Reacţia lui Djokovic după victoria în optimi la Australian Open: "Dacă vor să mă amendeze, nicio problemă" [video]
alte articole
Sârbul Novak Djokovic, deţinătorul a 10 trofee la turneul de Grand Slam de la Melbourne, a fost protagonistul unui episod surprinzător şi controversat după victoria sa în optimile de finală la Australian Open 2025. Nole, în vârstă de 37 de ani, s-a calificat în sferturile de finală pentru a 15-a oară în carieră la acest turneu, învingându-l pe cehul Jiri Lehecka (29 de ani) cu 6-3, 6-4, 7-6(4) în 2 ore şi 39 de minute pe emblematica arenă Rod Laver. Cu toate acestea, atenţia nu a fost îndreptată exclusiv asupra prestaţiei sale în meci, ci asupra unui moment special care a avut loc după încheierea partidei.
La sfârşitul meciului, aşa cum este tradiţia, fostul jucător de tenis şi comentator american Jim Courier îl aştepta pe Djokovic pentru a-i acorda un interviu pe teren, aşa cum se obişnuieşte cu vedetele turneului. Însă sârbul a cerut microfonul pentru a se adresa direct spectatorilor. "Vă mulţumesc pentru că aţi fost aici în această seară. Apreciez sprijinul şi ne vedem în runda următoare. Vă mulţumesc foarte mult", a spus el scurt înainte de a părăsi terenul, fiind huiduit de o parte a publicului.
Atitudinea lui Djokovic a ridicat semne de întrebare, având în vedere disconfortul său vizibil şi refuzul de a oferi clarificări imediate cu privire la cele întâmplate. Mai târziu, în cadrul unei conferinţe de presă, a fost dezvăluit motivul real al refuzului sârbului de a fi intervievat pe teren: o acţiune deliberată împotriva Channel Nine, care deţine drepturile de difuzare a evenimentului în Australia. După cum a explicat acesta, decizia lui Djokovic s-a datorat comentariilor jignitoare făcute de unul dintre jurnaliştii televiziunii oficiale.
În faţa presei, sârbul a oferit explicaţii.
"Aş dori să clarific motivul pentru care notificarea nu a fost făcută pe teren", a spus campionul care deţine 24 de trofee de Grand Slam. "În urmă cu câteva zile, celebrul jurnalist sportiv care lucrează pentru televiziunea oficială Nine aici în Australia şi-a bătut joc de fanii sârbi şi, de asemenea, a făcut remarci jignitoare şi ofensatoare la adresa mea, iar de atunci a decis să nu prezinte scuze publice, la fel ca Nine", a adăugat el categoric.
Actualul număr 7 mondial a subliniat, de asemenea, poziţia sa de a nu colabora cu televiziunea până când nu va primi scuze publice.
"Având în vedere că ei sunt radiodifuzorii oficiali, am decis să nu dau interviuri pentru Channel Nine. Nu am nimic împotriva lui Jim Courier sau a publicului australian; este ceva neplăcut. Am ales să spun ceva mulţimii, dar evident că nu era momentul să explic ce fac acum. Îl las pe Nine să se ocupe de asta aşa cum crede el de cuviinţă", a spus Djokovic.
În plus, el a spus că va menţine această măsură şi a cerut organizatorilor turneului să acţioneze aşa cum consideră de cuviinţă. În acest sens, el a spus că a vorbit deja cu Craig Tiley, directorul Australian Open, despre decizia sa.
"I-am spus lui Tiley că dacă vor să mă amendeze pentru că nu am acordat un interviu pe teren, nicio problemă, voi accepta pentru că simt că este ceva ce trebuie făcut. Asta e tot", a spus el.
Jurnalistul care a cauzat incidnetul este Tony Jones, un comentator australian cunoscut pentru stilul său direct. Într-o înregistrare video postată pe reţelele de socializare, Jones poate fi văzut făcând comentarii batjocoritoare la adresa lui Djokovic şi a fanilor săi: "Djokovic este supra-apreciat. Daţi-l afară pe Djokovic!", a spus el în timp ce fanii sârbului aşteptau să intre în sală, în timpul pregătirii meciului.
Dar luni, Jones i-a cerut scuze public lui Djokovic, care a acceptat scuzele acestuia. Scuzele lui Jones au inclus o afirmaţie, conform căreia îşi ceruse deja scuze în secret membrilor echipei de sprijin a lui Djokovic.
Dar, în ciuda faptului că şi-a cerut scuze pentru lipsa de respect faţă de Novak şi faţă de fanii sârbi, cuvintele lui Jones au rămas fără ecou pentru fanii tenisului. Mulţi l-au criticat rapid pe veteranul media pentru că a dat o declaraţie „goală” care a ratat ţinta.
Renumitul jurnalist de tenis Ben Rothenberg a scris pe X: „Tony Jones şi-a «cerut scuze», dar este una dintre acele scuze goale în care îşi cere scuze pentru modul în care a făcut pe cineva să se simtă, nu pentru ceea ce a făcut, şi precizează clar că nu este de acord cu sentimentele. „Îmi cer scuze” nu ar trebui să devină «Îmi cer scuze dacă»
Pe plan sportiv, Djokovic îl va înfrunta în sferturile de finală pe spaniolul Carlos Alcaraz, actualul număr 3 mondial, care a trecut în turul precedent de britanicul Jack Draper (18 ani), care s-a retras în timpul meciului, din cauza unei accidentări.
Duelul dintre Djokovic şi Alcaraz este una dintre principalele atracţii ale săptămânii, deoarece pune faţă în faţă două generaţii ale tenisului mondial.