Reacţia unui primar din Bacău faţă de o persoană seropozitivă: Aveţi o boală transmisibilă. Nu vă apropiaţi. Mi-e frică

(Captură video)
Andrei Popescu
20.09.2023

Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) cere intervenţia autorităţilor în cazul primarului unei comune din judeţul Bacău, care a fost filmat în timp ce îi spune unei persoane seropozitive să nu se apropie de el pe motiv că are o boală transmisibilă.

Conform UNOPA, primarul comunei Prăjeşti, Damian Jicu, ar fi făcut remarcile în timpul şedinţei de consiliu local din 14 septembrie. Incidentul a fost filmat şi postat pe pagina de Facebook a organizaţiei.

În imaginile video, un bărbat, identificat de UNOPA ca fiind edilul, poate fi auzit adresându-se unui cetăţean care voia să intre în sala de şedinţă: “Aveţi o boală transmisibilă. Nu vă apropiaţi”.

“O faptă gravă a unui primar din România anului 2023 care jigneşte, stigmatizează şi discriminează o persoană seropozitivă. Cerem autorităţilor în drept să intervină şi să combată acest tip de comportament al unui primar la adresa unui cetăţean în primul rând. A se ignora comentariile politice din film. UNOPA nu face politică şi a folosit acest film doar ca dovadă a comportamentului semnalat”, a precizat organizaţia într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, în aceleaşi imagini, primarul este văzut continuând discuţia cu cei prezenţi în sala de şedinţă, intrând chiar într-o dispută cu unul dintre consilierii locali:

Primarul: Omul ăsta are o boală transmisibilă. Mie mi-e frică să stau lângă un om de genul asta. Are SIDA omul ăla. Îţi permiţi să îl ţii lângă tine?

Consilier local: SIDA nu se ia aşa.

Primarul: Se ia doamnă, se ia. Luaţi-l acasă dacă vreţi.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor