România Împreună, acuzaţii pentru PSD-ALDE: Se dă liber la furat prin lege!

Politicienii puterii lucrează din greu la reducerea riscurilor pentru cei care fură de la stat, acuză Anca Paliu Dragu, după ce Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a dat undă verde unui proiect de mare ajutor pentru cei ce fură de la stat.
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu (Mihut Savu / Epoch Times)

Sub perdelele de fum lansate special ca să deturneze publicul de la agende personale, majoritatea PSD-ALDE continuă să mutileze cadrul legislativ, acuză Mişcarea România Împreună, în contextul în care Comisia juridică a dat marţi undă verde unui proiect de lege care prevede ştergeri de pedepse pentru evazionişti.

Mai exact, Comisia juridică a adoptat marţi un raport de admitere pentru proiectul iniţiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, modificat de deputaţii jurişti PSD şi UDMR, astfel încât persoanele acuzate de evaziune fiscală scapă de urmărirea penală sau chiar de condamnare dacă achită prejudiciul integral, la care se adaugă 20% din suma datorată, prevedere de care se poate beneficia o singură dată. Plata prejudiciului nu trebuie făcută imediat, ci se acordă o „perioadă de graţie“ de 3 ani.

Clemenţa se aplică şi în cursul judecăţii penale, până la finalizarea procesului, în aceleaşi condiţii. În plus, cei care primesc o condamnare cu închisoare pentru evaziune fiscală scapă de executarea acestei pedepse, care se transformă în pedeapsă sub supraveghere, dacă achită prejudiciul, plus 20% din suma datorată şi penalităţi, într-un termen de până la trei ani, se arată în comunicatul de presă al formaţiunii.

Concret, iniţiativa modifică Art. 10 din Legea nr. 241 / 15 iulie 2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, care în prezent prevede: Articolul 10 (1) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la Art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, inculpatul acoperă integral pretenţiile părţii civile, limitele prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate. (2) Dispoziţiile prevăzute la alin. (1) nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârşit o infracţiune prevăzută de prezenta lege într-un interval de 5 ani de la comiterea faptei pentru care a beneficiat de prevederile alin. (1).

Ori, potrivit formaţiunii fondate de Dacian Cioloş şi de tehnocraţii săi, prin această decizie, sub aparenţa unor măsuri fiscale prin care se încearcă recuperarea furtului se oferă prilejul de a scăpa de puşcărie, nicidecum o soluţie onestă şi funcţională.

„Se lucrează din greu la reducerea riscurilor pentru cei care fură de la stat. Practic, poţi fura şi, dacă nu se prinde nimeni că ai furat bani de la stat, poţi scăpa bine mersi. Dacă totuşi se prinde şi te trage la răspundere, ţi se oferă soluţia să dai banii înapoi şi eşti bine mersi. Bugetul de stat este, în viziunea actualilor decidenţi politici, un sac fără fund din care poţi fura liniştit dacă ai nervii tari şi conexiunile necesare. Nu se mai pedepsesc faptele, ţi se oferă variante să îşi trăieşti viaţa liniştit, cu regretul că ai avut ghinion când ai furat.

Însă oportunităţi similare nu i se oferă şi cetăţeanului obişnuit care are nevoie de servicii de sănătate şi educaţie sau de infrastructură. El aşteaptă ca statul să se concentreze pe bunăstarea sa. În tot acest timp, statul, prin majoritatea parlamentară, se preocupă de binele infractorilor. Se dă liber la furat prin lege“, a declarat Anca Dragu, fost ministru al Finanţelor în Guvernul Cioloş.