Rebelii houthi spun că au doborât o dronă Reaper a SUA, a opta în mai puţin de un an

Drona americană US MQ-9 Reaper. (Captură Foto)
Redacţia
10.09.2024

Rebelii houthi susţin că au doborât o altă dronă MQ-9 Reaper în Yemen, potrivit Business Insider.

Într-o postare X sâmbătă, Ameen Hayyan, director al Biroului purtătorului de cuvânt al forţelor armate yemenite, a declarat că apărarea aeriană yemenită a doborât aparatul în timp ce desfăşura activităţi „ostile” deasupra guvernatoratului Ma'rib din vestul Yemenului.

El a adăugat că aceasta a fost a opta dronă de tip MQ-9 Reaper doborâtă de forţele aeriene yemenite de la începutul a ceea ce el a numit „Bătălia victoriei promise” şi „Jihadul sfânt” în sprijinul Gaza.

De la începutul războiului din Gaza, houthi au folosit drone de atac unidirecţionale, drone navale şi rachete antinavă pentru a ţinti nave comerciale şi nave de război americane în Marea Roşie, ca parte a unei campanii de exercitare a presiunii asupra Israelului şi Occidentului.

Rebelii houthi nu au postat pe canalele lor de social media nicio fotografie, niciun videoclip sau nicio dovadă a acestei ultime prăbuşiri revendicate.

Un oficial al Departamentului Apărării a declarat că are cunoştinţă de acest raport, dar a precizat că, până luni, nu a primit niciun raport privind doborârea vreunui aparat al Departamentului Apărării.

Aceasta nu este prima dată când miliţiile houthi au susţinut că au doborât o dronă MQ-9 Reaper.

În mai, Associated Press a raportat că o dronă americană MQ-9 Reaper - în valoare de 30 de milioane de dolari - a fost doborâtă în Yemen, a treia în doar o lună, citând un videoclip al doborârii.

Grupul militant susţinut de Iran a vizat, de asemenea, peste 80 de nave comerciale în apele din apropierea Yemenului în ultimele 10 luni, capturând una şi scufundând două.

În iunie, experţii militari au declarat că aceste realizări arată că houthi au învăţat lecţii din atacurile lor repetate asupra căilor maritime din Marea Roşie şi Golful Aden şi că primesc în continuare sprijin din partea Iranului, principalul lor susţinător militar şi financiar.

Între timp, navele de război şi aeronavele americane au ţintit în mod repetat rachetele şi dronele Houthi, precum şi echipamente precum radarele.

Oficiali americani de rang înalt au declarat că aceste eforturi sunt menite să lipsească rebelii houthi de capacitatea de a efectua atacuri şi de a asigura siguranţa navigaţiei maritime în Marea Roşie.

Cu toate acestea, în ciuda lansării operaţiunii Prosperity Guardian condusă de SUA în decembrie şi a desfăşurării mai multor nave de război, conflictul nu dă semne de încetare.

Vorbind la un eveniment găzduit luna trecută de think tank-ul Center for Strategic and Internaţional Studies, viceamiralul George Wikoff, comandantul Comandamentului Central al Forţelor Navale ale SUA, a declarat că pentru a face faţă grupurilor houthi ar fi nevoie de mai mult decât forţă şi putere de foc.

În schimb, el a spus că SUA şi aliaţii săi trebuie să găsească modalităţi alternative de a exercita presiune asupra grupului.

„Le-am degradat cu siguranţă capacitatea. Nu există nicio îndoială cu privire la acest lucru”, a declarat Wikoff. „Cu toate acestea, i-am oprit? Nu.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor