Regimul chinez va cădea din cauza mediului poluat - susţine un fost reporter
Într-un interviu recent, fostul reporter al Radio Ceh pentru China, Robert Mikoláš, a declarat că, în opinia sa, cel mai mare instigator social din China este mediul devastat.
"Problemele cele mai mari din China sunt legate de mediu. Acolo am văzut o bombă cu ceas", a spus Mikoláš. "Conducerea chineză este conştientă de faptul că, în ceea ce priveşte apa, 90 la sută din apa potabilă din China este poluată. Aşa că va trebui să aducă apă potabilă de undeva."
După masacrul din Piaţa Tiananmen, Beijing, din 1989, niciun cetăţean chinez nu doreşte să se implice în treburile politice. Dar dacă este vorba de condiţiile de viaţă de bază, ei vor avea un motiv întemeiat să se implice în iniţiativele de a răsturna guvernul, consideră fostul reporter.
"Cauzele sociale ale protestelor şi demonstraţiilor din China, unde au loc mii în fiecare an, sunt deposedările violente de teren, lipsa compensaţiilor financiare şi, în cele din urmă, poluarea aerului şi copiii bolnavi", susţine reporterul.
Pe teritoriul Chinei este implementată politica „un singur copil”, prin urmare, cetăţeanul de rând nu poate avea decât un singur copil. Dacă el şi-a pierdut copilul din cauza comportamentului guvernului local, acesta este un dezastru pentru viaţa sa.
"Un copil reprezintă totul pentru un chinez. Cu atât mai mult cu cât în China se aplică politica „un singur copil”. Iar dacă acel copil este otrăvit cu plumb sau metale grele etc., atunci acesta este un motiv pentru ca lumea din China să iasă în stradă", a spus Robert Mikoláš.
În 2007, avocatul chinez pentru drepturile omului, Gao Zhisheng, a declarat pentru comunitatea internaţională că mediul din China este într-o stare dezastruoasă şi reflectă partea întunecată a succesului economic al administraţiei publice locale, pe care Vestul îl sprijină.
"Dacă situaţia actuală a mediului din China se deteriorează şi nu poate fi rezolvată rapid şi sistematic... potrivit interviurilor mele cu mai mulţi experţi, va dura 5-10, cel mult 10-20 de ani ca China să devină nelocuibilă", a spus avocatul într-un interviu, care a fost ulterior postat pe YouTube (sursa YouTube).
"Există multe locuri, cum ar fi oraşul Hang Zhou sau lacul Tai, unde apa nu se poate bea. Ce rost are această economie atât de prosperă dacă oamenii nu au nici apă de băut? De ce ar trebui să ne dorim acest tip de dezvoltare economică?" a afirmat avocatul.
Fabricile de producţie evacuează în ape reziduurile provenite din producţie. Locuitorii care protestează împotriva poluării sunt, în majoritatea cazurilor, suprimaţi de forţele locale de poliţie, iar atunci când numărul de locuitori care protestează creşte, sunt aduse mai multe unităţi de poliţie din alte oraşe din jur. Regimul încearcă să ţină sub control orice informaţii cu privire la situaţie, chiar şi în faţa jurnaliştilor occidentali.
"Odată m-am dus într-un sat foarte îndepărtat (3000 locuitori) pentru un reportaj, într-unul din aşa-numitele „sate cancer”, existând câteva zeci pe coasta de est a Chinei, care reflectă cealaltă parte a miracolului economic şi a succesului", susţine fostul reporter ceh pentru China, Robert Mikoláš. "Există oraşe în ruină, aerul şi apa sunt poluate, iar oamenii mor de cancer şi alte boli, astfel încât ele sunt numite „sate cancer”. A fost nevoie de doar 20 de minute ca o limuzină neagră să ajungă acolo, a fost foarte rapid", a spus Mikoláš.
Informaţii cu privire la situaţia actuală din China au fost relatate în special de corespondenţii străini care trăiesc în Hong Kong. Astăzi, cu toate acestea, regimul chinez se teme tot mai mult de informaţii, şi, astfel, corespondenţilor străini din Hong Kong le este interzisă intrarea în China. Mikoláš spune că şi el a fost nevoit să îşi încheie activitatea sa de transmitere de informaţii din China.