Românii au uitat zicala „Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă” (The Economist)
Românii au uitat zicala „Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă”, scrie publicaţia The Economist, referindu-se la incapacitatea României de a atrage fondurile comunitare.
”Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă”, este un vechi proverb românesc, care sugerează că trebuie să depui eforturi pentru a realiza ceva în viaţă. Cei mai mulţi români par să fi uitat acest proverb în timpul regimului comunist, care le oferea cetăţenilor casă şi un loc de muncă, indiferent de eforturile depuse. Acum, românii întâmpină dificultăţi în accesarea fondurilor europene, fapt ce implică un efort, se arată într-un comentariu al publicaţiei The Economist.
A doua cea mai săracă ţară din UE, România, cu o rată a absorbţiei situată în jurul valorii de 7,4%, se situează pe ultima poziţie în ceea ce priveşte folosirea fondurilor structurale europene.
The Economist aminteşte că ţara noastră a avut la dispoziţie un ajutor financiar de 20 de miliarde de euro, în perioada 2007-2014, pentru a recupera decalajele faţă de ţările avansate din UE. Dar nu a ştiut să profite.
Rata mică de absorbţie a fondurilor europene a devenit o problemă obsesivă pentru Guvernul de la Bucureşti. Acesta a tot repetat că atragerea de fonduri europene reprezintă principala prioritate din 2012.
Corupţia, lipsa de motivare şi informare, capacitatea administrativă redusă şi lacunele majore în înţelegerea modului în care funcţionează instituţiile europene sunt principalele motive pentru care România a eşuat în atragerea fondurilor structurale, susţin analişti citaţi de The Economist.
La cinci ani de la aderare, în România sunt încă sate fără electricitate şi apă curentă. Infrastructura României este departe de standardele europene, cu doar 300 de kilometri de autostradă şi zeci de drumuri stricate, construite în timpul regimului Ceauşescu, se mai arată în comentariul publicaţiei britanice.