Retragerea medicului Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei ar fi fost decisă deja [Surse]

Cătălin Cîrstoiu, candidatul Coalitiei PSD -PNL pentru primaria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu, candidatul Coalitiei PSD -PNL pentru primaria Capitalei (Epoch Times Romania)

Liderii Coaliţiei aşteaptă ca medicul Cătălin Cîrstoiu să se retragă singur din campania pentru alegerile din Bucureşti, înainte de ziua de luni, când, aşa cum au susţinut la întrebările puse de presă, ar trebui să i se depună oficial candidatura, relatează Digi24.

Surse politice au declarat pentru Digi24 că, luni, în şedinţa coaliţiei PSD-PNL, cei care au avansat varianta înlocuirii lui Cîrstoiu au fost liderii PSD.

În plus, potrivit surselor citate, liderul PSD Marcel Ciolacu le-ar fi spus liberalilor că “electoratul PSD nu are o problemă cu Piedone”.

Totuşi, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat luni, la Prima News, că este exclusă susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei, afirmând că afişarea “în precampanie cu lăutari alături, mâncând covrigi în piaţă, parizer” nu echivalează cu deţinerea de competenţe în zona administraţiei.

În plus, Stroe a declarat că Piedone are o “mişcare scenică şi audienţe impresionante pe internet”, în timp ce Cîrstoiu “are un bagaj de cunoştinţe, un proiect, are experienţă şi o bună reputaţie”.

La rândul său, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Parlament, că, în cazul în care actualul candidat comun al coaliţiei PNL-PSD, Cătălin Cîrstoiu, s-ar retrage din cursa pentru Primăria Capitalei, liberalii resping varianta susţinerii candidaturii lui Cristian Popescu-Piedone în aceeaşi cursă.

“În acest moment, vă pot spune că la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca domnul doctor Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei şi luni să îşi depună candidatura la Biroul Electoral Municipal. Se pregăteşte domnul doctor Cîrstoiu pentru o conferinţă pe care o are în vedere, astfel încât să poată să stea de vorbă şi să lămurească toate aspectele.

PNL, indiferent de formulă, a agreat să susţină împreună cu PSD un candidat care să fie candidatul actualei coaliţii de guvernare şi într-o alianţă electorală la nivelul Capitalei. Domnul Cristian Popescu nu este nici membru PSD, nici membru PNL, motiv pentru care nu putem să îl susţinem. Nu este membru al niciunui partid. Absolut, nu susţinem o astfel de candidatură”, a precizat Ciucă.

Totodată, surse politice au declarat pentru G4Media că toţi primarii de sectoare PNL şi PSD din Bucureşti, precum şi şefii organizaţiilor din Capitală au refuzat la discuţia coaliţiei de luni să candideze din partea coaliţiei la Primăria Capitalei în locul medicului Cătălin Cîrstoiu.

Astfel, au susţinut sursele citate, primarii Robert Negoiţă, Daniel Băluţă, Ciprian Ciucu, dar şi şefii de organizaţii Gabriela Firea şi Sebastian Burduja au respins propunerea de a intra în cursă din poziţia de înlocuitori ai lui Cîrstoiu.

Medicul Cîrstoiu a declarat, luni, că, după ce va mai strânge informaţii, va ţine o conferinţă de presă pe tema incompatibilităţii sale pentru a adresa acuzaţiile care i se aduc privind serviciile prestate la clinica Anemona.

Cîrstoiu s-a apărat, în 2020, de acuzaţia de incompatibilitate, susţinând către Corpul de Control al Guvernului că la clinica Anemona face numai “formare profesională de medici specialişti şi rezidenţi”. Totuşi, clinica privată nu este furnizor nici de formare profesională, nici de educaţie medicală continuă, după cum arată şi un răspuns oficial al Colegiului Medicilor din România pentru HotNews.ro.

Atât Corpul de Control al Guvernului, în 2020, cât şi o investigaţie jurnalistică a HotNews.ro, în 2024, au descoperit că medicul Cîrstoiu lucrează şi ca manager la SUUB şi ca medic la clinica privată a familiei sale. El s-a apărat spunând că ce face este formarea profesională de medici şi rezidenţi.

Potrivit sursei citate, în 2020, Corpul de Control al Guvernului a constatat posibila incompatibilitate a prof. dr. Cătălin Cârstoiu în relaţia dintre poziţiile sale de la spitalul de stat (SUUB) şi clinica familiei (Anemona). Cîrstoiu a negat că are vreo funcţie sau că încasează vreun ban pentru ce face la Anemona.

În octombrie 2020, în raport, dr. Cîrstoiu a susţinut în scris că, la Anemona, face “formare profesională de medici şi rezidenţi”. Corpul de control nu a investigat mai departe în ce constă această activitate.

“Funcţia de manager general este incompatibilă cu: exercitarea oricăror altor funcţii salarizate, nesalarizate sau/şi indemnizate, cu excepţia funcţiilor sau activităţilor în domeniul medical desfăşurate în aceeaşi unitate sanitară, a activităţilor didactice, de cercetare ştiinţifică şi de creaţie literar-artistică”, prevede Legea Sănătăţii din 2006.

Mai exact, continuă site-ul citat, din punct de vedere legal, Cîrstoiu nu putea oferi servicii medicale decât la Spitalul Universitar unde era şi manager. Însă activitate didactică putea avea şi în altă parte, de pildă la UMF. Atunci când invocă faptul că la Anemona făcea “formarea profesională de specialişti şi rezidenţi”, Cîrstoiu apelează la această excepţie din lege. Din datele şi din răspunsurile oficiale însă, clinica privată nu se ocupă cu formarea sau educaţia medicilor.

Totodată, clinica Anemona nu este furnizor de educaţie medicală continuă, potrivit unui răspuns al Colegiului Medicilor din România (CMR) către HotNews.ro. Colegiul Medicilor este instituţia care acreditează furnizorii de educaţie medicală continuă, cei care organizează cursuri, conferinţe etc. pentru specialişti. Furnizorii sunt, de regulă, societăţi şi asociaţii profesionale sau spitale cu integrare clinică (de exemplu, spitale universitare).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne