Rin Grand Hotel urmărit de... ghinon

Rin Grand Hotel, proprietatea fraţilor Negoiţă pare urmărită de ghinion. Un nou incendiu a izbucnit marţi seara la parterul hotelului Rin.
Deputatul PSD, Robert Negoita. (wikipedia.org)
Epoch Times România
24.07.2013

Rin Grand Hotel, proprietatea fraţilor Negoiţă este urmărită de ghinion. Un nou incendiu a izbucnit marţi seara la parterul hotelului Rin.

Incendiul izbucnit în jurul orei 20,45. Pompierii au intervenit cu trei autospeciale de stingere, un echipaj de prim-ajutor, altul de descarcerare şi o autoscară, şi incendiul a fost stins rapid, fără să se înregistreze victime sau să fie necesară de evacuarea turiştilor aflaţi în hotel.

Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti, a declarat că flăcările au izbucnit la patiseria din holul hotelului. Focul a afectat 150 de metri pătraţi de la parterul hotelului, precum şi porţiuni din etajul 1. Fumul s-a degajat până la etajul 2.

Proprietăţile fraţilor Negoiţă par a fi urmărite de ghinion

Acelaşi hotel a fost în flăcări şi în 2007. Pe 8 iunie 2007, Rin Grand Hotel ardea, cu doar trei luni înainte de a fi dat în folosinţă. Întreaga faţadă a fost afectată iar pagubele au fost estimate de fraţii Negoiţă la 2-3 milioane euro.

Câţiva ani mai târziu, pe 2 octombrie 2012, un alt incendiu a izbucnit, marţi după-amiază, la mansarda unui bloc din complexul rezidenţial Confort City, proprietatea familiei Negoiţă din Popeşti-Leordeni.

Pagubele, ca şi în cazul incendiului produs cu 5 ani înainte la Rin Grand Hotel au fost evaluate de dezvoltatorul Domus Stil, firma lui Remus Sorin Negoiţă, actualul primar al sectorului 3, la 2 milioane de euro, aproximativ.

Incendiul s-a produs la unul dintre apartamentele situate la mansarda blocului (etajul 11) şi s-ar fi datorat, conform pompierilor, unui scurtcircuit electric declanşat, cel mai probabil, de defecţiuni apărute pe timpul exploatării unui frigider.

"Aproximativ 640 de persoane au fost afectate de incendiul din complexul Confort City, în urma căruia au fost distruse aproape în totalitate 24 de apartamente aflate la mansardă, iar majoritatea celor de la etajul 10 au suferit daune în proporţie de 10 - 30 la sută. Totodată, unele dintre apartamentele situate la etajele inferioare au suferit daune de maximum 5 la sută, din cauza apei folosite la stingerea incendiului, iar pe o suprafaţă de aproximativ 5 la sută a fost afectată izolaţia de polistiren a imobilului", anunţa ISU la momentul respectiv.

Blocul de polistiren construit de Negoiţă nu avea avizul ISU, s-a aflat ulterior, şi nici aviz de mediu. Clădirea nu avea nevoie de autorizaţie privind securitatea la incendiu eliberată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), pentru că nu era mai înalt de 11 niveluri, declara, purtătorul de cuvânt ISU Ilfov la scurtă vreme după incendiul ce a mistuit etajele superioare ale clădirii din Popeşti Leordeni.

"Am bani de dat, am datorii la stat"

În 2012, anul incendiului la Confort City, datoriile la stat ale lui Robert Negoiţă se ridicau la aproximativ 45 de milioane de euro. Parte din apartamentele din blocurile cu pricina fuseseră deja confiscate de Fisc şi se vindeau la jumătate din valoarea lor de piaţă.

La sfârşitul anului 2009, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a pus sechestrul asiguratoriu pe conturile bancare şi proprietăţile apărute în declaraţia de avere a deputatului PSD, fost şi actul primar al Sectorului 3, pentru a recupera măcar o parte din prejudiciul de 28 milioane de euro cauzat de Negoiţă prin neplata TVA-ului pentru tranzacţiile imobiliare efectuate de firmele lui Negoiţă în anii 2006-2008 şi a scos la vânzare loturi de apartamente în Confort City la valori mult sub preţul lor real, pentru a recupera din prejudiciul produs de deputat.

Cea mai mare parte din datoriile lui Negoiţă provin din vânzarea a 753 de case noi, pentru care nu a plătit TVA. Surse din presă afirmau la vremea respectivă că şi parte dintre apartamentele din Confort City ar fi fost vândute de către Negoiţă "pe persoană fizică", ca să îl cităm pe Vanghele, tocmai pentru a nu plăti TVA la stat.

Schimbarea la faţă a Rin Grand Hotel

La înaugurarea sa, în 2007, după ce au fost remediate pagubele aduse de primul foc, Rin Grand era cel mai mare hotel din Europa. Cu 1400 de camere, Rin Grand Hotel era urmat la distanţă bunicică de Estrel din Berlin, cu 1.125 de camere, hotelul Hilton din Londra cu 1.052 de camere şi hotelul Ukraina din Moscova cu 1.017 camere.

Hotelul nu a funcţionat însă la parametrii scontaţi de fraţii Negoiţă, astfel că în 2010, proprietarii au cedat orgoliul în faţa considerentelor economice şi au anunţat că vor transforma mai bine de jumătate din camerele hotelului în locuinţe, ce vor fi vândute cu 800-900 de euro/mp.

"Hotelul a fost construit pentru o perioadă bună din punct de vedere economic, pe trendul din 2006-2007. Ne-am gândit că noua configuraţie de 600 de camere va funcţiona eficient, la un grad de ocupare mediu de peste 40%", explică Negoiţă. Pro Hotels, compania hotelieră a fraţilor Negoiţă, a încheiat anul 2009 cu o cifră de afaceri de aproximativ 22 milioane de euro, cu 10% mai mică faţă de 2008, plecând de la o investiţie totală de 60 milioane de euro.

Aşadar, în acest moment, Rin Grand Hotel nu mai este nici măcar în top trei hoteluri ca mărime din Europa, cu cele 600 de camere ale lui. Valoarea pagubelor produse de incendiul de ieri, 23 iulie 2013 nu au fost estimate încă. Este puţin probabil însă ca fraţii Negoiţă să aibă ghinion atât de mare şi să fi suferit pagube, şi de data aceasta, tot de două milioane de euro. Fără TVA...

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor