Reforma în Administraţia locală. Premierul Bolojan anunţă reduceri de personal dar şi posibile comasări din 2028

Ilie Bolojan (USR)
D.B.
11.07.2025

Premierul Ilie Bolojan a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, că reforma administraţiei locale va începe cu reglementări privind personalul din primării, urmând ca discuţiile privind reducerea numărului de unităţi administrative să fie abordate ulterior, pe termen mai lung.

Întrebat de presă dacă Guvernul are în vedere, pe lângă diminuarea personalului, şi o posibilă reducere a numărului de primării în perspectiva următorului ciclu electoral, Bolojan a precizat:

„Dumneavoastră aţi înţeles asta. Eu am spus că se vor stabili noi norme pentru personalul din primării care să ţină cont de populaţia reală şi de actualele realităţi. Vor fi probabil primării la care personalul, iertaţi-mă, fiind umflat, vor trebui să-şi educe personalul.”

Potrivit premierului, această reformă va ţine cont de situaţia concretă a fiecărei instituţii în parte:

„Vor fi alte autorităţi, primării, consilii judeţene, care au un personal calculat corect, care vor avea spaţii să-şi angajeze personal, dacă va fi cazul. (...) În mod cert, în multe locuri va fi o reducere de personal, pentru că o parte din structurile administraţiei locale, ca şi cele centrale de altfel, au personal excedentar. Nu trebuie să fugim de această chestiune.”

În privinţa unei eventuale reorganizări teritoriale prin comasarea unor unităţi administrative, premierul a menţionat că o asemenea măsură nu este exclusă, însă aplicarea ei nu s-ar putea face mai devreme de 2028:

„În ceea ce priveşte componenta de reducere a numărului de unităţi administrative prin comasări, fuziuni şi aşa mai departe, aceasta ar putea să fie un subiect care să fie discutat la modul serios, după ce acest prim pachet este pus în practică. (...) Chiar dacă s-ar discuta aceste lucruri în această perioadă, aplicarea lor, foarte probabil, nu s-ar putea face decât în 2028.”

Ilie Bolojan a subliniat că prioritare sunt măsurile urgente care pot genera efecte imediate şi concrete.

„E bine să ne concentrăm pe ceea ce suntem cu toţii de acord astăzi, pe ceea ce este necesar şi generează efecte imediate. (...) La final, cred că trebuie să avem o administraţie mai eficientă, în serviciul cetăţenilor, mai performantă şi un factor de dezvoltare, nu doar o clientelă”, a declarat liderul de la Palatul Victoria.

Referindu-se la sprijinul politic din coaliţie, oficialul a precizat că există un acord de principiu privind aceste reforme:

„La aceste aspecte de reforme de principiu există un acord de principiu pentru ele. Grupul de lucru care va fi format săptămâna următoare va lucra pe toate aceste componente (...), în aşa fel încât, în a doua jumătate a lunii iulie, să putem veni cu un pachet care să vină cu detalii.

Urmează ca cei care lucrează în aceste echipe de lucru să comunice la momentul respectiv propuneri concrete, pe cifre, pe date, analize comparative, vor fi dezbateri, vom primi propuneri, sugestii de la colegii din administraţia publică locală, de la consiliile judeţene, de la primării, în aşa fel încât să venim cu cea mai bună formulă care pe de-o parte să facă administraţia mai funcţională, mai performantă, dar nici să nu dezechilibreze toate lucrurile”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor