Reuniunea „Prietenii Coeziunii” pregăteşte un mesaj comun pentru susţinerea finanţării ridicate după anul 2013
alte articole
Premierii şi ceilalţi oficiali ai statelor membre ale grupului „Prietenii Coeziunii” pregătesc un mesaj comun care se preconizează a fi agreat cu prilejul Reuniunii de la Bucureşti pentru susţinerea unui nivel corespunzător a politicii de coeziune în perspectiva financiară de după anul 2013, se arată în comunicatul conferinţei organizate de Guvernul României, la Palatul Parlamentului.
„Prin mesajul comun ce se preconizează a fi agreat cu prilejul reuniunii statele membre ale grupului "Prietenii Coeziunii" urmăresc susţinerea unui nivel corespunzător de finanţare a politicii de coeziune în cadrul perspectivei financiare post-2013, care să asigure inclusiv o flexibilitate a alocărilor pentru garantarea răspunsului adecvat la nevoile specifice ale statelor membre şi regiunilor UE”, se arată în comunicat.
De asemenea, se va evidenţia că politica de coeziune este un instrument investiţional care răspunde pe deplin obiectivelor de creştere şi creare de locuri de muncă la nivelul UE.
Potrivit sursei citate, obiectivul conferinţei la nivel înalt de la Bucureşti este de a pregăti un demers comun şi coordonat al statelor membre ale grupului „Prietenii Coeziunii” în perspectiva discuţiilor de la Consiliul European din 28-29 iunie când sunt aşteptate dezbateri pe tema cadrului financiar multianual 2014-2020.
Astfel, la reuniunea de la Bucureşti vor participa preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, prim-miniştrii din România, Bulgaria, Cehia, Estonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Ungaria şi Croaţia.
De asemenea, Portugalia, Letonia, Grecia, Slovenia, Cipru şi Spania vor fi reprezentate prin alţi oficiali de rang înalt.
Rolul grupului este de a proiecta o poziţie comună a statelor membre participante anterior unor reuniuni la nivelul UE 27.
„Grupul Prietenii coeziunii în cadrul căruia se regăsesc în mare parte statele beneficiare ale acestei politici europene acţionează pentru menţinerea coerenţei şi unităţii de poziţii necesară pentru a face faţă presiunii statelor net contributoare de a reduce bugetul UE şi implicit alocările pentru politica de coeziune”, se mai arată în comunicat.