Reabilitarea sistemelor de irigare de pe râul Nistru a stârnit interesul companiilor internaţionale de construcţie
Reabilitarea sistemelor de irigare de pe râul Nistru a stârnit interesul companiilor internaţionale de construcţie. Corporaţia "Provocările Mileniului" - Moldova, reprezintă un proiect despre reabilitarea a patru sisteme de irigare de pe râul Nistru - Jora de Jos din raionul Orhei, Coşniţa din raionul Dubăsari, Puhăceni şi Roşcani din raionul Anenii Noi, efectuată în cadrul Programului Compact, finanţat de Guvernul SUA prin intermediul Corporaţiei Provocările Mileniului.
A manifestat interes companii de construcţie din România, Israel, Portugalia, Rusia, Franţa, Austria şi Republica Moldova. Concursului internaţional pentru selectarea companiilor care vor reabilita cele patru sisteme de irigare de pe râul Nistru a fost lansat recent de FPM Moldova şi este valabil până pe data de 29 iulie curent. Evaluarea ofertelor prezentate va fi efectuată de experţi naţionali şi internaţionali cu experienţă în domeniu, care vor lua în considerare experienţa companiilor în efectuarea lucrărilor similare, cifra de afaceri, echipamentul disponibil şi personalul implicat.
Cele patru sisteme de irigare au fost construite în perioada anilor 1960-1980, iar de atunci nu au fost supuse reabilitării. Documentaţia de proiect privind reabilitarea sistemelor de irigare prevede înlocuirea echipamentului electromecanic cu echipament modern şi eficient, dotarea cu echipamente electronice de control al regimului de lucru al pompelor, substituirea a 85% din reţeaua de distribuţie a apei cu ţevi din polietilenă de densitate înaltă, înlocuirea a 100% din hidranţi, reconstrucţia clădirilor staţiilor de pompare, instalarea contoarelor mobile pentru determinarea volumului de apă consumat. "După reabilitare, producătorii agricoli vor putea să optimizeze costurile de operare şi întreţinere a acestora, să utilizeze apa pentru irigaţii în perioada de sezon şi în afara sezonului, să reducă pierderile de apă din reţea datorită ţevilor din polietilenă care sunt rezistente la şocurile hidraulice", menţionează cei de la corporaţie.
Actualmente, în aria sistemelor de irigare activează 6 110 de producători agricoli, 4 831 dintre care sunt membri ai Asociaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii. Reabilitarea şi modernizarea celor 4 sisteme de irigare va permite extinderea ariei de teren irigat de la 600 ha până la circa 5 400 ha. La finele lunii mai 2013, au fost semnate primele contracte de reconstrucţie a sistemelor de irigare Criuleni şi Lopatna, iar în luna iulie curent companiile de construcţie vor demara lucrările. Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este unul din obiectivele Programului Compact, semnat la începutul anului 2010 între Guvernul Republicii Moldova şi Corporaţia Provocările Mileniului, în numele Guvernul SUA, precizează InfoTag. Programul Compact este implementat de Fondul Provocările Mileniului Moldova şi are o valoare totală de $ 262 mln.