Recomandări controversate. Agenţia Europeană a Medicamentului consideră că bebeluşii de şase luni pot fi vaccinaţi anti-COVID

(Christopher Furlong / Getty Images)

Autoritatea de supraveghere a medicamentelor din Uniunea Europeană a recomandat miercuri vaccinurile COVID-19 de la Pfizer şi Moderna pentru copiii cu vârstă de peste şase luni. Vaccinurile au fost recomandate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) pe fondul temerilor tot mai mari legate de valul de iarnă al COVID-19, potrivit Times Now.

"Comitetul pentru medicamente de uz uman al EMA (CHMP) a recomandat extinderea utilizării Comirnaty şi Spikevax care vizează tulpina originală a SARS-cov-2", a precizat într-un comunicat autoritatea de supraveghere a medicamentelor din UE.

Comitetul a recomandat utilizarea Comirnaty pentru copiii cu vârste cuprinse între şase luni şi patru ani şi utilizarea Spikevax la copiii cu vârste cuprinse între şase luni şi cinci ani. În special, Comirnaty şi Spikevax sunt deja aprobate atât la adulţi, cât şi la copii cu vârste de cinci, respectiv şase ani. Comirnaty este vaccinul produs de Pfizer-BioNTech, în timp ce Spikevax este vaccinul COVID-19 al Moderna.

Agenţia a precizat că dozele celor două vaccinuri la grupele de vârstă mai mici vor fi mai mici în comparaţie cu dozele pentru grupele de vârstă deja autorizate de peste cinci ani. EMA a aprobat, de asemenea, o injecţie separată a Moderna împotriva tulpinilor BA.4 şi BA.5 ale variantei Omicron a coronavirusului.

În special, Comirnaty va consta în trei doze, în timp ce Spikevax va avea două doze. Vaccinul de rapel Spikevax este, de asemenea, recomandat împotriva noilor tulpini ale variantei Omicron.

"Vaccinul adaptat, Spikevax bivalent Original/Omicron BA.4-5, este recomandat pentru adulţii şi copiii cu vârsta începând cu 12 ani care au avut deja un curs de vaccinare primară împotriva COVID-19", a precizat EMA.

În special, Spikevax este al doilea vaccin COVID-19 utilizat în blocul de 27 de naţiuni împotriva tipurilor BA.4 şi BA.5 ale variantei Omicron. Comisia Europeană va lua decizia finală cu privire la recomandările EMA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură