România mai are 42 de proceduri de infringement deschise împotriva sa. CE a renunţat până acum la 13

România mai are 42 de proceduri de infringement deschise împotriva sa, după ce Comisia Europeană a renunţat la 13 acţiuni împotriva ţării noastre. Acestea au fost declanşate în urma neîndeplinirii obligaţiilor care îi revin României în baza Tratatului UE.
Comisia Europeană. (Getty Images)
Cristina Boiangiu
27.09.2012

România mai are 42 de proceduri de infringement deschise împotriva sa, după ce Comisia Europeană a renunţat la 13 acţiuni împotriva ţării noastre. Acestea au fost declanşate în urma neîndeplinirii obligaţiilor care îi revin României în baza Tratatului UE.

"Această decizie (n.r. de clasare a celor 13 acţiuni) vine ca urmare a eforturilor autorităţilor române de adoptare a măsurilor care să asigure respectarea dreptului Uniunii Europene", a declarat Agentul Guvernamental al României pentru Curtea de Justiţie şi Tribunalul UE, Răzvan Horaţiu Radu, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Europene.

El a precizat că un rol important în clasarea unei părţi din proceduri l-a avut dialogul constant menţinut de partea română cu instituţia europeană pentru remedierea respectivelor situaţii, informează un comunicat al MAE.

Dintre cele 13 acţiuni clasate, nouă se referă la necomunicarea măsurilor naţionale de transpunere a directivelor UE, iar patru vizează aplicarea sau transpunerea incorectă a legislaţiei UE.

Cele 42 de proceduri de infringement rămase sunt în fază precontencioasă, iar 28 se referă la transpunerea sau aplicarea incorectă a dreptului UE, iar 14 sunt legate de necomunicarea măsurilor naţionale de transpunere a directivelor.

Până în prezent, România nu a primit nicio sentinţă de condamnare de la Curtea Europeană de Justiţie pentru neîndeplinirea obligaţiilor care îi revin în baza Tratatului UE.

Care au fost problemele constatate

Directiva 2011/100/UE de modificare a Directivei 98/79/CE privind dispozitivele medicale pentru diagnostic in vitro, transpusă prin HG nr. 596/2012 pentru completarea HG 798/2003 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă şi utilizare a dispozitivelor medicale pentru diagnostic in vitro este una din acţiunile care priveau necomunicarea măsurilor naţionale de transpunere a directivelor UE, clasate după adoptarea actelor normative naţionale corespunzătoare, a informat MAE.

Alte acţiuni vizează stabilirea unui cadru de acţiune comunitară în vederea utilizării durabile a pesticidelor, cea privind vehiculele scoase din uz inspecţia tehnică auto pentru autovehicule şi remorcile acestora, asigurarea proprietarilor navelor în ceea ce priveşte creanţele maritime, fuziunile fondurilor structurile de tip „master-feeder” şi procedura de notificare, cerinţele organizatorice, conflictele de interese, regulile de conduită, administrarea riscului şi conţinutul acordului dintre depozitar şi societatea de administrare, privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare şi societăţile de administrare a investiţiilor, obligaţiile de raportare şi întocmire a documentaţiei necesare în cazul fuziunilor şi al divizărilor privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare.

Printre cauzele la care CE a decis clasarea se numără: condiţiile de acces la reţea pentru schimburile transfrontaliere de energie electrică, normele comune pentru piaţa internă în sectorul gazelor naturale - preţuri reglementate, normele comune pentru piaţa internă de energie electrică - preţuri reglementate, recunoaşterea calificărilor profesionale.

Ce reprezintă procedura de infringement

Procedura de infringement se referă la paşii pe care îi urmează Comisia Europeană atunci când un stat nu respectă legislaţia europeană. Prin declanşarea acestei proceduri, CE atenţionează statul respectiv că a greşit şi îi oferă timpul necesar pentru a remedia problema. Dacă ţara atenţionată nu pune lucrurile în regulă, este sesizată Curtea Europeană de Justiţie care se pronunţă pe speţa respectivă şi poate da o amendă foarte mare statului respectiv, dacă este găsit vinovat. De la declanşarea procedurii şi până când cazul ajunge în instanţă nu trece, de obicei, mai mult de un an şi jumătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor