Reforma în justiţie trebuie asumată mai puternic de CSM şi sistemul judiciar, spune Predoiu
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat marţi, într-o conferinţă, că una dintre concluziile discuţiilor avute la Bruxelles cu reprezentanţi ai Comisiei Europene este că, în acest moment, este foarte important ca reforma în justiţie să fie mai puternic asumată de CSM şi sistemul judiciar.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat marţi, întro conferinţă de presă, că în cursul zilei de luni a avut discuţii, la Bruxelles, cu Cecilia Malmstrom, comisar european pentru Afaceri Interne, Viviene Reding, comisar european pentru Justiţie, şi cu Catherine Day, secretarul general al Comisiei Europene. Potrivit lui Predoiu, pe agenda discuţiilor au fost teme ca Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), precum şi despre stadiul reformelor în justiţie, despre agenda europeană pe justiţie şi afaceri interne, dar şi tangenţial despre problema Schengen.
O primă concluzie a întâlnirilor avute luni este, a declarat Predoiu, că "în acest moment este foarte important ca reforma în justiţeie să fie mai puternic asumată de către Consiliul Superior al Magistraturii şi sistemul judiciar în ansamblul său". De altfel, ministrul Justiţiei a adăugat că acest lucru înseamnă o aplicare a legilor apdoptate de către Parlament, fie că este vorba despre noile coduri sau despre legile privind răspunderea disciplinară sau promovarea la instanţa supremă.
"O altă concluzie importantă este că se urmăreşte, prin MCV, asigurarea unui caracter de ireversibilitate a reformelor, a unui nivel de implementare care să permită concluzia că ceea ce s-a muncit până acum rămâne bun câştigat pentru justiţie, indiferent de evoluţiile politice", a adăugat Cătălin Predoiu.
"Politicile anticorupţie şi continuarea lor au reprezentat o altă temă a discuţiilor cu cei trei reprezentanţi ai Comisiei", a spus Predoiu, care a adăugat că în cadrul întâlnirilor de luni s-a discutat şi despre implementarea noilor coduri, fiind salutat modul în care sistemul judiciar a pus în aplicare noul Cod Civil, care a intrat în vigoare la 1 octombrie 2011.
Totodată, ministrul Justiţiei a afirmat că i-a informat pe oficialii europeni că România va internaliza obiectivele cuprinse în MCV în documente de politici publice, cum este Strategia Naţională Anticorupţie sau Studiul privind Eficienţa Sistemului Judiciar, care urmează să fie lansat de către minister. "Indiferent de evoluţia MCV după vara acestui an, România îşi asumă prin instrumente de politici interne, generate şi gestionate în parte de către Ministerul Justiţiei, în parte de celelalte instituţii cu atribuţii în sistemul judiciar, toate obiectivele pe care Mecanismul le cuprinde în acest moment", a explicat Predoiu.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut luni, la Bruxelles, o serie de întâlniri de lucru cu mai mulţi înalţi oficiali din Comisia Europeană, unul dintre principalele subiecte de discuţie fiind legat de evoluţiile din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.