duşman... Să nu cădem în ispita de a crede că nu mai este nimic de făcut. Oricât ar părea de ciudat, în ciuda contextului disperat, soluţia e încă la noi.

În momentul în care oamenii vor înţelege că cel mai rapid şi ieftin referendum este ieşitul în stradă, suntem salvaţi. Care este întrebarea? Ar fi mai multe: Sunteţi de acord cu politica dusă de actualii guvernanţi? Date fiind măsurile luate, consideraţi legitimă puterea instaurată fix acum un an în România? Sunteţi de acord cu reforma justiţiei/aservirea politică a justiţiei? Doriţi să păstrăm un stat democratic? Doriţi ca România să rămână membră UE şi NATO? Etc. Indiferent care dintre aceste lucruri vă sensibilizează, ieşiţi în stradă pentru a vă arăta PAŞNIC punctul de vedere. România, trezeşte-te!", transmite protestatara.

În paralel cu protestul de lângă Palament, câteva persoane protestează şi în Piaţa Victoriei, pentru a păstra continuitatea protestelor ajunse astăzi la ziua 315.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor