Raportorul PE privind acordul antipiraterie informatică ACTA a demisionat

Raportorul Parlamentului European pentru acordul comercial antipiraterie informatică ACTA, Kader Arif, a demisionat vineri, denunţând manevre de culise ale oficialilor care pregătesc tratatul, relatează BBC News.
Demonstranţi în timpul protestelor din Polonia împotriva ACTA - 24 ianuarie 2012. (JANEK SKARZYNSKI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
28.01.2012

Raportorul Parlamentului European pentru acordul comercial antipiraterie informatică ACTA, Kader Arif, a demisionat vineri, denunţând manevre de culise ale oficialilor care pregătesc tratatul, relatează BBC News.

Joi, 22 de state membre UE, inclusiv Marea Britanie, au semnat acordul. Pe lângă aceste ţări, acordul a mai fost semnat de SUA, Australia, Canada, Japonia, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore şi Coreea de Sud.

Tratatul urmează să fie ratificat de Parlamentul European înainte de a intra în vigoare, iar o dezbatere în acest sens urmează să aibă loc în iunie.

Arif a criticat eforturile de a impune măsurile prevăzute în documente înainte de discuţii.

"Condamn întregul proces care a dus la semnarea acestui acord: nicio consultare cu societatea civilă, lipsa de transparenţă de la începutul negocierilor, întârzieri repetate ale semnării textului fără să fie oferită nicio explicaţie, respingerea recomandărilor Parlamentului, oferite în mai multe rezoluţii ale adunării noastre", a spus el.

Decizia lui Arif de a demisiona intervine în urma protestelor din Polonia, unde mii de manifestanţi au ieşit în stradă după semnarea acordului.

Anterior, hackeri au atacat mai multe site-uri ale guvernului polonez, inclusiv pe cel al premierul Donald Tusk.

Ministrul de externe al ţării, Radek Sikorski, a apărat proiectul: "Credem că furtul, pe scară largă, a proprietăţii intelectuale nu este un lucru bun".

Îngrijorarea activiştilor anti-ACTA a fost amplificată de declaraţia dură a lui Arif de vineri. "Acest acord poate avea consecinţe majore asupra vieţilor cetăţenilor", a scris el. "Însă se face totul pentru a împiedica Parlamentul European să aibă un cuvânt de spus în acest dosar. Vreau să transmit un semnal puternic şi să alertez opinia publică în legătură cu această situaţie inacceptabilă. Nu voi lua parte la această mascaradă", a adăugat el.

Tratatul a provocat controverse încă de la publicarea primelor discuţii în acest sens, de către Wikileaks, în 2008 - la doi ani după lansarea negocierilor. Detaliile au fost confirmate în 2010.

Dacă va fi ratificat, documentul propune "impunerea drepturilor de proprietate intelectuală" în ţările participante şi sugerează stabilirea unor standarde internaţionale privind pedepsirea încălcării legii drepturilor de autor, inclusiv prin detenţie şi amenzi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor