Republica Moldova irită din nou Kremlinul: Expulzează un alt diplomat rus

Maia Sandu
Redacţia
02.08.2024

Republica Moldova a expulzat joi un diplomat rus şi, pentru a-şi exprima protestul oficial, l-a convocat pe ambasadorul rus, după ce fosta ţară sovietică a reţinut doi dintre propriii săi funcţionari într-un caz de spionaj legat de ambasada Rusiei din Chişinău.

Moscova a promis un răspuns faţă de această expulzare.

"Au fost obţinute informaţii şi probe care atestă desfăşurarea pe teritoriul ... Moldovei (de către un diplomat rus) de activităţi incompatibile cu statutul său diplomatic", a precizat Ministerul de Externe al Republicii Moldova, potrivit Reuters.

Declaraţia a venit la o zi după ce procurorii de stat au anunţat că doi oficiali moldoveni au fost reţinuţi pentru presupusă trădare şi conspiraţie, fiind suspectaţi că au colectat şi furnizat informaţii unui membru al unei ambasade străine la Chişinău.

Procurorii nu au numit ţara, dar presa locală şi o sursă de securitate au identificat-o ca fiind ambasada Rusiei, care a emis o declaraţie criticând "încă o manifestare a sentimentelor anti-ruseşti care sunt încurajate în mod artificial".

Preşedinta pro-occidentală a Moldovei, Maia Sandu, care candidează pentru un al doilea mandat în octombrie, a declarat într-un interviu acordat Jurnal TV: "Cel mai important lucru acum este să ne asigurăm că acest exemplu de trădare este pedepsit".

Într-o declaraţie, Ministerul rus de Externe a denunţat atât expulzarea diplomatului său, pe care a numit-o un "pas neprietenos", cât şi ceea ce a descris ca fiind "cursul agresiv antirusesc" al Moldovei.

Relaţiile dintre Moscova şi Moldova s-au deteriorat considerabil deoarece Chişinăul a adoptat un curs pro-european şi a acuzat Moscova că încearcă să îl destabilizeze.

Moldova a redus drastic dimensiunea ambasadei Rusiei în august 2023, expulzând 22 de diplomaţi şi 23 de angajaţi după ce un raport media a susţinut că numărul mare de antene amplasate pe acoperişul ambasadei ar putea fi folosite pentru spionaj.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor