Românii au votat duminică pentru mai puţină austeritate

Potrivit FT, Ponta îşi datorează funcţia colapsului coaliţiei de centru dreapta, ce a intervenit cu mai puţin de două luni în urmă pe fondul nemulţumirii populare provocate de reduceri bugetare substanţiale, inclusiv a unei măsuri ce a vizat tăierea cu 25% a salariilor angajaţilor din sectorul public
Bucureşteni după exprimarea votului în seara zilei de 10 iunie, 2012 (Lidia Melinte / Epoch Times România)
Epoch Times România
12.06.2012

Coaliţia de guvernământ de stânga aflată în fruntea României se pare că a înregistrat o victorie triumfătoare în alegerile locale de duminică, scrie luni Financial Times pe un blog, amintind de interpretarea Reuters potrivit căreia votul a fost "un mesaj clar că alegătorii s-au săturat de austeritate".

Însă, există o şansă egală ca sprijinul obţinut din partea alegătorilor să încurajeze noul guvern al lui Victor Ponta să rămână fidel programului de austeritate negociat cu Fondul Monetar Internaţional.

Potrivit FT, Ponta îşi datorează funcţia colapsului coaliţiei de centru dreapta, ce a intervenit cu mai puţin de două luni în urmă pe fondul nemulţumirii populare provocate de reduceri bugetare substanţiale, inclusiv a unei măsuri ce a vizat tăierea cu 25% a salariilor angajaţilor din sectorul public. Deci, orice sprijin exprimat de acum înainte pentru guvernul său interimar ar sugera că USL se va descurca bine la alegerile naţionale din noiembrie.

La prima vedere, se întrevede un risc legat de acordul în valoare de 5 miliarde de euro încheiat cu FMI şi UE de predecesorul lui Victor Ponta, ce stipulează ca deficitul bugetar al României să fie redus la mai puţin de 3 procente din Produsul Intern Brut în 2012, de la 5,2% anul trecut. În fond, una dintre primele iniţiative ale lui Ponta a fost revenirea salariilor bugetarilor la sumele de dinaintea tăierii cu 25%.

Dar aceasta nu înseamnă că România va renunţa la programul de reforme şi va cădea într-un haos bugetar. Financial Times aminteşte că premierul Victor Ponta a avut grijă să discute propunerea sa privind salariile cu FMI, iar echipa sa guvernamentală s-a angajat să rămână dedicată acordului UE/FMI.

"Prima dată când a fost anunţată mărirea de salariu ea a fost văzută ca un regres", a explicat William Jackson de la Capital Economics, "dar, de fapt, noul guvern a făcut alegerile corecte. Rămâne angajat programului FMI şi nu pare să rămână în urmă la capitolul reforme".

Este adesea mai uşor, în mod evident, ca un guvern opus din punct de vedere ideologic austerităţii să aibă câştig de cauză - alegătorii fiind mânaţi de nevoie. Dar în România nu este loc de relaxare, în contextul în care, potrivit lui Jackson, economia a intrat în recesiune în primul sfert al anului şi este încă la mare depărtare de statutul pe care îl avea înainte de declanşarea crizei, în 2008-2009.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor