RCA mai scump după un rateu al Guvernului. Reacţii dure: "Omul ăsta şef de piaţă la Buzău decide cu aceeaşi minte în fiecare zi pentru viaţa românilor"

Dezbatere aprinsă în platoul emisiunii "Bună, România", de la postul B1 TV, după ce Curtea Constituţională "a aruncat la coşul neconstituţionalităţii" actul normativ promovat de Guvern şi adoptat de Parlament prin care a fost prelungită valabilitatea poliţelor de asigurare emise de Euroins, societate intrată în faliment.
Informaţia a fost dezvăluită de jurnaliştii de la Economica, care au atras atenţia că toţi şoferii cu RCA au plătit în plus din cauza acestei OUG strâmbe. Ei vorbesc de 300 de milioane de lei adăugate în falimentul Euroins.
Jurnaliştii Radu Buzăianu şi Răzvan Zamfir au discutat pe acesta temă cu invitaţii lor - Dan Cristian Popescu (PSD), Daniel Buda (PNL) şi Radu Miruţă (USR).
Radu Buzăianu: Avem o decizie la Curtea Constituţională; ştiţi că noi avem acest obicei de a plăti RCA-uri, această obligaţie care s-a transformat în obicei. Cum au plătit în plus toţi şoferii cu RCA din cauza unei ordonanţe de urgenţă strâmbe? Este titlul unei ştiri de astăzi. Întrebarea mea e următoarea: Se dau şi ordonanţe de urgenţă care sunt în regulă, care au o noimă, care au o veridicitate? Văd că discutăm într-una numai chestiile astea strâmbe, care trebuie corectate ulterior. Sute de milioane adăugate în falimentul Euroins. Avem acest necaz şi de aici încolo nu reuşim să-l rezolvăm.
Dan Cristian Popescu: Dacă aş avea mai multe amănunte, pot să vă dau... Dacă cineva greşeşte într-o ordonanţă, trebuie să-şi asume greşeala, să o corecteze.
Răzvan Zamfir: Guvernul a luat o decizie în 2023, prin care se prelungea perioada de valabilitate a asigurărilor poliţelor obligatorii de la Euroins cu 6 luni.
Dan Cristian Popescu: A fost preluată de fondul de garantare sau ceva de genul ăsta.
Răzvan Zamfir: Da, da, păi de acolo se plăteşte. În toată perioada asta, oamenii care aveau asigurări la Euroins au făcut accidente. Foarte multe. Multe, multe de tot. E o statistică, vă dăm şi cifre imediat exacte. Asigurarea a plătit. Doar că nu mai exista asigurător. Ceea ce înseamnă că a fost plătit...
Dan Cristian Popescu: De fondul de garantare.
Răzvan Zamfir: Da. De toţi ceilalţi care au maşină. Toţi proprietarii de maşină au plătit pentru ăia de la Euroins. Şi acum vine o decizie a Curţii Constituţionale care spune că ordonanţa e neconstituţională. Şi deci... noi am plătit de pomană banii? Sau am plătit ilegal banii aceia?
Dan Cristian Popescu: Se va recupera de la cei care au făcut accidentele.
Răzvan Zamfir: Păi cum să îi recuperăm?
Dan Cristian Popescu: Din preţul ulterior al RCA-ului. Cred, nu ştiu. Chiar nu sunt specialist în asigurări, dar...
Răzvan Zamfir: Păi şi cine dă banii oamenilor înapoi? Şi după aia, credeţi că vă da banul înapoi, îl ia de la ăla care a făcut...
Dan Cristian Popescu: Păi nu, banul nu s-a luat de la mine sau de la dumneavoastră.
Răzvan Zamfir: Ba da, s-a luat, că de aia aţi plătit RCA mai mare şi dumneavoastră şi toată populaţia României.
Dan Cristian Popescu: O parte din fiecare RCA plătită se duce în fondul ăsta de garantare. Pentru cazuri în care o firmă dă faliment sau...
Răzvan Zamfir: Da, am înţeles, dar lumea a plătit mai mult. Poliţa RCA pe care aţi plătit-o anul ăsta, dacă aţi plătit-o deja, e mai mare decât cea de-acum un an şi mult mai mare decât cea de-acum doi ani. Şi e greu de aproximat cu cât mai mare faţă de cea de acum trei ani.
Dan Cristian Popescu: Şi pe perioada în care aveau poliţă valabilă, că tot era în faliment orice dată.
Răzvan Zamfir: Am înţeles, dar de la an la an noi plătim... Domnule Buda, de ce plătim de la an la an mai mult la poliţa RCA?
Daniel Buda: Am citit şi eu ştirea, se vor face corecţii financiare în sensul că anul viitor, de exemplu, să nu mai plătim, nu ştiu, 120 de lei. Vă dau un exemplu...
Răzvan Zamfir: Daţi exemplul de 2200 de lei, că e mai aproape de realitate.
Daniel Buda: Nu, v-am dat un exemplu... Înseamnă că e mai mică asigurarea plătită în viitor, pentru a recupera banii pe care i-am plătit în mod contrar acestei ordonanţe.
Răzvan Zamfir: Deci credeţi că de anul viitor poliţele RCA vor fi foarte mici? Vor fi mai mici? Am înţeles ideea, dar nu se aude foarte bine. N-aveţi semnal acolo unde sunteţi. Domnule Miruţă, dumneavoastră credeţi povestea asta că de la anul o să vă sune asigurătorul să vă dea bani?
Radu Miruţă: E mult mai grav decât atât. E a patra oară când guvernul permite unor şmecheri să dea ţeapă cu asigurările în România, având instituţii care trebuiau să intervină în timp să nu se ajungă aici. Mai mult decât atât, după ce ultimul şmecher a dat ţeapă şi a plecat, Ciolacu a emis o ordonanţă de urgenţă care a spus că statul român trebuie să plătească în continuare pentru ţeapa lor dată. A venit legea de adoptare a acestei ordonanţe în Parlament. Noi nu am votat această lege. Acum judecătorii...
Răzvan Zamfir: A picat la CCR.
Radu Miruţă: A picat la CCR, dar banii au rămas daţi. Dumneavoastră vă daţi seama că omul ăsta şef de piaţă la Buzău decide cu aceeaşi minte în fiecare zi pentru viaţă şi banii românilor? Aia mi se pare mie grav. Atitudinea asta, să aştepţi ca omul ăsta să aibă în jurul lui nişte jurişti, nişte specialişti, să nu plece din mâna lui, semnată de guvern, o hârtie care nu este constituţională şi care implică bani pentru noi.
Daniel Buda: Nu e prima ordonanţă care cade la Curtea Constituţională. Haideţi să fim serioşi. Eu cred că sunt soluţii juridice legale care pot să fie adoptate pentru corectarea acestui lucru.
Radu Miruţă: Aici era o chestiune din avion, văzută că este o ţeapă...
Răzvan Zamfir: Deci informaţia este că fondul de garantare a asiguraţilor şi biroul asigurătorilor auto din România au plătit cel puţin 300 de milioane de lei în plus pe fondul unei ordonanţe de guvern respinse ca neconstituţională de către CCR. Deci banii ăştia, mă rog... Şi când mă refer la cele două instituţii, mă gândesc, de fapt, la dumneavoastră, că nu e ca şi cum mai au ei un business pe lângă, în care pompează banii în fondurile astea.