Real Madrid, criticată dur pentru boicotarea premiului Ballon d'Or
Chiar dacă fotbalul spaniol s-a impus la Ballon d'Or cu opt trofee, inclusiv cele principale câştigate de Rodri (Balonul de Aur la masculin) şi Aitana Bonmati (Balonul de Aur la feminin), Real Madrid care a boicotat ceremonia în semn de protest, a fost criticată marţi pentru atitudinea şi lipsa de clasă. Ceremonia Ballon d'Or 2024 a avut loc la Theatre du Chatelet, Paris.
Totul era pregătit. De câteva săptămâni, Vinicius Junior, atacantul vedetă se pregătea să primească la Paris premiul suprem al fotbalului individual.
Real Madrid, care în mod logic a inclus patru dintre jucătorii săi în Top 6 (Vinicius, Bellingham, Carvajal şi Mbappé) după ce a câştigat tripla La Liga, Liga Campionilor şi Supercupa, a adunat o delegaţie de aproape 50 de persoane pentru a sărbători încoronarea lui, sau, în caz de surpriză, pe cea a lui Bellingham sau Carvajal.
Dar avionul lor nu a părăsit niciodată capitala spaniolă, clubul madrilen hotărând în cele din urmă să nu participe la eveniment după ce a aflat că niciunul dintre jucătorii săi nu va fi încoronat campion. Această declaraţie o contrazice pe cea a France Football, organizatorii evenimentului anual, care ne-au asigurat că secretul privind numele câştigătorului a fost păstrat până la sfârşit.
„Dacă criteriile de atribuire nu-l desemnează pe Vinicius drept câştigător, atunci aceleaşi criterii ar trebui să-l desemneze pe Carvajal (...) Acest lucru nu s-a întâmplat, este clar că UEFA Ballon d'Or nu respectă Real Madrid”, a argumentat clubul pentru France Football a declarat clubul pentru AFP în cursul după-amiezii.
În aceste condiţii, era exclus ca instituţia madrilenă să meargă „acolo unde nu este respectată”, a conchis acesta.
„Această farsă este nedemnă de cel mai mare club din lume”.
Presa spaniolă, care sărbătoreşte încoronarea lui Rodri, câştigător şi cel mai bun jucător la Euro-2024 cu Roja şi totodată campion al Angliei cu Manchester City, precum şi dubla catalanei Aitana Bonmati, care îşi păstrează Balonul de Aur, campioană a Spaniei şi câştigătoare a Ligii Campionilor cu Barcelona şi campioană mondială 2023 cu echipa sa naţională, au criticat comportamentul Realului.
„Această mascaradă este nedemnă de cel mai mare club din lume”, afirmă Marca, care este pro-Real, într-un editorial în care notează că Casa Albă nu îşi respectă propriul imn, care le cere jucătorilor săi «să dea mâna chiar şi atunci când pierd».
„Primul Ballon d'Or câştigat de un jucător spaniol din 1960 încoace, aşteptat cu nerăbdare, nu a provocat starea de efervescenţă colectivă care era aşteptată, ci mai degrabă o zi controversată”, regretă Alfredo Relano, redactor-şef al cotidianului AS.
El atrage atenţia asupra menţiunii deloc neglijabile a „Balonului de Aur UEFA” în materialele de promovare ale clubului, ca şi cum organismul european ar fi putut interveni în alegerea finală. „UEFA s-a implicat în acest an în susţinerea galei, dar France Football este cea care acordă premiul (...) Nu există nicio posibilitate de manipulare”.
Real Madrid, convinsă că a fost nedreptăţită
În războiul deschis cu UEFA, Real Madrid, care militează pentru crearea Superligii pentru a concura cu Liga Campionilor şi a „salva fotbalul european de la ruină”, potrivit preşedintelui său Florentino Pérez, pare totuşi să se afunde într-o teorie a conspiraţiei, după cum a relatat emisiunea de televiziune El Chiringuito.
„Inamicul lui Real Madrid, UEFA, a intervenit în Balonul de Aur (...) Aceasta este o dovadă clară a războiului lui (preşedintele UEFA) Alexander Ceferin împotriva Superligii”, a declarat prezentatorul Josep Pedrerol.
Redactorul-şef al France Football, Vincent Garcia, a dat o explicaţie mult mai logică pentru acest palmares, pentru L'Équipe. „Ceea ce pot spune este că a fost aproape. Vinicius a suferit cu siguranţă de pe urma prezenţei lui Carvajal şi Bellingham în Top 5, pentru că asta i-a luat matematic câteva voturi (...) Ceea ce poate că l-a avantajat pe Rodri”, a explicat el.
O altă posibilă explicaţie, evocată de mai multe media de specialitate, a fost includerea „clasei” şi a „fair-play-ului” jucătorului printre criteriile de alegere, ceea ce l-ar fi putut dezavantaja pe brazilian, care este uneori temperamental şi provocator pe teren, departe de imaginea de model a lui Rodri.
Argumentele poate nu au fost auzite de Real Madrid, convinsă că au fost nedreptăţiţi şi care au pornit acum o cruciadă improbabilă împotriva întregii lumi.