Scenariu exploziv. Se cere reluarea primului tur al prezidenţialelor: "Georgescu e un trădător de ţară, antrenat de ruşi"

Călin Georgescu (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
05.12.2024

Curtea Constitutionala a fost sesizată, joi, de către SNSPA, candidatul independent la prezidentiale Cristian Terheş şi publicaţia Calea Europeană în vederea reluării primului tur al cursei pentru Cotroceni, la o zi după ce preşedintele Klaus Iohannis a declasificat documentele prezentate în şedinţa CSAT despre Călin Georgescu.

Rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, prof. univ. dr. Remus Pricopie, a declarat, joi, pentru Edupedu.ro, că SNSPA va sesiza Curtea Constituţională în vederea suspendării turului doi al alegerilor prezidenţiale de duminică, reluarea primului tur şi eliminarea numelui lui Călin Georgescu de pe buletinele de vot.

“Colegii mei lucrează la sesizarea Curţii Constituţionale şi sper ca în maxim o oră CCR să fie sesizată de SNSPA, dar cred că vor fi şi alţii care vor sesiza CCR-ul, astăzi. Se lucrează acum la acest document, îl vom prezenta când va fi gata. Dar vă pot spune că noi ne aflăm, fără niciun fel de exagerare, şi îmi cântăresc foarte bine cuvintele, în situaţia unei lovituri de stat pe care Federaţia Rusă a pregătit-o cu mult timp înainte şi care să se desfăşoare în ziua alegerilor”, a precizat Pricopie.

Potrivit rectorului SNSPA, CCR nu poate refuza să analizeze această situaţie, adăugând că, în cazul în care “nu se decide astăzi cel puţin suspendarea procesului până la clarificarea juridică a CCR, înseamnă că acceptăm că întrăm într-un tur 2 cu concurenţii rezultaţi în urma unui tur 1 despre care avem astăzi date, ca urmare a desecretizării de ieri, că a fost profund viciat”.

“Numai într-o situaţie utopică, zic eu, trecem cu vederea şi mergem mai departe. Suspendarea înseamnă că se întrerupe procesul pentru duminică. Eu sunt de acord că CCR nu poate decide într-o oră, dar nici nu poate fi indiferentă la ce se întâmplă. Încă avem dreptul să criticăm în România: luni s-au grăbit. Existau suficiente informaţii publice ca să insiste asupra acestui dosar. S-au rezumat la subiectul renumărării voturilor, când Constituţia le dă o paletă mult mai largă”, a continuat el.

Totodată, rectorul SNSPA a afirmat că până şi faptul că “trebuie sesizată Curtea Constituţională, că altfel nu se întrunesc judecătorii CCR mi se pare o exagerare inacceptabilă”.

“CCR trăieşte într-un glob de sticlă? CCR trebuia să se autosesizeze de ieri după-amiază. CCR deserveşte România, iar în România se întâmplă lucruri fără precedent”, a adăugat el.

Anterior, Remus Pricopie a transmis, tot joi, într-un comunicat, că, în contextul desecretizării documentelor care au fost prezentate în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), primul tur al alegerilor trebuie să fie reluat în condiţii de legalitate deplină, sub supravegherea strictă a instituţiilor statului, pentru a garanta corectitudinea si legitimitatea procesului electoral.

De asemenea, Pricopie l-a acuzat pe Călin Georgescu că este un “trădător de ţară, antrenat, lansat şi susţinut în luptă de ruşi” şi afirmă că “lovitura de stat” pusă la cale de Rusia, “mascată prin mecanisme aparent democratice, dar manipulând în mod perfid procesul electoral”, a eşuat.

Comunicatul lui Remus Pricopie

Curtea Constituţională a României ar fi trebuit să amâne decizia de luni şi să insiste asupra verificării temeinice a legalităţii campaniei lui Călin Georgescu, desfăşurată într-un mod atipic şi lipsit de transparenţă, cu resurse declarate a fi de ‘zero lei’.

Au decis luni, însă contextul politic şi noile informaţii de o gravitate excepţională impun o reevaluare urgentă. Curtea Constituţională trebuie să se reunească astăzi pentru a reanaliza situaţia.

Federaţia Rusă a pus la cale o lovitură de stat, mascată prin mecanisme aparent democratice, dar manipulând în mod perfid procesul electoral. Din fericire, aceasta a eşuat. Acum, în aceste condiţii, responsabilitatea CCR este imensă: trebuie să-l scoată de pe buletinele de vot pe cel care ar fi trebuit să fie beneficiarul acestui complot, iar procuratura trebuie să extindă cercetările, identificând şi trăgând la răspundere pe toţi cei care au contribuit la aceste acţiuni ilegale, de trădare de ţară, fie prin complicitate, fie prin acţiuni directe.

Dacă nu facem asta AZI, mesajul transmis va fi unul devastator: că, deşi ştim adevărul – că Georgescu este un trădător de ţară, antrenat, lansat şi susţinut în luptă de ruşi –, continuăm să perpetuăm scenariul conceput şi orchestrat de Kremlin. O asemenea pasivitate ar însemna o cedare fără precedent în faţa unui adversar strategic, punând în pericol nu doar integritatea procesului electoral, ci şi însăşi democraţia noastră.

Primul tur al alegerilor trebuie să fie reluat în condiţii de legalitate deplină, sub supravegherea strictă a instituţiilor statului, pentru a garanta corectitudinea si legitimitatea procesului electoral. Este o datorie fundamentală, faţă de cetăţeni şi faţă de viitorul României.

La rândul său, Cristian Terheş, candidat care a obţinut 1% în turul 1 al alegerilor prezidenţiale, a declarat joi, pentru G4Media, că a depus o nouă cerere prin care solicită Curţii Constituţionale să anuleze turul 1 al alegerilor prezidenţiale. El a spus că noua cerere se bazează pe documentele desecretizate de CSAT, care au arătat că există un ”actor statal” în spatele campaniei lui Călin Georgescu.

“După documentele date de CSAT, sunt date noi, documente noi, şi în lumina lor am solicitat CCR revizuirea hotărârii prin care mi s-a respins ca nefondată cererea anterioară”, a spus Terheş.

Totodată, publicaţia Calea Europeană a anunţat, joi, că a sesizat Curtea Constituţională a României cu privire la ilegalităţile identificate şi comunicate de CSAT în legătură cu desfăşurarea procesului electoral din România pentru turul întâi al alegerilor prezidenţiale.

Reamintim, în acest context, că, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a declasificat, în urma cererilor venite dinspre societatea civilă şi presă, documentele prezentate în şedinţa CSAT despre Călin Georgescu. Concluziile sunt unele de natură alarmantă - în campania lui Georgescu ar fi fost implicat un actor statal iar sumele cheltuite au fost considerabile.

Merită menţionat că, în ultimele zile, TikTok a mai identificat o activitate de promovare masivă, derulată în ultimele două săptămâni, pentru susţinerea POT (Partidul Oamenilor Tineri), partid care îl susţine pe Călin Georgescu.

Follow the money

În condiţiile în care Călin Georgescu a declarat zero cheltuieli cu campania electorală, MAI arată că influencerii au fost plătiţi prin intermediul unei platforme fondate de o societate al cărei nume este anonimizat în document.

MAI mai arată că unii dintre susţinătorii campaniei implicaţi în promovare şi cumpărare de voturi sunt exponenţi ai mediilor infracţionale - inclusiv un şef de clan -, extremiste de dreaptă şi cultelor religioase implicate anterior în promovare unor narative pro-ruse, anti-semite, anti-Ucraina.

De asemenea, MAI transmite că a identificat un tipar acţional similar celui înregistrat în Ucraina înainte de demararea agresiunii ruse. Concluziile MAI pot fi citite aici.

Rapoartele Serviciului Român de Informaţii (SRI) arată că TikTok a fost platforma centrală în campania de promovare a lui Călin Georgescu, aceasta fiind susţinută de o reţea vastă de conturi. Campania a fost finanţată cu sume considerabile, inclusiv 381.000 de dolari, conform declaraţiilor tiktok, şi s-a desfăşurat cu o eficienţă remarcabilă, atrăgând un număr masiv de urmăritori în preajma primului tur al alegerilor.

Datele disponibile au indicat implicarea contului de TikTok “bogpr”, gestionat de cetăţeanul român Bogdan Peşchir, în finanţarea promovării lui Călin Georgescu pe platforma de socializare. Prin intermediul acestui cont, Bogdan Peşchir a efectuat donaţii de peste un milion de euro. După ce situaţia a intrat în atenţia publică, reprezentanţii TikTok au confirmat, într-o discuţie cu autorităţile române din 28 noiembrie 2024, implicarea contului bogpr în susţinerea financiară a promovării lui Călin Georgescu. Mai multe detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor