Românii au cheltuit anul trecut, în magazinele alimentare fizice, cu aproape 50% mai mult decât în 2023, arată un raport american

În 2023, românii au cheltuit 33,6 miliarde de dolari în magazinele alimentare fizice, o creştere impresionantă de 46% faţă de 2022, arată o analiză realizată de Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA).
Susţinerea puterii de cumpărare a românilor şi măsurile de reducere a inflaţiei luate de către guvern au contribuit, de asemenea, la creşterea valorii vânzărilor cu amănuntul, relatează Ziare.com.
Datele analizate arată că retailerii alimentari au continuat să domine piaţa comerţului cu amănuntul, cei mai mari 9 retaileri obţinând anul trecut cifre de afaceri record.
De asemenea, creşterile faţă de 2022 au fost de peste 17,3% pentru Lidl şi Kaufland, 13,5% pentru Profi, 15,4% pentru Metro, 16,1% pentru Mega Image, 18,8% pentru Penny şi de peste 7 procente pentru Auchan şi Selgros.
În plus, mai precizează raportul, plafonarea preţurilor le-a oferit retailerilor stabilitate şi predictibilitate, aspecte esenţiale într-o economie marcată de fluctuaţii.
Totodată, un alt factor care a contribuit la creşterea consumului a fost diversificarea ofertei în retailul alimentar, care a fost susţinută de politicile guvernamentale ce au încurajat producătorii şi retailerii să se adapteze cerinţelor pieţei şi să ofere produse variate, accesibile tuturor categoriilor de consumatori.
Nu în ultimul rând, datele arată că veniturile totale medii lunare pe persoană au crescut cu 15,3% faţă de primul trimestru din 2023, depăşind de trei ori rata inflaţiei. Salariul mediu a crescut cu 14,3%, iar pensiile cu 13,8%. Salariul minim brut pe economie a fost majorat la 3.700 de lei începând cu 1 iulie 2024, iar în primul trimestru al anului 2024 veniturile medii lunare pe persoană au atins 3.210 lei.