Războiul din USR. Ce se va întâmpla cu partidul? "Barna şi-ar freca mâinile de bucurie ca Cioloş să plece" [SURSE]
alte articole
În USR s-a ajuns la un aparent punct de inflexiune în care aşa-numita "Team Barna", cu alte cuvinte Barna şi susţinătorii săi aflaţi în funcţii cheie în partid, este pusă să aleagă între a ceda parte din puterea internă lui Cioloş şi echipei sale şi demisia acestuia, cu toate riscurile ce decurg de aici, inclusiv riscul scindării partidului.
Mai exact, Cioloş a cerut să se dea un vot luni în Biroul Naţional al partidului pe un set de reforme care ar echilibra balanţa puterii în partid, avertizând că dacă propunerile sale sunt respinse, el va demisiona. Ce înseamnă însă votul? Dacă Biroul Naţional accepta propunerile lui Cioloş, acest lucru ar echivala cu renunţarea la puterea absolută a echipei Barna. Mai exact, chiar de la alegerea sa în funcţia de preşedinte, Cioloş a fost transformat într-un preşedinte decorativ, cu putere de decizie zero, căci în Biroul Naţional, structura de conducere a partidului, Barna are 14 voturi iar el, Cioloş, şi respectiv PLUS, doar 11. Mai mult, Secretariatul General al partidului este controlat de Barna, prin secretarul general, fostul deputat Marussi, un fidel al fostului lider USR. În consecinţă, devenit preşedinte fără nicio putere, Cioloş forţează o schimbare. Schimbarea îi este vitală întrucât în prezent în USR are loc o epurare masivă, mai exact, membrii PLUS sunt înlăturaţi pe capete din filiale, astfel încât echipa Barna să aibă controlul absolut.
Gestul de joi al lui Cioloş, politician considerat de apropiaţii săi drept o persoană de o prudenţă împinsă uneori până la exasperare - a surprins pe mulţi, dar era, se pare, inevitabil. Cum oamenii săi sunt excluşi, iar el nu poate face nimic pentru a-i ajuta căci nu poate influenţa deciziile din Biroul Naţional, Cioloş riscă, dacă mai acceptă mult situaţia, să rămână efectiv fără susţinători. Mulţi dintre cei de la USR nu l-au vrut niciodată, iar PLUS-iştii nu îl vor ierta dacă nu face nimic să-i ajute când sunt excluşi sau sancţionaţi pe capete.
Mai mult, cum, potrivit surselor noastre ATENTIE, DIN USR, NU DIN FOSTUL PLUS, Team Barna nu este deloc dispusă să renunţe la putere, Cioloş oricum ar fi urmat să fie "decapitat" în 2023, tras cumva pe linie moartă astfel că Barna şi ai lui să facă cum vor liste pentru locale, parlamentare, candidat la prezidenţiale etc. Până atunci, PLUS urma să aibă influenţă aproape zero în partid. În consecinţă, într-un fel sau altul, Cioloş urma să piardă totul dacă nu făcea nimic.
Ce va urma? Sursă din fostul PLUS: Toată lumea stă cu demisia scrisă în calculator
După ce în spaţiul public a apărut informaţia că Cioloş a dat un ultimatum Biroului Naţional al USR să voteze până luni programul său de reforme care să restabilească echilibrul puterii în USR, altfel va demisiona, liderul USR şi-a nuanţat poziţia. Acesta a susţinut într-o declaraţie on the record pentru News.ro că nu pleacă din partid. Declaraţia trebuie privită însă în integralitatea ei:
“Este o dezinformare. Nu e adevărat, nu plec din partid. Câtă vreme partidul poate evolua şi se poate dezvolta, nu plec. Şi mai bine ar face colegii să se gândească la măsurile de reformă pe care le-am propus, să vină cu amendamente argumentate, să dezbată conţinutul lor, decât să răspândească ştiri complet false”.
Deci, afirmaţia este cu DACĂ: cătă vreme partidul poate evolua şi se poate devolta, colegii ar trebui să se gândească etc. Dar se vor gândi colegii? Vor veni cu propuneri? Sursele noastre din USR spun că nu.
Potrivit surselor noastre, Team Barna îşi freacă mâinile de bucurie că Cioloş ar putea demisiona, iar Barna şi ai lui nu vor ceda niciun strop de putere indiferent de risc, căci ei merg pe principiul "mai bine un partid de 10% pe care îl putem controla, decât unul de 20% în alegeri pe care-l controlează altul." Aşa că Cioloş va fi liber să plece.
Între timp, potrivit surselor noastre, membrii USR din fostul PLUS sunt pregătiţi să plece dacă Cioloş va pleca. Partidul se va scinda căci PLUS-iştii nemulţumiţi de modul în care i-a tratat conducerea USR l-ar urma pe Dacian fără să clipească. Eventual chiar şi o parte din USR-iştii nemulţumiţi de modul de acţiune al Team Barna l-ar putea urma.
Spunem userişti nemulţumiţi căci politica excluderii vocilor incomode este veche în USR, de ani de zile team Barna excluzând sau suspendând mai tot ce înseamnă opoziţie internă în partid.
Rămâne de văzut care va fi deznodământul. Este greu de crezut că Barna va face un pas în spate după ce ani de zile s-a zbătut să prezerve puterea pentru el şi al lui, cu riscul ostilizării unei bune părţi din partid. Pe forumurile partidului, de ani de zile, plângerile contra Team Barna se ţin lanţ, oamenii acuză excluderi şi suspendări abuzive pentru delicte de opinie. Se vorbeşte despre fraudarea alegerilor interne în filiala din diaspora, unde team Barna a vrut şi vrea să controleze cine e pus pe locurile eligibile pe listele pentru parlamentare. Aşa că dacă Barna şi ai lui au riscat asta, proabil că vor risca şi ca Cioloş şi ai lui să-şi facă bagajele şi să plece. Inclusiv cu o parte din electorat. Vor reuşi însă să păstreze acel 10% pe care-l preferă unui scor mai mare numai să ştie că partidul e controlat de ei?
Minţile mai calme (sau poate mai optimiste) din USR îşi fac totuşi speranţa că unora dintre greii formaţiunii, care sunt mai pragmatici, precum Ghinea, nu le va conveni să rişte ca partidul să piardă foarte mult din electorat, căci cu un USR irelevant, ar cădea şi ei în irelevanţă. Şi, dacă nu din dragoste pentru partid, atunci măcar din instinct de autoconservare, se speră că unii din team Barna vor analiza la rece şi vor ajunge la concluzia că pentru ei e mai avantajos să îi facă nişte concesii lui Cioloş, să cedeze pe ici pe colo şi lucrurile să meargă înainte târâş-grăpiş, cum s-o putea. Puţin probabil însă...
Est posibil ca şi Cioloş să spere asta, căci în urmă cu scurt timp a postat un mesaj pe Facebook în care nu mai vorbeşte despre un vot imediat pe propunerile sale, ci despre organizarea de dezbateri pe tema lor, despre strângerea de opinii şi amendamente. Totodată, Cioloş dă asigurări că nu pleacă din partid şi îi cere lui Barna să facă un pas în spate pentru a se reconstrui politic.
"Regret că am ajuns în această situaţie şi sper că (Dan Barna n.r.) va găsi înţelepciunea de a nu încerca o aventură politică prin care să rupă partidul său să iasă în public cu alte declaraţii lipsite de adevăr.", scrie Cioloş.
Ne putem aştepta deci la o temporizare a unei eventuale rupturi. USR-iştii cu ştate vechi spun însă că o temporizare, dacă nu va fi urmată de reforme reale şi de schimbarea modului în care se face politică în partid nu va rezolva nimic fundamental ci doar amână deznodământul. Mai exact, mai devreme sau mai târziu, Cioloş şi ai lui vor trebui să accepte să joace cum cântă team Barna sau să plece.
Cioloş a pregătit terenul pentru forţarea unei schimbări în partid
După informaţiile noastre, Cioloş s-a consultat cu câţiva dintre oamenii mai apropiaţi din partid şi i-a anunţat despre intenţia lui de a forţa adoptarea unor reforme. Consultări au avut loc şi cu grupuri mici din fiecare regiune, a declarat o sursă din fostul PLUS pentru Epoch Times.
"Pare hotărât să demisioneze. Nu a menţionat vreun plan B", a declarat sursa.
Drulă, personaj cheie în partid
În cazul unei demisii al lui Cioloş, preşedinţia interimară ar urma să fie preluată de ambiţiosul Drulă până la viitorul Congres. Nu se ştie cum îl va "aranja" asta pe Barna şi nici dacă la viitorul congres Drulă va face un pas în spate şi nu va candida pentru a-l lăsa pe Barna să-i ia locul şi nici dacă Barna e dispus să îşi asume riscul acesta. Drulă, personaj mult mai charismatic decât el şi cu imagine bună în spaţiul public, i-ar putea sufla şefia partidului fără mare efort.
Cert este că, la cum arată lucrurile, în rândurile vechilor USR-işti există temerea că partidul se va duce, cităm, "naibii' şi asta doar din cauza orgoliilor unora care ţin cu dinţii de putere. Or, acest lucru ar transmite un mesaj devastator în societate celor ce sperau că politica se poate face şi altfel. Odată cu USR se va stinge, cel puţin pentru o perioadă, şi speranţa că există politicieni altfel, care intră în politică de dragul oamenilor, nu pentru câştig personal. Ca să nu mai spunem că AUR prinde vânt în pupa.