Rahul, prinţul dinastiei Gandhi, se aruncă în lupta politică

Cu circa 126 de milioane de alegători, uriaşul stat indian Uttar Pradesh este circumscripţia electorală a dinastiei Nehru-Gandhi.
Rahul Gandhi supranumit 'Yuva Samrat'. (SAJJAD HUSSAIN/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
09.02.2012

Cu circa 126 de milioane de alegători, uriaşul stat indian Uttar Pradesh este circumscripţia electorală a dinastiei Nehru-Gandhi. Este statul unde Rahul Gandhi supranumit 'Yuva Samrat' sau 'tânărul prinţ' s-a lansat în vârtejul politic al alegerilor care au început la 8 februarie. Rivala lui este Mayawati, prima femeie dalită la conducerea acestui stat, 'regina daliţilor' sau a celor 'de neatins'. Lupta va fi grea pentru Rahul, notează joi ziarul ABC.

Fiu, nepot şi strănepot de prim-miniştrii, intrarea lui Rahul în lupta politică era aşteptată. Întrebarea nu este dacă va fi prim-ministru, ci când. Se ştie că tânărul Gandhi, de 41 de ani - în India politica este rezervată septuagenilor - educat la Harvard şi Cambridge, îl va înlocui pe actualul premier, Manmohan Singh, de 79 de ani Dar într-un gest simbolic într-o ţară care adoră renunţarea la putere, Rahul a preferat să se dedice Partidului Congresului (PC), formaţiunea politică care a condus ţara o mare parte din cei 64 de ani de independenţă. Secretar general al PC din 2007, intervenţiiel sale parlamentare au fost rare şi puţin consistente. În schimb a călătorit prin ţară, a dormit în casele săracilor şi a împărţit mâncarea cu ei.

Fiul defunctului Rajiv Gandhi şi al puternicei Sonia a mizat pe prestigiul său într-un stat în care PC nu a mai câştigat alegerile din 1989. În 2007 a obţinut 22 din 403 de mandate. Şi de data aceasta şansele ca Rahul sunt mici. Dar sondajele arată că ar putea obţine suficiente mandate pentru a exercita ca arbitru într-o coaliţie, ceea ce ar fi considerată o victorie. În Uttar Pradesh, mai mult ca în oricare alt stat, se votează pe caste şi religii, o tendinţă pe care Rahul vrea să o rupă. Şi tocmai pe acest teren şi-a bazat succesul politic rivala lui Mayawati.

Supranumită regină a oropsiţilor, Mayawati vine din casta daliţilor, total opusă celor din familia Nehru-Gandhi, aşa-zişi de 'neatins'. Născută în 1956 într-un sat care nu le permitea celor de 'neatins' să folosească acelaşi puţ de apă sau şcoală ca celor din castele superioare, Mayawati este azi 'regina' statului Uttar Pradesh. Au rămas în spate originile sale umile şi asemeni maharajahilor din vechea India, această femeie de 56 de ani îşi afişează cu ostentaţie bogăţia şi puterea. Se acoperă cu diamante şi a ridicat numeroase monumente lui Ambedkar, liderul daliţilor al celor de 'neatins'.

Detractorii ei îi denunţă megalomania, paranoia şi corupţia. Este politicianul cu cea mai mare avere declarată, 12 milioane de euro. Deşi biograful său, Ajoy Bose, o apără: 'Mayawati nu este mai coruptă decât alţi oameni politici indieni. Dar este atacată pentru că nu aparţine elitei. Este o intrusă'. În fruntea partidului daliţilor - Bahujan Samaj Party (BSP) - Mayawati a obţinut în 2007 o mare victorie. Bazele ei electorale sunt cei de 'neatins' şi musulmanii, la care s-au adăugat brahmani şi alte caste. Un un succes care pare că nu se va ma repeta.Deşi delincvenţa a scăzut în mandatul său şi a realizat programe de ajutorare a celor foarte săraci, există o nemulţumire faţă de modul său de guvernare.

Dacă Rahul caută să-şi facă la Uttar Pradesh o reputaţie pentru a ocupa apoi postul de premier, Mayawati speră rezultate bune pentru a cuceri capitala New Delhi, la alegerile generale din 2014. Între ambii se află însă Partidul Samajwadi cu posibilităţi de a câştiga, nu cu majoritate, dar cu şanse de a deschide uşa unei alianţe cu Partidul Congresului. În prima zi electorală de miercuri 62% din alegători au venit la urne. Mai sunt în faţă şase zile, iar rezultatele se vor cunoaşte de abia în martie. Atunci se va afla cine este câştigătorul, prinţul sau 'regina' nevoiaşilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor