România: Preţul calificării la baraj
alte articole
Accederea la limită din grupele de calificare obţinută de România a bucurat multă lume şi a adus suporterilor speranţă în vederea CM din 2014 dar pe lângă fotbalul de pe teren, efortul depus la antrenamente, Mondialul mai are un preţ, în euro, care este destul de piperat.
Din informaţiile oferite de FRF prin comunicatele emise, reiese că lotul naţional a cheltuit o sumă enormă în timpul acestei campanii.
Pentru fiecare partidă oficială disputată, tricolorii au cheltuiesc o sumă aproximativă de 500.000 de euro, în această sumă fiind incluse cheltuieli de organizare, costurile cheltuieşte cu transportul, cazarea şi diurnele. Cu acelaşi lot, o partidă amicală poate ajunge undeva la 120.000.
La un calcul simplu, de la revenirea lui Victor Piţurcă la echipa naţională, în august 2011, România a jucat 14 meciuri oficiale (în preliminariile Campionatului European 2012 şi Campionatului Mondial 2014) şi 13 partide amicale, atingând astfel uimitoarea sumă de 7,5 milioane de euro, puţin peste 3,5 milioane de euro pe an.
FRF a publicat în urmă cu două luni un comunicat oficial în care preciza că organizarea unei partidelor oficiale pe propriul teren ajunge la jumătate de milion de euro.
“În conformitate cu dispoziţiile art.36 din Statutul Federaţiei Române de Fotbal, Comitetul de Urgenţă al FRF, compus din domnii Mircea Sandu – Preşedinte, Dumitru Dragomir – Primul Vicepreşedinte şi Octavian Goga – Al doilea Vicepreşedinte, cu unanimitate de voturi, hotărăşte: aprobă cheltuielile ocazionate de organizarea jocurilor dintre echipele naţionale de seniori ale României şi Ungariei, respectiv Turciei (6 şi, respectiv, 10 septembrie a.c.), din cadrul preliminariilor Cupei Mondiale FIFA 2014, în valoare de aproximativ 900.000 Euro”, scrie comunicatul Federaţiei.
O sumă de asemenea proporţie nu poate fi explicată în totalite dar anumite criterii au ieşit în mod natural în evidenţă.
Spre exemplu, antrenorul Victor Piţurcă, cu un salariu de 70.000 de euro pe lună, primeşte împreună cu ceilalţi din staff-ul tehnic, o diurnă de 600 de euro pe zi pe toată perioada evenimentelor la care participă echipa naţională. Suma încasată de către aceştia este dublă decât a jucătorilor sau a altui membru din staff-ul tehnic, toate acestea în condiţiile în care naţionalele de juniori nu mai primesc diurne în ultimele luni. Cu toate acestea, pentru o acţiune a lotului pe o perioadă de 7 zile cheltuieşte ajung la 70.000 de euro.
În fiecare deplasare în străinătate a echipei naţionale, FRF păstrează cele mai bune hoteluri dar şi preţurile se ridică pe măsura calităţii. Însă Victor Piţurcă iese de asemenea în evidenţă, la capitolul cheltuieli, deoarece nu acceptă să se cazeze decât în cel mai bun apartament al hotelului din acel moment, iar pe lângă cazare, consumaţia de la restaurant şi alte ”consumabile” sunt extrase direct din contul Federaţiei Române de Fotbal.
Din fericire, o parte din cheltuielile acestea pot fi acoperite dacă România trece şi de meciurile de baraj şi se califică la turneul final al Cupei Mondiale din 2014, pentru care FIFA oferă o recompensă de 3,5 milioane de euro, exact cât au cheltuit tricolorii într-un singur an. Să sperăm ca la anul vom putem vedea pe stadioanele din Brazilia şi selecţionata din România.