Rebelii Armatei Siriene de Eliberare au renunţat la încetarea focului

Armata rebelă Siriană de Eliberare susţine că nu mai este constrânsă de un acord de încetare a focului sprijinit de Organizaţia Naţiunilor Unite, pe măsură ce eforturile internaţionale de a pune capăt sângerosului conflict urmează a fi consolidate de o diplomaţie reînnoită la sfârşitul acestei săptămâni, potrivit unui raport VOA.
Tancuri ale armatei siriene staţionate lângă Baba Amr, Homs, 16 mai 2012 (- / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
05.06.2012

Armata rebelă Siriană de Eliberare susţine că nu mai este constrânsă de un acord de încetare a focului sprijinit de Organizaţia Naţiunilor Unite, pe măsură ce eforturile internaţionale de a pune capăt sângerosului conflict urmează a fi consolidate de o diplomaţie reînnoită la sfârşitul acestei săptămâni, potrivit unui raport VOA.

Purtătorul de cuvânt al rebelilor, Sami al-Kurdi, a declarat luni pentru agenţia de ştiri Reuters că FSA "a decis să pună capăt angajamentului nostru faţă de [acord]" şi să îşi reia doar operaţiunile ofensive "pentru apărarea poporului nostru".

Observatorul sirian pentru drepturile omului, cu sediul în Marea Britanie, a precizat că cel puţin 80 de soldaţi au fost ucişi în ultimele zile, pe măsură ce rebelii şi-au intensificat atacurile asupra punctelor de control de stat. Mass-media siriană de stat nu a confirmat numărul de victime şi nu au existat nici confirmări independente.

Rusia a stopat eforturile occidentale de a-l condamna pe preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, şi de a-l înlătura de la putere.

Un summit al Uniunii Europene cu preşedintele rus Vladimir Putin nu a reuşit să rezolve diferenţele privind modalitatea de rezolvare a conflictului de 15 luni din Siria. Vorbind la summit-ul de la Sankt Petersburg, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat că liderul rus şi cele 27 de naţiuni au "unele evaluări divergente" despre Siria.

Van Rompuy a afirmat că ambele părţi trebuie să lucreze împreună pentru a realiza oprirea imediată a violenţei din Siria şi a lansa un proces de tranziţie politică în ţara condusă timp de 11 de ani de către Assad.

"În Siria, permiteţi-mi să vă spun că situaţia este îngrozitoare", a spus Van Rompuy. "Regimul sirian ar trebui să înceteze imediat toate formele de violenţă şi să ofere sprijinul său deplin misiunii de supraveghere a ONU. Uniunea Europeană şi Rusia ar putea avea unele evaluări divergente, dar suntem pe deplin de acord că planul [trimisului ONU şi al Ligii arabe Kofi] Annan oferă cea mai bună oportunitate de a rupe ciclul de violenţă din Siria, de a evita un război civil şi de a găsi o soluţie paşnică de durată. Trebuie să ne unim eforturile pentru ca acest lucru să se întâmple şi pentru a găsi mesajele comune cu care suntem de acord.''

Rusia şi Occidentul nu au fost mult timp de acord cu privire la care parte din conflictul sirian ar trebui să facă mai multe pentru a pune capăt violenţei. Moscova susţine că Assad şi rebelii care încearcă să-l alunge au o obligaţie egală de a opri lupta, în timp ce puterile occidentale afirmă că preşedintele sirian ar trebui să acţioneze mai întâi, prin încheierea represiunii mortale asupra dizidenţei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor