Referendumul propus de şeful statului în centrul atenţiei presei bulgare
Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev propune organizarea unui referendum naţional odată cu alegerile europarlamentare din luna mai, pentru ca populaţia să se pronunţe asupra mai multor aspecte legate de procesul de vot, precum introducerea unui element majoritar în alegerile pentru parlamentul naţional, votul obligatoriu şi cel electronic de la distanţă scrie cotidianul Dnevnik.
Preşedintele va înainta această propunere parlamentului, care trebuie să ia o decizie. Plevneliev şi-a motivat propunerile prin faptul că votul obligatoriu va diminua semnificativ ponderea fraudei electorale. În opinia lui, sistemul mixt îmbină avantajele sistemului proporţional şi ale celui majoritar, iar în acelaşi timp reduce viciile fiecăruia dintre cele două sisteme. Posibilitatea să se voteze prin internet va fi o dovadă că Bulgaria se gândeşte la toţi cetăţenii săi, indiferent unde se află, crede şeful statului, dând exemplul celor peste 1,5 milioane de compatrioţi care trăiesc peste hotare. Plevneliev a mai spus că, dacă bulgarii spun 'DA' votului electronic, parlamentarii vor fi obligaţi să găsească un sistem tehnic care să garanteze secretul votului.
Ziarul Standart scrie că primele reacţii ale partidului socialist bulgar şi formaţiunii etnicilor turci, de guvernământ, arată că propunerea lui Plevneliev ar putea să nu primească sprijinul parlamentului. Şeful parlamentului, Mihail Mikov, a calificat propunerile lui Plevneliev drept întârziate. El amintit că proiectul de nou Cod Electoral se discută de şase luni şi a fost deja înaintat în parlament. În opinia lui Mikov, obiectivul preşedintelui este să facă astfel încât noul cod să nu fie aprobat şi să rămână în vigoare regulile vechi adoptate de parlamentul precedent. Cetin Kazak, de la Mişcarea pentru drepturi şi libertăţi (a minorităţii turce), a comentat şi el că ideea preşedintelui vine cam târziu având în vedere faptul că în foarte scurt timp trebuie să înceapă să funcţioneze administraţia pentru alegerile europarlamentare. Singurul partid care şi-a declarat explicit sprijinul pentru iniţiativa preşedintelui a fost cel conservator GERB, din care Plevneliev a făcut parte înainte să devină şef al statului.
Ministrul afacerilor externe Kristian Vighenin a scris pe Facebook că referendumurile trebuie organizate pe subiecte cu privire la politici, şi nu cu privire la proceduri tehnice, informează 24 Ceasa. În opinia şefului diplomaţiei bulgare, în campania electorală pentru alegerile europarlamentare trebuie trebuie dezbătute subiecte europene, şi nu procedurile de votare.