Raportul MCV este decisiv pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen

Zona Schengen (wikipedia.org)
Epoch Times România
23.01.2013

Raportul MCV pentru România şi Bulgaria va fi decisiv pentru poziţia statelor membre UE faţă de aderarea celor două ţări la spaţiul Schengen, a declarat marţi seară ministrul irlandez al justiţiei, egalităţii şi apărării, Alan Shatter, relatează Focus.

Oficialul irlandez a răspuns unei întrebări formulate de europarlamentarul bulgar Iliyana Yotova, a anunţat Biroul său de presă.

Alan Shatter a prezentat priorităţile Preşedinţiei irlandeze în cadrul unei reuniuni a Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne, ocazie cu care a dat asigurări că Dublinul va face tot posibilul pentru a rezolva problema la Consiliul JAI din martie.

Iliyana Yotova a subliniat faptul că până acum mai multe ţări care au deţinut Preşedinţia UE au susţinut că aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen reprezintă o prioritate, pentru ca apoi totul să se sfârşească cu rezervele unor ţări.

Miniustrul irlandez al justiţiei a menţionat faptul că mulţi omologi leagă decizia pe Schengen de raportul MCV.

„Suntem conştienţi de îngrijorările unor state membre. Mai multe informaţii vor fi disponibile la sfârşitul lunii. Aceasta este o realitate”, a spus Alan Shatter.

Raportul MCV pentru România urmeează să fie publicat la sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie. În octombrie 2012, Comisia Europeană a anunţat că va publica şi un raport pentru Bulgaria, dacă va fi necesar. La începutul lunii ianuarie, purtătorul de cuvânt al CE Mark Gray a declarat că va exista doar o prezentare orală a recentelor evoluţii din Bulgaria.

Deşi România respinge orice legătură între MCV şi Schengen, Olanda şi Germania au precizat clar că aşteaptă raportul pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru a lua o poziţie privind Schengen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor