Război în Parlament: Moţiunea de cenzură contra Guvernului a picat la vot. A fost un circ de zile mari în plen
alte articole
UPDATE. Moţiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului Cîţu a picat la vot.
S-au înregistrat doar 201 voturi "pentru", 1 "împotrivă", în timp ce restul parlamentarilor au ales să nu voteze. Moţiunea nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a trece.
Vă invintăm să urmăriţi scandalul de la dezbateri în materialul video.
* * *
UPDATE. De la circul politic nu putea lipsi senatoarea ex-AUR Diana Şoşoacă.
"Chiar voiam să îi spun domnului Orban că, dacă îmi acordă 2-3 minute, îl ajut să scape de domnul Cîţu. Am auzit aici de o dictatură care va dura cel puţin 10 ani. Eu vreau să îl parafrazez pe Caragiale: ai uitat Năică de senator Şoşoacă şi o să îţi trag o revoluţie de o să mă pomeneşti! Această guvernare este inimaginabil de distrugătoare pentru poporul român. Mă uitam pe GPS să văd unde sunt autostrăzile pe care pot să le schimb de o să mă rătăcesc prin ele să ajung la Iaşi în circumscripţie", a declarat Şoşoacă.
Senatoarea a susţinut de la microfon că guvernarea are efecte adverse.
"Domnule Cîţu, când vă uitaţi în urmă, pe mâinile dvs. şi ale întregului Guvern stă sânge!", a afirmat Şoşoacă.
Orban i-a tăiat microfonul, pentru că a depăşit timpul acordat, dar ea a continuat să urle.
În continuare, Şoşoacă a scos din geantă un sac mare şi negru, despre care a spus că este similar cu cele în care se puneau corpurile decedaţilor de COVID la spitale. A pus sacul negru sub scaunul lui Cîţu.
* * *
UPDATE. Liberalul Pavel Popescu a ţinut şi el să le transmită social-democraţilor că demersul lor e sortit eşecului din start şi că PSD va sta în opoziţie mulţi ani.
"Vă pot citi teama din ochi şi, de data aceasta, teama dumneavoastră e una reală, din multe motive:
1. La dreapta dvs., în băncile Parlamentului, stă un partid care v-a furat propriul electorat, când românii plecaseră, sătui de voi, 'cu furcile' spre Palatul Victoria.
2. Secretarele, pilele, amantele strigă nervoşi de pe margine după vilele, maşinile, vacanţele scumpe, care nu mai există şi pe care nu le mai puteţi da. Ei strigă după miliardele pe care le tocaţi când conduceaţi România haotic.
Anul 2024, an electoral pentru voi, e sortiat total eşecului şi de asta vă e frică, asta vă sperie. Încercaţi azi să daţi jos un guvern de coaliţie solid, extrem de solid, format pe baza unor principii extrem de diferite a ceea ce reprezentaţi voi ca partid, ca viziune, sau, mai bine zis ca lipsă de viziune pentru România", a transmis Pavel Popescu.
* * *
UPDATE. În continuare, senatorul AUR Claudiu Târziu a ieşit la atac la adresa coaliţiei de guvernare.
"Domnul premier Cîţu provoacă în plen tranşarea alegerilor interne din PNL la votul pentru moţiune, ne bucurăm foarte mult şi sperăm că ai domniei sale colegi să răspundă acestei provocări şi să voteze căderea Guvernului. USR susţine că această coaliţie de guvernare e foarte solidă, atâta doar să nu fie de constituţia majorităţii bărbaţilor din USR", a precizat Târziu.
* * *
UPDATE. Reprezentanta USR PLUS Cossete Chichirău a ţinut să facă un sumar al ultimilor 30 de ani în care PSD a guvernat România şi a subliniat că, după 30 de ani, spitalele regionale sunt încă pe hârtie, autostrăzile Moldovei sunt pe hârtie şi aceasta este drama românilor şi a PSD.
Chichirău a mai susţinut că, în contrapartidă, actuala coaliţie va face o autostradă pentru Moldova.
Judeţele pesediste sunt cele mai sărace din ţară, a susţinut Chichirău, potrivit căreia 3 milioane de români sunt în săracie cruntă.
"Vă ţineţi de ironii, de glumiţe, în condiţiile dramei extraordinare a acestei ţări", le-a reproşat Chichirău celor din PSD.
* * *
UPDATE. A urmat la rând "premierul OUG 13", Sorin Grindeanu, care le-a aruncat cuvinte grele lui Orban, Cioloş, Barna şi Cîţu.
"La Palatul Victoria nu există o echipă de guvernare ci nişte găşti, interesate doar de interesele lor politico-financiare, iar pentru şefia acestor găşti, numite PNL şi USR, se luptă cei patru cavaleri ai apocalipsei naţionale - Orban, Cîţu, Barna şi Cioloş.
Cîţu, un agresiv ministru al Finanţelor, devenind însă, pentru România, un periculos megaloman rupt total de realitate.
Orban, un mare maestru al învârtelilor subterane şi al înţelegerilor sulfuroase pentru bugetul ţării, dispus să vândă pe oricine şi orice pentru a-şi atinge sau a-şi păstra postul.
Barna, penalul de tip nou, obligat să-şi înghită propriile lozinci cu 'penalilor', după ancheta DNA despre milioanele de euro din banii europeni fraudate cu tupeu.
Cioloş, o creatură ciudată, un agro-conţopist altoit de arivismul nemăsurat al celui care este gata să pupe orice inel străin, doar-doar poate să ajungă mare şi tare în România.
Stimaţi colegi, adevărul este însă că dezastrul guvernării de astăzi pleacă, de fapt, de la eşecul din 2020 al stilului Orban de a conduce ţara, de a guverna strict pentru camarila sa de partid. Dacă astăzi 70% dintre români cred că ţara merge într-o direcţie greşită, lui Orban i se datorează într-o bună măsură.
Nu poţi pune un Orbanozaur să administreze proiecte de digitalizare şi energie verde. Ludovic Orban, capo di tutti capi anul trecut, guvernarea a excelat doar în chermeze. De aceea, Ludovic Orban chiar are dreptate când spune că e trecutul, prezentul şi viitorul PNL, dar poate doar în privinţa băutei, ca strategie de guvernare.
Stimaţi colegi, Guvernul Orban a fost cel care a declanşat adevăratul carusel al jefuirii banului în plină pandemie. Banii pentru sănătate, pentru sustinrea campaniei", a declarat Grindeanu.
* * *
UPDATE. Deputatul ex-AUR Mihai Lască şi-a aplecat "atenţia" cu predilecţie asupra celor de la USR PLUS.
"Asta-i preocuparea voastră primară, să rămână bărbaţii gravizi. Atentaţi la credinţă! Guvernul Cîţu trebuie să plece! În timpul acestui guvern s-a instaurat dictatura medicală. Aţi închis oamenii în case şi i-aţi obligat să se vaccineze, să vă fie ruşine, Guvenul Cîţu", a declarat Lască.
* * *
UPDATE. Şeful AUR, George Simion, s-a dezlănţuit la adresa premierului Florin Cîţu.
"Domnul Cîţu este un fricos care a ajuns dintr-o întâmplare nefericită premier al României. L-a luat domnul Orban de pe stradă, l-a făcut ministru, prim-ministru şi acum vine în faţa Parlmentului să vorbească despre alegerile interne din PNL în loc să dea raportul Parlamentului. Vă e frică de noi şi de români, domnule Cîţu. La finalul moţiunii de azi nu o să staţi nici 5-10 minute să explicaţi nimic nimănui, pentru că sunteţi un fricos care nu are de ce să fie prim-ministru. Mulţi dintre cei ce au fost prim-miniştri în România nu trebuiau să fie. Ne-au sunat românii, ne-au sunat de la mina Băiţa din Bihor, sunt în grevă acolo că nu le daţi autorizare, ne spuneti că apăraţi antreprenorii români, dar nu apăraţi pe nimeni decât pe dumneavoastră şi pădurile dumneavoastră.
Ne-a sunat şi primarul de la Voineasa, să ne întrebe când veţi retroceda pădurile la care nu aveţi niciun drept dumneavoastră şi familia dumneavoastră. Ne-au sunat şi colegii dumneavoastră, ruşinaţi pentru că ei au votat ceva în Senat legat de educaţia copiilor şi dumneavoastră aţi spus că veţi da un ordin pentru a impune o educaţie pornografică pentru clasele primare. Şi nu sunt mulţumiţi colegii dumneavoastră.
Ceferiştii sunt foarte nemulţumiţi că nu aveţi nicio viziune pentru transportul feroviar în România, camionagiii, sute de mii, sunt şi ei foarte nemulţumiţi că le impozitaţi diurna. Ne-au sunat şi proprietarii de restaurante, de hoteluri, pe care nu i-aţi ajutat în nicun fel, că le-aţi luat şi voucherele de vacanţă. Ne-au spus că le puneţi popriri pe conturi şi le închideţi afacerile.
Spuneţi că protejaţi antreprenorii, că economia e Wow, dar preţurile au crescut, viaţa e din ce în ce mai grea, faceţi ceva pentru români ca să nu ne mai sune pe noi. Faceţi ceva pentru Roşia Montană şi adăugaţi-o în Patrimoniul Unesco, nu faceţi nimic pentru Roşia Montană, nici pentru mina de uraniu de la Suceava...
Ne sună românii şi se plâng de dvs., ne opresc pe stradă şi ne spun: "Faceţi ceva ca să scăpăm de Guvernul Cîţu", a transmis George Simion.
* * *
UPDATE. Liderul grupului USR PLUS din Senat, Radu Mihail, a catalogat moţiunea PSD drept un exerciţiu de ipocrizie.
"Dle Simonis, Romaşcanu, Ciolacu, am un mesaj foarte scurt pentru dvs., în următorii trei ani şi jumătate veţi sta în Opoziţie, obişnuiţi-vă cu gândul ăsta, uitaţi de anticipate, de guvern de uniune naţională, această coaliţie e solidă şi va rămâne să conducă România", a declarat senatorul.
* * *
UPDATE. Liberalii, prin Virgil Guran, au susţinut şi i-au ironizat pe cei din PSD, spunând că aceştia au pus problema că, de când au ieşit de la guvernare, au lăsat o Elveţie în România.
"Haideţi să fim realişti şi să ne uităm cum arăta ţara pe timpul PSD, cum arată acum şi ce perioadă am trecut. Nu veniţi acum să spuneţi că tot ce e rău în România s-a întâmplat de când a venit guvernarea Cîţu. E imposibil. Vorbeaţi despre alegeri, că aţi câştigat alegerile. Cum puteţi să spuneţi că aţi câştigat alegerile când, din 22 de primării câte aveaţi, mai aveţi 17? Sună cam cum sună moţiunea, e de vină PNL-ul pentru tot ce se întâmplă. Vă spun un lucru de care sunteţi conştienţi toţi, moţiunea nu va trece, şi asta ştie toată lumea, inclusiv dumneavoastră. Moţiunea nu va trece pentru că această guvernare a funcţioant", a susţinut Guran.
* * *
UPDATE. Şeful PSD, Marcel Ciolacu, a luat cuvântul în aplauzele social-democraţilor şi şi-a început alocuţiunea prin a-l ironiza pe Orban, transmiţându-i că a pierdut din nou alegerile, că la alegerile locale parţiale PSD a luat mai multe primării decât toată coaliţia la un loc.
De asemenea, Ciolacu i-a ironizat şi pe cei de la USR PLUS.
"Domnule Barna, mă adresez dumneavoastră pentru că dl Cioloş nu e aici, e în căutarea bărbatului care naşte", a declarat Ciolacu, care l-a ironizat pe liderul USR PLUS, susţinând că acesta nu ştie cum îl cheamă nici cu buletinul în mână.
"Aveţi tupeu să ziceţi ce bine le e copiilor fără alocaţii mărite, ce bine o duc pensionarii fără pensii mărite (...)", a afirmat Ciolacu, care i-a acuzat pe guvernanţi că au profitat de pandemie şi au dat tunuri.
Ciolacu i-a mai acuzat pe cei de la putere că au demis ilegal Avocatul Poporului: "Astăzi în cancelariile europene se vorbeşte despre România ca despre ultimul stat în care drepturile şi libertăţile cetăţeneşti sunt respectate".
* * *
UPDATE. După citirea moţiunii de cenzură de către senatorul PSD, premierul Florin Cîţu a luat cuvântul la microfon pentru a susţine că guvernarea e performantă, coaliţia este solidă şi este pregătită să exercite guvernarea 8 ani de acum încolo. Mai mult, Cîţu i-a acuzat pe cei de la PSD că au dezvoltat o obsesie faţă de el şi că vor să îl dea jos de la şefia Guvernului fiindcă le e frică de el.
"PSD vede în mine cea mai mare ameninţare, pentru că sunt singurul care s-a opus sistematic şi vehement oricărei colaborări cu PSD. Toţi românii trebuie să ştie că niciodată nu voi face compromisuri, mai ales când vine vorba de PSD, şi ştiţi că niciodată nu aş susţine nici măcar în glumă să dau jos propriul Guvern ca să fac apoi o alianţă cu PSD. După 25 septembrie (Congresul PNL) va fi şi mai greu pentru voi. De cine vă e frică nu scăpaţi. Aţi dezvoltat o obsesie personală, vă e frică, nu are nicio legătură cu activitatea mea", a declarat Cîţu.
Şeful Guvernului a mai susţinut că economia merge foarte bine, inflaţia e mai jos decât pe vremea PSD şi că are o guvernare de succes iar Eurostat a arătat că puterea de cumpărare e mai mare în România decât în Bulgaria, Grecia etc.
Cîţu i-a mai reproşat lui Ciolacu că i-a minţit şi manipulat pe români şi a susţinut că acesta trebuie să ceară scuze românilor.
Premierul a mai punctat că, pentru ca lucrurile să meargă bine, coaliţia trebuie să rămână la guvernare până în 2028, altfel banii pentru investiţii vor ajunge în buzunarele baronilor PSD.
"Avem cea mai mare revenire economică din istorie ca răspuns la această criză economică. FMI apreciază o creştere economică a României cu 7%. Că lucrurile stau bine e confirmat şi de managerii români. 60% dintre managerii români sunt optimişti cu privire la revenirea României", a afirmat Cîţu.
În opinia liderului PNL, PSD este deranjat că Guvernul îi va scoate pe români din sărăcie şi a susţinut că motiunea PSD-AUR "VA EŞUA".
* * *
Prima moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cîţu, iniţiată de social-democraţi sub titlul "România EŞUATĂ. Recordul «fantastic» al Guvernului Cîţu", va fi dezbătută şi supusă la vot marţi în Parlament. Pentru a fi adoptată, moţiunea ar trebui să întrunească 234 de voturi "pentru", dar iniţiatorii ei, social-democraţii, au doar 157 de parlamentari.
Liderii partidelor din coaliţia de guvernare s-au declarat liniştiţi în privinţa moţiunii, afirmând că nu are nici cea mai mică şansa să treacă.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a avertizat marţi, în cadrul unor declaraţii de presă, că parlamentarii liberali care nu vor respecta decizia politică în privinţa moţiunii vor fi daţi afară din partid.
"În conformitate cu statutul, nerespectarea hotărârilor organismelor statutare ale Partidului Naţional Liberal, mai ales într-o situaţie de genul asta, duce automat la pierderea calităţii de membru. E temei de excludere din partid", a subliniat şeful liberalilor.
De altfel, luni, şeful Camerei Deputaţilor anunţase că niciun parlamentar liberal nu va vota moţiunea de cenzură împotriva premierului Cîţu, el etichetând demersul pesediştilor drept un "balon de săpun".
"Niciun parlamentar PNL nu va vota moţiunea de cenzură. La nivelul coaliţiei s-a hotărât, tocmai pentru ca să nu existe niciun fel de dubiu şi de problemă legată de exercitarea votului, ca parlamentarii din formaţiunile politice din arcul guvernamental să fie prezenţi şi să nu voteze. Obiectivul nostru este acela ca PSD să nu obţină niciun vot în plus faţă de voturile pe care le au parlamentarii PSD şi cei de la AUR, despre care am înţeles că sprijină moţiunea. Mai exact, să nu ia niciun vot de la parlamentarii coaliţiei de guvernare. [...] Această moţiune de cenzură este un balon de săpun şi nu are nici cea mai mică şansă să treacă", a precizat Orban.
La rândul său, preşedinta Senatului, Anca Dragu, afirma, tot luni, că moţiunea respectivă este una "extrem de superficială", menţionând că nu are "absolut niciun fel de emoţii".
"Nu am absolut niciun fel de emoţii. Eu sunt ferm convinsă că această Coaliţie funcţionează, este puternică. Nici pe fond nu ar fi motive, dincolo de votul politic. Am ascultat prezentarea moţiunii şi este extrem de superficială", a declarat şefa Senatului, citată de Agerpres.
Premierul Cîţu, vizat alături de Cabinetul său de iniţiativa social-democraţilor, a anunţat şi el că "parlamentarii coaliţiei de guvernare nu vor vota mâine [marţi - n.r.] la moţiune".
"Dacă vor, să participe pentru divertisment, dar nu vor vota mâine", a afirmat luni şeful Executivului.
Cum se văd lucrurile din tabăra PSD
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni, la postul TVR 1, că ar mai avea nevoie de 18 voturi de la parlamentarii din arcul guvernamental pentru ca moţiunea de cenzură să treacă.
Altfel spus, social-democraţii ar avea nevoie de 18 "dezertori" care să întoarcă eventual armele împotriva coaliţiei de guvernare şi să semneze moţiunea pentru a da jos Guvernul Cîţu.
"PSD este în integralitate, nu este nicio absenţă. Era un singur parlamentar care are o boală incurabilă şi era sub tratament, dar vine la această moţiune. Am înţeles că tot grupul AUR este prezent. Parlamentarii neafiliaţi au anunţat. Presupun că vor fi voturi şi de la minorităţi. Ar trebui 20 de voturi să vină din arcul guvernamental ca moţiunea să treacă. În jur de 20, mai exact 18. Dar eu, dacă aş fi în locul lui Ludovic Orban, aş face un act de patriotism şi aş îndemna colegii să voteze această moţiune să scăpăm de acest guvern", a declarat Ciolacu, citat de Digi24.