România ar putea fi acuzată că nu mai respectă criteriile de la Copenhaga. Care sunt consecinţele

În raportul Comisiei Europene pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), există riscul să se facă menţiunea că România nu mai respectă criteriile tratatului de la Copenhaga, a declarat marţi seara preşedintele Traian Băsescu.
(The Epoch Times)
Cristina Boiangiu
14.11.2012

În raportul Comisiei Europene pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), există riscul să se facă menţiunea că România nu mai respectă criteriile politice ale tratatului de la Copenhaga, a declarat marţi seara preşedintele Traian Băsescu. Raportul pe justiţie al CE este aşteptat în luna decembrie, iar actul respectiv va include derapajele din ultima vreme, cum ar fi cel legat de senatorul Mircea Diaconu, declarat incompatibil de instanţa supremă şi păstrat în funcţie de colegii lui parlamentari.

Preşedintele a declarat că doreşte să atragă atenţia asupra consecinţelor evenimentelor din ultima vreme şi că nu are intenţii politicianiste.

"Nu este o declaraţie de presă politicianistă, este o îngrijorare profundă, pentru că eu sunt convins că dacă nu reacţionăm corect ca şi politicieni la consolidarea părerii că România şi-a reintrat în cadenţa statului de drept, riscăm extraordinar de mult nu pentru politicieni din păcate. Românii vor plăti factura iresponsabilităţii politicienilor", a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Probleme cu aderarea şi fondurile europene

Consecinţele sunt legate de aderarea la spaţiul Schengen, care a tot fost amânată, şi de problemele apărute cu fondurile europene, în cazul unor programe fiind luată decizia de presuspendare a finanţării din cauza neregulilor găsite.

Băsescu a mai declarat că actuala putere nu va putea să-şi subordoneze instituţiile statului şi că nu este dispus la negocieri pe această temă.

"Cei care mai cred că este esenţială îndepărtarea preşedintelui ca să poată să pună sub control politic instituţiile justiţiei, instituţii de securitate naţională, le garantez că se înşeală. Nici nu vor putea să-şi atingă obiectivul, iar cu mine nu vor putea negocia independenţa acestor instituţii ale statului de drept create să fie independente", a precizat Băsescu.

După ce a fost acuzat de cei de la USL că face declaraţii politicianiste, de campanie electorală, preşedintele a ţinut să sublinieze că atrage atenţia asupra unor probleme grave ale ţării.

"N-am intrat în nicio campanie, dar sunt îngrijorat că actualul Parlament îşi termină mandatul în decembrie şi nu va mai fi timp să corectăm ceea ce este de corectat până la raport, iar raportul riscă să fie dezastruos pentru România", a explicat Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor