"Regele" campionatelor mondiale de biatlon: Johannes Boe câştigă a 12-a medalie de aur individuală

Johannes Boe - biatlon (Wikipedia)
Veronica Petrică
17.02.2025

Norvegianul Johannes Boe înregistrează record după record. El a devenit campion mondial la proba de urmărire (12,5 km) duminică după-amiază, la Lenzerheide (Elveţia), câştigând a 12-a medalie de aur individuală şi devenind cel mai titrat biatlonist la Campionatele Mondiale.

„Au fost două zile fantastice, să ai două titluri de campion mondial este fantastic”, a comentat noul rege al campionatelor mondiale de biatlon.

Norvegianul Johannes Boe a devenit duminică campion mondial în proba de urmărire (12,5 km), la Lenzerheide (Elveţia), în cadrul Mondialelor de biatlon, a doua zi după ce a luat aurul şi la sprint (10 km), bifând cel de-a 12-lea succes la individual la CM, un record,

În vârstă de 31 de ani, Johannes Boe a anunţat că îşi va încheia cariera la sfârşitul sezonului, în timpul ultimei etape de Cupă Mondială, la el acasă, la Oslo, pe Holmenkollen, templul schiului nordic.

Sâmbătă, el a îmbunătăţit recordul anterior al lui Ole Einar Björndalen (21), care s-a oprit în martie 2018, când ştafeta mixtă de simplu a apărut în programul Mondialelor din 2019.

Duminică, a fost proba de urmărire. Johannes Boe şi-a gestionat perfect avansul de treizeci de secunde la start faţă de restul urmăritorilor săi, şi s-a impus în faţa americanului Campbell Wright, deja argint la sprint, şi a francezului Éric Perrot, care a urcat de pe locul 15 pe locul 3.

Norvegianul a îmbunătăţit cel mai bun punctaj din 11 titluri individuale

În staţiunea elveţiană Grisons, la o altitudine de 1.400 de metri, norvegianul a îmbunătăţit cel mai bun record de 11 titluri individuale, deţinut până acum în comun de compatriotul său Björndalen şi de francezul Martin Fourcade.

„Sunt biatlonistul cu cele mai multe victorii individuale, aşa că bineînţeles că sunt mândru de asta”, a declarat norvegianul.

Boe continuă să îşi scrie legenda, cu un total de 22 de titluri mondiale în palmares, inclusiv cele zece medalii de aur cucerite la ştafetă (trei la masculin, patru la mixt şi trei la individual mixt), care reprezintă şi cel mai bun palmares al său.

Cu 90 de victorii individuale în carieră (Cupa Mondială, Campionatele Mondiale şi Jocurile Olimpice), el este la doar cinci victorii de recordul all-time al lui Björndalen (95), în timp ce mai are două curse individuale la Campionatele Mondiale (20 km individual şi 15 km cu start în masă) şi şapte în Cupa Mondială. El a obţinut cinci medalii olimpice între 2018 şi 2022.

„Mai am doar cinci victorii, cu doar nouă curse înainte de final. Există o mică şansă să-l înving. Ar fi frumos să o fac acasă, la Holmenkollen. Dar ceea ce îmi doresc cel mai mult este să mă distrez şi să îmi iau rămas bun de la toată lumea”, spune norvegianul.

Românii s-au situat pe locurile 66, George Colţea (+3:05.3), 72 George Buta (+3:21.7), 80 Cornel Puchianu (+3:56.4).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor