Roman Copper Corp dă statul român în judecată

Mina de cupru de la Roşia Poieni (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
08.05.2012

Potrivit unui comunicat transmis marţi, compania canadiană Roman Copper Corp, a cărei ofertă a fost declarată câştigătoare la licitaţia de privatizare organizată de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie pentru Cupru Min Abrud SA, a iniţiat procedurile legale şi acţiunile împotriva statului român, pentru a-şi proteja drepturile legale.

Roman Copper Corp. a formulat o "Cerere de chemare în judecată", pe care a înaintat-o instanţelor judecătoreşti din România, după ce OPSPI a încetat unilateral discuţiile pentru finalizarea procedurii, este menţionat în comunicat.

"Roman Copper Corp. a decis să acţioneze pentru protejarea drepturilor sale şi ale acţionarilor săi, în conformitate cu normele dreptului românesc şi internaţional. Pe parcursul întregului proces de privatizare a Cupru Min am acţionat cu bună credinţă, am respectat condiţiile din caietul de sarcini, am urmat regulile stabilite de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie şi am câştigat licitaţia", a declarat Joel Hayes, preşedintele companiei.

După finalizarea procesului de licitaţie, în data de 26 martie 2012, Roman Copper Corp. a fost declarată câştigătoare de către statul român.

Oficialii companiei au confirmat, de asemenea, că Roman Copper Corp. se află în contact permanent cu ambasadele ce reprezintă interesele părţilor implicate în proiect, cu scopul de a asigura sprijinul pentru o comunicare eficientă pe plan internaţional.

"Suntem încântaţi că noul prim ministru desemnat al României a anunţat încă de la nominalizare că, pentru cabinetul său, respectarea legii este prioritate zero. Roman Copper Corp. se aşteaptă ca autorităţile române să respecte această promisiune, deci să respecte legea şi să finalizeze procesul de privatizare a Cupru Min Abrud SA, în condiţiile prevăzute în cadrul licitaţiei pe care am câştigat-o. Imediat după anunţarea ofertei câştigătoare, ne-am exprimat disponibilitatea pentru finalizarea corespunzătoare a procesului de privatizare", a adăugat Joel Hayes.

Acesta a declarat că Roman Copper Corp. rămâne pregătită să se conformeze direcţiilor pe care guvernul român şi le-a asumat.

Compania canadiană, susţinută de compania Valhalla Resources şi banca de investiţii Bayfront Capital Partners s-au înscris în procedura de privatizare a societăţii miniere Cupru Min, lansată de statul român la sfârşitul anului 2011.

Procesul de licitaţie a fost organizat de OPSPI ca licitaţie deschisă cu strigare, criteriul de selecţie fiind cel mai bun preţ.

Roman Copper Corp a oferit 200,77 milioane de euro, peste preţul de pornire de 57,3 milioane de euro şi a fost declarată câştigătoare a licitaţiei.

Valhalla Resources Ltd. este o companie public listată la bursă (TSX-V: VH), specializată în explorări miniere. Roman Copper Corp are o experienţă de peste10 ani în managementul eficient al proiectelor miniere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor