Remin Baia Mare, în faliment deşi “stă“ pe 52 de milioane de dolari
alte articole
Primul ministru Victor Ponta va trimite în Maramureş corpul de control de la Palatul Victoria, pentru a ancheta modul în care societatea Remin din Baia Mare, una dintre cele mai mari din judeţ şi chiar din ţară, a ajuns în pragul falimentului. Publicaţia locală „Gazeta de Maramureş” scrie că Remin stă cu securea falimentului deasupra capului deşi are pe stoc un „munte de aur”, compania deţinând 500.000 de tone de pirită auriferă, evaluată la circa 52 de milioane de dolari.
O avere care, deşi ar trebui să scoată compania din insolvenţă, de fapt îi grăbeşte dispariţia, şi asta pentru că Remin a devenit ţinta unor interese obscure care au ca miză vânzarea piritei. Creditorii companiei au vrut să vândă pirita cu 9 euro/tonă, deşi pe piaţă preţul corect este de 105 dolari/tonă! Cum scandalul a ajuns şi la urechile premierului, acesta a anunţat corpul de control şi l-a trimis la Baia Mare.
Respectiva cantitate de pirită auriferă ar conţine, conform specialiştilor, cinci tone de aur şi 20 de tone de argint şi la finele anului trecut era evaluată la 105 dolari pe tonă. Acum însă, preţurile au urcat şi mai mult aşa că „muntele de aur” al Remin a luat şi mai mult ochii băieţilor deştepţi care fac presiuni pentru declararea falimentului.
Compania a intrat în insolvenţă în 2009, apoi procedura s-a strămutat de la Tribunalul Maramureş la Timiş, în urma unei solicitări a AVAS, fapt care a ridicat, conform “Gazetei de Maramureş”, mari semne de întrebare. Suspiciunile au continuat apoi, după ce unii dintre creditorii companiei au încercat să vândă pirita de pe stocul Remin la sume de 10 ori mai mici.
Ovidiu Gâlcă, directorul general al Remin, spune că încearcă pe toate căile să nu se ajungă la faliment, cum cere ANAF.
“Am făcut numeroase adrese şi am luat atitudine să aducem lămuriri. Deocamdată s-a amânat votul în Adunarea Creditorilor. Este un pas înainte şi cred că, încet-încet, îi vom lămuri şi pe alţii. Din fericire sunt şi oameni lângă noi care ne ajută şi ne promovează interesele. Au vrut să vindem pirita auriferă la 9 euro, iar evaluarea era la 105 dolari pe tonă.Şi acolo administratorii judiciari sunt în faza de întocmire a creanţelor de stat şi sperăm ca într-un viitor nu foarte lung să demarăm toate procedurile pentru valorificarea ei. Dacă am reuşi să valorificăm pirita auriferă, nu satisfacem în totalitate masa credală, dar ne-am plăti din datorie şi am scăpa de presiuni. Multe nu pot spune despre interesele care vor să tragă Remin-ul pe linie moartă, pentru că nici eu nu ştiu ce se ascunde în spatele unora sau altora. Sunt numai bănuieli”, a spus Gâlcă.
Cum suspiciunile au ajuns până la guvern, premierul Ponta s-a sesizat.
„Am cerut un control referitor la modul în care s-a desfăşurat operaţiunea de intrare în insolvenţă şi de lichidare la Remin Baia Mare. Este vorba de locuri de muncă, este vorba de societăţi comerciale cu veche tradiţie şi cu importanţă pentru oraşele în care acţionează, din păcate, din punctul nostru de vedere, a acţionat împotriva intereselor respectivelor societăţi şi trebuie să încercăm să reparăm şi să îndreptăm ceea ce s-a întâmplat şi s-a făcut greşit”.
Ioan Coman, administrator judiciar Pro Insolv, este fericit că vine corupul de control şi spune ca cei care au tras sforile au fost tocmai lucrătorii statulului român. “Foarte bine că vrea Ponta să trimită încoace Corpul de Control. Să trimită, că într-adevăr sunt interese ca în toată ţara asta românească. Ce interese am sesizat eu? Din zona ANAF-ului. Mai exact, partea veche a ANAF-ului, pe care actuala guvernare n-a reuşit să o schimbe. Au rămas funcţionari din vechea gardă, care au tot felul de interese. Da, evaluarea piritei aurifere a Reminului se ridică la 52 milioane de dolari. Oricum, vom da drumul la vânzarea piritei, numai că şi acolo au încercat să ne blocheze tot ANAF-ul, să nu putem vinde. Au vrut să se vândă cu 9 euro pe tonă, în loc de 105 dolari cât e evaluarea, deci tot felul de jocuri ale lor. Cei de la Bucureşti fac asta, nu cei de pe plan local. Noi şi Remin-ul am dus muncă de lămurire, am încercat pe cât posibil să explicăm cum stau lucrurile şi să spunem că altele sunt interesele şi nu cele normale. Cred că şi asta a contribuit să apară reacţia lui Ponta, dar a fost şi reacţia celor de la sindicate, plus că a fost şi domnul Liviu Marian Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social. Deci, pe plan local există această susţinere”, spune Ioan Coman.
Falimentul Remin nu ar ridica numai probleme economice şi sociale, ci şi de mediu, pentru că administrarea perimetrelor miniere ar întra în ograda autorităţilor locale care nu au nici bani, nici specialişti pentru asta.