Raport secret al FMI: Problema datoriei elene este mult mai gravă decât ar dori Europa să recunoască

Sediul Băncii Naţionale a Greciei, în Atena.
Sediul Băncii Naţionale a Greciei, în Atena. (Captură Foto)

Grecia va avea nevoie de o uşurare a datoriei dincolo de nivelul pe care partenerii din zona euro au fost pregătiţi sa îl ia în considerare şi acest lucru se datorează devastării economiei şi băncilor elene din ultimele două săptămâni, susţine un studiu confidenţial al Fondului Monetar Internaţional, ce a fost văzut de Reuters, conform Business Insider.

Analiza a fost trimisă luni seara guvernelor din zona euro, la câteva ore după ce Atena şi cei 18 parteneri ai săi au fost de acord în principiu să deschidă negocierile asupra unui al treilea pachet de salvare financiara (bailout) în valoare de până la 86 miliarde de euro, în schimbul unor măsuri de austeritate şi reforme structurale mai dure.

“Deteriorarea dramatică în sustenabilitatea datoriei arată că datoria Greciei trebuie să fie redusă la un nivel ce depăşeşte ceea ce s-a luat în considerare până în prezent – şi dincolo de ceea ce a fost propus de MES”, a declarat FMI, făcând referire la fondul de bailout al Mecanismului European de Stabilitate.

Ţările europene vor trebui să ofere Greciei o perioadă de graţie de 30 de ani asupra datoriei acesteia, o prelungire "dramatică" a maturităţii obligaţiunilor, sau în caz contrar să facă transferuri fiscale anuale explicite către bugetul grec - sau să accepte pierderi masive datorate împrumuturilor făcute către Atena, a declarat raportul.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie