Reuters - Compania care deţine Nord Stream 2 examinează intrarea în insolvenţă din cauza sancţiunilor

Bucăţi de conductă Nord Stream 2 în Germania (Axel Schmidt / Getty Images)
A.P.
01.03.2022

Compania cu sediul în Elveţia care a construit gazoductul Nord Stream 2 din Rusia către Germania ia în considerare intrarea în insolvenţă, au declarat două surse familiare cu situaţia, în timp ce încearcă să soluţioneze pretenţiile înainte de termenul limită pentru intrarea în vigoare a sancţiunilor SUA.

Statele Unite au sancţionat Nord Stream 2 AG săptămâna trecută, după ce Rusia a recunoscut două regiuni separatiste din estul Ucrainei înainte ca liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, să ordone invazia Ucrainei, măsură care a provocat un val de sancţiuni economice din partea Occidentului.

Nord Stream 2 AG, care este înregistrată în Elveţia şi controlată de gigantul Gazprom, a finalizat anul trecut proiectul de 11 miliarde USD, care a fost conceput pentru a dubla capacitatea de livrare a gazului din Rusia în Germania.

Cele două surse - care au vorbit cu Reuters sub rezerva anonimatului, deoarece discuţiile despre o potenţială insolvenţă sunt confidenţiale - au menţionat că Nord Stream 2 AG a lucrat cu un consilier financiar pentru compensarea unor datorii şi ar putea începe oficial procedura de insolvenţă într-o instanţă elveţiană, în această săptămână.

Nord Stream 2 AG nu a răspuns solicitărilor de comentarii din partea Reuters. Gazprom a refuzat să comenteze.

Conducta de 1.230 de km nu a început operaţiunile comerciale, deoarece era în aşteptarea certificării în Germania, care săptămâna trecută a suspendat acest proces ca urmare a escaladării crizei din Ucraina.

Biroul de Control al Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei SUA a emis un ordin executiv pe 23 februarie prin care autorizează „eliminarea tranzacţiilor care implică Nord Stream 2 AG” sau „orice entitate în care Nord Stream 2 AG deţine, direct sau indirect, un procent de 50% sau mai mare”, până la 2 martie.

Gazprom a plătit jumătate din costul construirii Nord Stream 2, restul proiectului de 11 miliarde USD fiind finanţat de un conglomerat format din compania britanică Shell, OMV, Engie, Uniper din Germania şi Wintershall DEA.

Shell, Engie şi Wintershall DEA nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii. OMV a refuzat să comenteze.

Un purtător de cuvânt al Uniper a afirmat că compania nu deţine în prezent astfel de informaţii atunci când a fost întrebat despre o posibilă declaraţie de insolvenţă de către Nord Stream 2 AG.

Nord Stream 2 AG, înregistrată în Elveţia, reziliază şi contractele lucrătorilor, au spus sursele. Nu era clar dacă toate entităţile legate de Nord Stream 2 AG vor fi închise sau cum intenţionează Gazprom să continue cu întreţinerea conductei.

Ministrul elveţian al Economiei, Guy Parmelin, a declarat luni, într-un interviu acordat serviciului de radio elveţian RTS, că toţi angajaţii Nord Stream, peste 140 de angajaţi, care lucrau pentru companie în oraşul elveţian Zug, au fost concediaţi.

Germania, care primeşte jumătate din necesarul său de gaz din Rusia, a susţinut Nord Stream 2 pentru "a diversifica aprovizionarea" cu energie pentru Europa, dar proiectul s-a confruntat cu opoziţie în cadrul Uniunii Europene şi din partea Statelor Unite pentru creşterea dependenţei de gazul rusesc şi pentru că a permis Moscovei să reducă volumele de gaz tranzitate prin Ucraina, pentru care trebuie să plătească o taxă de tranzit.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia săptămâna trecută, mai multe companii mari, inclusiv marile companii petroliere, au declarat că îşi vor închide operaţiunile ruseşti, inclusiv Shell, care a precizat că nu va mai fi implicată în Nord Stream 2, printre altele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor