”Războiul de pe Nistru are istoria sa, eroii şi erorile sale”
În ajunul Zilei Memoriei, marcată oficial la 2 martie, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a înmânat 40 de medalii comemorative post - mortem, văduvelor eroilor căzuţi în lupta pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova. Totodată, ministrul Apărării a decorat şapte participanţi la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei R. Moldova cu medalia „În slujba Patriei” şi insigna „Recunoştinţă”, transmite serviciul de presă al Ministerului Apărării.
Evenimentul a avut loc marţi, 28 februarie, în cadrul unei întâlniri în raionul Căuşeni, cu participanţii la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei R. Moldova şi văduvele care şi-au pierdut soţii pe câmpul de luptă.
„Armata Naţională îşi pleacă fruntea în memoria patrioţilor care au manifestat bărbăţie şi curaj în clipe de grea cumpănă pentru R. Moldova”, a declarat ministrul, în cadrul întâlnirii în raionul Căuşeni. Acesta a menţionat că aceste distincţii sunt un tribut de recunoştinţă faţă de toţi soldaţii care şi-au îndeplinit datoria ostăşească cu preţul suprem şi nu s-au întors din bătălie.
„Comemorarea celor căzuţi în conflictul armat este un tribut de recunoştinţă faţă de văduvele care şi-au pierdut soţii, precum şi participanţii care au supravieţuit în conflictul armat. Vă asigur că Ministerul Apărării va onora, în continuare, memoria eroilor şi va susţine veteranii conflictului armat şi văduvele celor care au căzut pe câmpul de luptă", a accentuat Vitalie Marinuţa.
În cadrul manifestărilor organizate în ajunul Zilei Memoriei la Căuşeni, au fost inaugurate două plăci comemorative. Este vorba despre placa comemorativă în cinstea lui Alexei Cioban, dezvelită în cadrul Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” şi placa Eroilor Independenţei din sediul primăriei oraşului Căuşeni, care înveşniceşte numele a 10 participanţi la conflictul armat din anii 1991 – 1992.
Tot marţi, 28 februarie, ora 12.00, la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei a fost inaugurată expoziţia comemorativă cu genericul “Memoria unui război nedeclarat”, prilejuită de împlinirea a 20 de ani de la declanşarea conflictului armat de pe Nistru. Expoziţia lansată a adunat zeci de tineri dornici de a-şi cunoaşte şi recunoaşte istoria neamului.
Ea a fost concepută ca un omagiu adus tuturor participanţilor la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova şi, în primul rând, celor ce şi-au sacrificat viaţa pe altarul libertăţii Patriei.
Comemorarea celor căzuţi în conflictul armat este un tribut de recunoştinţă faţă de văduvele care şi-au pierdut soţii, precum şi participanţii care au supravieţuit în conflictul armat.
Organizatoarea expoziţiei, Elena Postică, director-adjunct al muzeului, a declarat că “războiul de pe Nistru are istoria sa, eroii şi erorile sale. La prima vedere s-ar părea că conflictul a izbucnit de la un lucru minor, de la o nevinovată lege cu privire la circulaţia limbilor, în realitate, însă, nu circulaţia limbilor, nu confruntările lingvistice dintre Chişinăul naţionalist şi Tiraspolul internaţionalist, ci lupta pentru menţinerea imperiului bolşevic a stat la baza declanşării unui conflict, care la 2 martie 1992 a izbucnit un adevărat război ce a lăsat în urma sa sute de morţi, răniţi, văduve şi mame îndurerate”.
Expoziţia reuneşte peste 250 de piese muzeale: imagini fotografice, fragmente de arme şi muniţii adunate de pe câmpul de luptă, documente şi obiecte personale ale unor combatanţi căzuţi în luptele de pe Nistru, cărţi şi ziare din care desprindem realitatea cruntă a războiului.
Tot cu ocazia Aniversării a 20-a de la începerea conflictului transnistrean vineri întreprinderea de stat „Poşta Moldovei” va pune în circulaţie un plic poştal cu marcă fixă „2 martie – Ziua Memoriei - ziua de comemorare a celor căzuţi în conflictul armat din anul 1992 pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova şi a victimelor acestui conflict”. Marca poştală reprezintă monumentul „Maica îndurerată” a sculptorului Iurii Canaşin.
Menţionăm că în conflictul armat din 1991 - 1992, au participat circa 29 mii de persoane, dintre care 286 au decedat, iar alte 284 au rămas invalizi de gradele I, II şi III. În Armată Naţională activează în prezent 64 de veterani ai conflictului armat pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei R. Moldova.
La 2 martie se împlinesc 20 de ani de la conflictul armat de pe Nistru. Ziua de 2 martie a fost proclamată Ziua Memoriei de către legislativul ţării în anul 2011.