Renumit scriitor rus aflat în exil: Încă doi paşi şi Rusia va deveni un stat complet totalitar

Renumitul scriitor rus Boris Akunin, care a fost declarat "terorist" de către Moscova, devenind ţinta unei anchete penale în această săptămână, afirmă că se teme că aceste acţiuni reprezintă o nouă piatră de hotar în istoria ţării sub conducerea lui Vladimir Putin, informează AFP.
"Regimul lui Putin a decis în mod clar să facă un nou pas foarte important pe drumul său de la un stat poliţienesc, autocratic, la un stat totalitar. Extinderea represiunii la sfera literaturii, într-o ţară atât de centrată în mod tradiţional pe literatură cum este Rusia, este un pas important", a declarat Akunin, care trăieşte în exil, într-un interviu video acordat Agenţiei France-Presse.
În urma invaziei ruse în Ucraina în 2022, autorităţile au dus represiunea la un nou nivel, introducând cenzura şi închizând presa independentă.
Săptămâna aceasta, autorităţile au provocat unde de şoc în cercurile literare din Rusia, adăugând numele lui Akunin pe lista "teroriştilor şi extremiştilor" de la Moscova şi deschizând o anchetă penală împotriva acestuia pentru criticile sale la adresa invaziei ruse împotriva Ucrainei.
Măsurile au fost anunţate la scurt timp după ce Putin a declarat că va candida pentru un al cincilea mandat de preşedinte în 2024.
"Acest lucru nu s-a mai întâmplat din epoca lui Stalin şi din timpul Marii Terori", a declarat Akunin, referindu-se la desemnarea sa drept "terorist".
Deputatul Andrei Gurulev, din partidul de guvernământ Rusia Unită, l-a numit "duşman" şi a afirmat că Akunin ar trebui "distrus".
"Arătaţi-ni-l pe Navalnîi în viaţă"
Akunin este pseudonimul lui Grigori Cihartişvili, unul dintre cei mai populari şi mai de succes din punct de vedere comercial scriitori ruşi, cunoscut mai ales pentru romanele sale poliţiste istorice.
El nu s-a ferit niciodată să-l critice pe Putin şi a părăsit Rusia după anexarea Crimeei în 2014.
Editura AST a anunţat luna aceasta că va renunţa să mai publice cărţile lui Akunin şi Dmitri Bikovale, un alt scriitor anti-Kremlin.
O altă editură, care a refuzat să îi urmeze exemplul, a fost percheziţionată de anchetatori.
Akunin a glumit menţionând că membrii forţelor de ordine fac un efort suplimentar confiscându-i cărţile.
"Ceea ce este de asemenea amuzant este că procurorii vor citi acum toate cărţile mele pentru a căuta extremism. Sunt un scriitor foarte prolific, am scris 80 de cărţi", a glumit scriitorul, în vârstă de 67 de ani.
Akunin a declarat că se teme că autorităţile folosesc campania de denigrare împotriva sa pentru a distrage atenţia publicului de la criticul Kremlinului Alexei Navalnîi, aflat în spatele gratiilor, despre care nu se ştie unde se află de două săptămâni.
"Mi-ar plăcea foarte mult ca liderii mondiali să-i adreseze lui Putin un ultimatum - arată-ni-l pe Navalnîi în viaţă. Acest lucru este foarte important", a adăugat el.
Akunin a afirmat că se aşteaptă ca represiunea împotriva sa şi a lui Bikov să fie doar începutul. El i-a avertizat recent pe ruşii care au părăsit ţara după război să nu se întoarcă, scriind pe reţelele de socializare că "noaptea va deveni şi mai întunecată".
Scriitorul a menţionat că, la fel ca în orice sistem autoritar, Rusia lui Putin îşi va continua spirala descendentă, adăugând că se teme că autorităţile vor obţine apoi controlul total al internetului şi vor introduce vize de ieşire.
"Încă doi paşi şi Rusia va deveni un stat complet totalitar", a spus el.
"Pe cale să devină cu adevărat înfricoşător"
Akunin a declarat că liderii occidentali au făcut o "greşeală strategică" prin neînţelegerea logicii istorice a dezvoltării statului imperial rus, afirmând că orice alt lider în locul lui Putin s-ar fi comportat "exact la fel".
"Am petrecut 10 ani scriind istoria statului rus în 10 tomuri. Acum înţeleg mult mai bine arhitectura statului rus".
El a adăugat că naţiunile occidentale fac, de asemenea, o greşeală prin alienarea ruşilor anti-Kremlin care au părăsit ţara.
"Tragedia este că lumea în care s-au grăbit să găsească un refugiu nu a fost prietenoasă. Şi o mulţime de oameni din străinătate s-au trezit într-o situaţie foarte dificilă", a specificat el.
"Acum, unii dintre ei se întorc înapoi pur şi simplu pentru că nimeni nu mai are nevoie de ei nicăieri. Acest lucru mă îngrozeşte de-a dreptul, pentru că se întorc într-un loc în care lucrurile sunt pe cale să devină cu adevărat înfricoşătoare."
Ruşii anti-Kremlin reprezintă cea mai bună speranţă de a-l destitui pe Putin şi de a schimba Rusia, care ar putea deveni în curând fie "Iranul de nord", fie "China de vest", a opinat Akunin.
"Cred că este deja clar că nu va fi posibilă înfrângerea militară a putinismului. Acest regim este mai fragil decât pare", a spus el, adăugând că schimbarea va veni din interior.
Akunin este în prezent cetăţean britanic, dar a declarat că acum numeşte trei ţări - Marea Britanie, Franţa şi Spania - "acasă" şi că se inspiră din fiecare dintre ele.
"Eu depind foarte mult de mediul în care mă aflu, de geniul locului. Scriu non-ficţiune în Londra. Scriu literatură serioasă în ţara lui Chateaubriand şi lucrez la literatură de divertisment în însorita Spanie", a specificat el.