Regizorul de origine română Adrian Giurgea îşi face debutul la Moscova
Regizorul de origine română, Adrian Giurgea, stabilit în SUA, îşi face debutul în regie la Moscova, în acest weekend, la Teatrul Puşkin, cu piesa lui Annie Baker, 'The Aliens'. Piesa a contribuit la afirmarea lui Baker drept unul dintre dramaturgii tineri americani de top, notează The Moscow Times, care i-a luat un interviu lui Giurgea.
'Aparţine unei generaţii de dramaturgi de excepţie, care ştiu cu adevărat cum să scrie pentru scenă', a afirmat Giurgea, adăugând şi numele lui Amy Herzog şi David Adjmi. Aceştia sunt scriitori tineri 'foarte buni, profesionişti', care văd teatrul drept mijlocul lor 'primar de exprimare', nu ca pe o modalitate de tranziţie la televiziune sau filme.
Potrivit lui Giurgea, piesa 'The Aliens' este încă destul de nouă. A avut premiera la New York, în 2010, iar acum, după o premieră la ''Teatrul Cinci'' din Omsk, în primăvară, va fi jucată la Moscova, în adaptarea 'curajoasă şi inteligentă' a dramaturgului rus Mihail Durnenkov.
'Cuvintele sunt tot ale lui Annie', spune Giurgea despre piesa lui Baker, 'dar cumva ele sunt acum ruseşti. Este o poveste americană care rezonează bine cu ruşii, la fel ca romanul 'De veghe în lanul de secară' al lui J.D.Sallinger'. Este o poveste universală, atemporală, de nemulţumire, îndoială şi speranţă'.
Atât incursiunea lui Baker cât şi a lui Giurgea în Rusia vor continua în actuala stagiune, atunci când Giurgea va regiza piesa lui Baker care a primit premiul Obie, 'Circle Mirror Transformation', la Teatrul de Artă din Moscova.
Rusia, cel puţin teatrul rus, au avut o influenţă puternică în viaţa lui Giurgea, deşi a fost nevoie de timp pentru a conştientiza acest lucru.
Giurgea s-a născut la Bucureşti, în 1954, şi a avut aspiraţia timpurie de a deveni poet. 'Am vrut să fiu un poet toată tinereţea mea, cu unele încercări de succes', explică el. 'Dar acest lucru s-a încheiat atunci când am descoperit teatrul, care are în el şi poezie şi alte mijloace de comunicare', adaugă.
'Cehov, Suhovo-Kobîlin, chiar şi Turgheniev dintre clasici şi Arbuzov, Kataev şi alţii din secolul XX au fost toţi parte din tradiţia noastră teatrală', afirmă Giurgea. Aleksandr Vampilov, dramaturgul arogant din anii 1960 şi începutul anilor 1970 a fost 'o gură de aer proaspăt' pentru tânărul regizor.
În anii 1970, o generaţie puternică de regizori români de teatru a părăsit ţara, emigrând. Giurgea i-a urmat în 1982. A plecat, aşa cum spune el, pentru 'a-şi ascuţi' abilităţile de regie. 'Am făcut ucenicie prea mult timp', recunoaşte el. 'Chiar şi după emigrare am continuat calea formării'', precizează regizorul de origine română.
Aceasta înseamnă că a acumulat unele acreditări impresionante, potrivit publicaţiei. L-a asistat pe Liviu Ciulei în Europa, pe Robert Wilson în SUA şi pe Giorgio Strehler în Italia, fiecăruia dintre aceştia putându-i-se ataşa pe bună dreptate epitetul de 'legendar'.
În SUA, Giurgea a început o relaţie de lucru cu Danila Korogodsky, un scenograf din Los Angeles al cărui tată a fost un celebru pedagog rus de teatru. Acest lucru a dus la începutul anilor 2000 la o întâlnire cu Dmitri Krîmov, la acea vreme pictor şi fost scenograf, pe punctul de a-şi schimba drastic cursul profesional. Krîmov a făcut schimb de idei cu Giurgea pentru prima sa producţie ca regizor, o interpretare a piesei 'Hamlet', la Teatrul Stanislavski din Moscova, care a demarat un lanţ de evenimente ce au dus la afirmarea lui Krîmov drept unul dintre regizorii de top din Rusia.
''Într-o zi am primit un telefon de la Moscova şi Krîmov m-a rugat să vin să joc personajul nebunul din 'Regele Lear', spune Giurgea.' I-am spus că nu vorbesc limba rusă. El mi-a spus: 'Vei învăţa'. I-am spus că nu sunt actor. El mi-a spus: 'Vei învăţa'''. Giurgea a petrecut doi ani la Moscova repetând şi interpretând în piesa 'Trei surori' şi o adaptare a 'Regelui Lear', la Şcoala de Artă Dramatică.
''Nu am primit niciodată cronici atât de bune ca regizor cum am primit ca actor', spune el, adăugând că tocmai colaborarea cu Krîmov i-a propulsat munca în Rusia. Au urmat producţii la Sankt Petersburg şi Samara. Acum o aduce Annie Baker la Moscova în stil mare, în sezonul 2012-2013.
'Munca de regizor nu este de a ucide această piesă fragilă', spune el referitor la 'The Aliens'. 'Nu mă impun pe mine în piesă, munca mea este de a găsi viaţa în toată fragilitatea cuvintelor ei'. Potrivit lui Giurgea, este o piesă simplă, care pune întrebarea: 'Cum ne putem salva sufletele atunci când viaţa ne biruie?'.