România poate adera la Mecanismul Unic de Supraveghere Bancară din zona euro

Banca Centrala Europeana in Frankfurt/Main (Daniel Roland / Getty Images)
Epoch Times România
19.10.2012

România şi celelalte ţări care nu sunt membre ale zonei euro vor putea adera la Mecanismul Unic de Supraveghere a băncilor din zona euro, decis joi noaptea la dineul de lucru al şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană.

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord pentru o introducere graduală a mecanismului de supraveghere bancară în zona euro în 2013. Acordul a fost posibil după ce cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Francois Hollande, au avut o întrevedere separată pentru a trece peste diferenţele de opinie.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că la acest mecanism vor putea lua parte şi ţările care nu sunt încă membre ale zonei euro.

Preşedintele Traian Băsescu şi-a manifestat încă de la începutul discuţiilor pe acest subiect interesul ca România şi celelalte ţări non-euro să obţină un tratament apropiat de cel pe care CE l-a avansat pentru statele din zona euro.

Chestiunea a fost abordată la 14 septembrie, la Bruxelles, în cadrul întrevederilor cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

”L-am asigurat şi pe domnul Barroso şi pe domnul van Rompuy că România va fi parte a uniunii bancare. Sigur, aici sunt de discutat modalităţile, iar argumentul principal pentru care România doreşte să fie parte a uniunii bancare, chiar dacă nu este în zona euro, este legat de faptul că 85% din piaţa banking-ului românesc este ocupată de bănci din zona euro”, declara atunci Traian Băsescu.

Acordul politic la care s-a ajuns la Consiliul European de Toamnă vizează ”adoptarea cadrului legal” al Mecanismului de Supraveghere până în decembrie pentru ca acesta să poată fi introdus în 2013.

Banca Centrală Europeană va avea competenţe de la 1 ianuarie 2013 asupra întregului sistem bancar al zonei euro (6.000 de bănci), dar mecanismul de supraveghere va deveni efectiv în mod treptat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor