Reducerea TVA la pâine şi forfetarul s-au amânat
Românii ar fi trebuit să dea mai puţini bani pe pâine începând de azi. Nu va fi însă aşa, căci reducerea TVA-ului la pâine s-a amânat. La fel ca şi mult-discutatul impozit forfetar, menit să facă sustenabilă ieftinirea pâinii în termeni de colectat taxe la buget.
Amânarea nu este însă sine die. Într-un interviu acordat duminică postului TVR, Ponta a informat că atât reducerea TVA la pâine cât şi introducerea impozitului forfetar ar putea fi adoptate în această vacanţă parlamentară printr-o ordonanţă simplă.
"Vom avea o discuţie în prima şedinţă de Guvern, imediat ce mă întorc [din vizita în China]. Când avem toate rezultatele pe primul semestru, deci până la sfârşitul lunii iunie, rezultate care ţin de venituri bugetare, cheltuieli bugetare - deocamdată ne încadrăm în mod sigur la deficit, dar trebuie să vedem la partea de venituri - atunci putem lua decizia. Eu consider că ambele modificări referitoare la reducerea TVA la pâine şi impozitul pe microîntreprinderi pot fi introduse, le avem în legea de abilitare. Deci Parlamentul ne-a dat voie prin ordonanţă simplă să le introducem şi le introducem în această vacanţă. (...) Am vrut să avem practic datele pe primul semestru destul de clar, pentru că nu vreau să luăm decizii pe care după aceea să nu le putem şi implementa", a mai declarat Ponta, cu ocazia interviului la TVR.
Iniţiativa reducerii TVA-ului la pâine nu este un proiect nou. Se vizează reducerea TVA-ului la alimentele de bază, începând cu cel mai de bază aliment, pâinea. Ponta a făcut public în ianuarie faptul că guvernul pregăteşte un "proiect pilot" pentru punerea în operă a reducerii TVA-ului la pâine, de la 24 la 9%. Proiect privit cu scepticism de FMI:
"Vreau să facem întâi un proiect-pilot, de exemplu la pâine. Vreau să luăm pe tot lanţul de producţie să vedem ce înseamnă implicaţie bugetară, e ca şi cum de la 24 la 9 considerăm toţi cei 15% neîncasări - asta înseamnă să asigurăm banii din altă parte - şi să vedem la sfârşitul anului dacă acest proiect-pilot ne arată că de fapt avem la pâine mai multe facturi emise, mai multe taxe plătite sau nu. Cei de la FMI pe bună dreptate spun: «Cine ne garantează că ceea ce spuneţi voi, ideea frumoasă, optimistă, că dacă aveţi TVA-ul mai mic încasaţi. Arătaţi-ne un proiect care a reuşit pe această zonă»", declara în ianuarie premierul român.
Şi Ponta a ales pâinea. Dintre toate alimentele de bază, conform primului ministru, în cadrul procesului de panificatie există o "uriaşă evaziune fiscală", dar şi pentru că pâinea este un produs extrem de consumat în România, această măsură având "o anumită semnificaţie".
Evaziunea fiscală în sectorul de morărit şi panificaţie depăşea 70% la finele anului 2012, totalizând un miliard de lei, adică 300 milioane de euro, potrivit Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie. Scăderea TVA la pâine la 9% ar contribui la diminuarea evaziunii fiscale la 20% iar bugetul statului ar suporta la făină circa 76 milioane lei şi la pâine - 17 milioane de lei, adică un total de 94 de milioane de lei sau 25 de milioane de euro.
"Scăderea TVA-ului la pâine ar putea aduce venituri suplimentare la bugetul de stat," declară şi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, cu o singură condiţie - să fie coroborată această măsură şi cu măsuri de control la cei care practică sau mai au tentaţia de a practica evaziunea fiscală".
Dintre "măsurile de control" în prim plan se regăseşte impozitul forfetar care ar permite un control eficient al pe domeniile nefiscalizate. Ministrul de finanţe Chiţoiu, declara pe 6 mai: "Impozitul forfetar este o certitudine, va fi aplicat de la 1 iulie. " La fel şi măsura de reducere TVA la pâine.
Ambele reglementăr urmau să fie adoptate prin ordonanţa de urgenţă.
"Măsura reducerii TVA de la 24% la 9% pe tot lanţul de producţie a pâinii va face obiectul unei ordonanţe de urgenţă de modificare a Codului Fiscal, ce va fi aprobată de Guvern în cursul acestei luni. Tot prin acest act normativ va fi introdus şi impozitul care va fi aplicat de la 1 iulie."
Suntem pe 1 iulie şi pâinea nu s-a ieftinit. Nici forfetarul nu se aplică începând de azi. Măsurile anunţate pentru 1 iulie s-au amânat. Atât ieftinirea pâinii cât şi forfetarul sunt "în mâinile FMI".
"Reducerea TVA la pâine ţine de o decizie politică şi de o discuţie cu reprezentanţii FMI pentru a agrea măsura, declara la mijlocul lunii iunie Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice.
Idem şi modificarea codului fiscal. "Ţine până la urmă de o decizie politică şi de o discuţie cu Fondul Monetar Internaţional pentru a agrea acest lucru. Doar textele sunt pregătite, iar din punct de vedere tehnic condiţiile sunt îndeplinite. Rămâne doar să fie luată decizia", mai declară Dan Manolescu.
Anumite surse afirma că proiectul de ordonanţă a fost trimis la Ministerul de Finanţe, dar va fi pus în aplicare, cel mai probabil, după vizita FMI din luna iulie.