Rezultatele oficiale ale alegerilor din Turcia vor fi anunţate în 11-12 zile

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Rezultatele oficiale ale alegerilor generale parlamentare din Turcia vor fi anunţate într-un interval de 11-12 zile, a anunţat preşedintele comitetului electoral suprem, Sadi Guven.

Conform unor rezultate neoficiale, patru partide politice, incluzând Partidul pentru Justiţie şi Dezvoltare (AKP), Partidul Democrat pro-kurd al Poporului (HDP), Partidul Popular Republican (CHP) şi Partidul Mişcarea Naţionalistă (MHP) au depăşit limita electorală de 10% necesară obţinerii unui număr de locuri în Parlament, a anunţat duminică seara Guven în Ankara.

“Rezultatele oficiale vor fi anunţate în 11 sau 12 zile”, a declarat Guven, adăugând că prezenţa la vot a fost de 86,47%.

Conform rezultatelor neoficiale, AKP a câştigat duminică pentru cea de-a patra oară consecutiv alegerile parlamentare, dar a eşuat să obţină o majoritate necesară pentru a forma un guvern cu un singur partid.

Cu 99,86% dintre voturi numărate, AKP şi-a asigurat 40,79% dintre voturi, adică 258 de locuri în Marea Adunare Generală, cu 18 mai puţin pentru a obţine o majoritate simplă.

CHP a obţinut 25,07% dintre voturi şi 132 de locuri, în timp ce MHP a obţinut 16,38% dintre voturi şi 81 de locuri în Marea Adunarea Generală. Partidul pro-kurd HDP a obţinut 12,98% dintre voturi şi 79 de locuri, reprezentarea în parlament fiind o premieră pentru acest partid.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a fost ales preşedinte ale ţării în august 2014 după ce a îndeplinit funcţia de premier timp de 11 ani, a fost încrezător înaintea alegerilor că ar putea transforma Turcia într-o republică prezidenţială.

Pentru a realiza acest lucru, AKP ar fi avut nevoie să câştige 367 de locuri (două treimi din Parlament) pentru a adopta cu uşurinţă schimbările constituţionale în vederea creşterii puterii preşedintelui, fără a fi nevoie de un vot popular.

Selahattin Demirtaş, co-preşedinte al partidului HDP a declarat că formaţiunea sa politică a obţinut o victorie magnifică şi că nu va forma un guvern de coaliţie cu AKP, aşa cum de fapt au şi promis în timpul campaniei electorale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.