Rebelii columbieni din FARC au distrus o staţie radar perturbând traficul aerian
Rebelii din FARC au distrus o instalaţie radar, perturbând aviaţia civilă în sudul şi vestul ţării, iar autorităţile spun că vor avea nevoie de câteva luni pentru a repara echipamentul, care era folosit şi la monitorizarea traficului cu droguri, transmite BBC News.
În jur de 100 de luptători de gherilă au bombardat instalaţia - situată pe vârful unui munte - cu rachete artizanale. Staţia radar de la Cerro Santana, o regiune muntoasă izolată din Cauca, s-a aflat sub atac timp de peste 12 ore. Rebelii au atacat instalaţia cu focuri de armă şi rachete făcute din butelii de aragaz. Un poliţist care asigura paza radarului a fost ucis.
Cei 18 poliţişti ai garnizoanei de pază au ripostat, sprijiniţi de elicoptere, iar în cele din urmă au sosit trupele guvernamentale, care au restabilit controlul în zonă şi i-au pus pe fugă pe rebeli.
Preşedintele Juan Manuel Santos a condamnat atacul şi a spus că faptul că rebelii au atacat locuri ce afectează populaţia civilă dovedeşte slăbiciunea şi disperarea lor.
Directorul autorităţii aeriene civile din Columbia a estimat că repararea staţiei radar - care controla traficul aeriean într-o zonă vastă din sudul şi vestul ţării - ar putea dura câteva luni. El a avertizat că vor fi întârzieri ale curselor şi s-ar putea să fie nevoie de reducerea zborurilor în zonă.
Perturbarea de trafic ar putea afecta şi zborurile către ţările vecine Panama şi Ecuador.
Forţele Armate Revoluţionare ale Columbiei (FARC) reprezintă cel mai mare grup ale gherilei de extremă-stângă şi luptă împotriva guvernului din anii '60. În ultimii ani, au avut o serie de insuccese, pierzând mii de luptători şi pe câţiva dintre comandanţi, dar FARC rămâne, totuşi, o forţă puternică în zonele rurale ale Columbiei, graţie banilor obţinuţi din traficul cu cocaină.
La începutul acestei luni, noul lider al FARC - cunoscut sub numele de Timoşenko - a sugerat că este interesat de negocieri de pace cu guvernul, însă preşedintele Santos a reiterat că nu va negocia până ce rebelii nu încetează atacurile şi nu eliberează toţi ostaticii pe care îi au.