Islanda: 'Politicieni şi bancheri, la închisoare!'

Hördur Torfason zâmbeşte când i se vorbeşte despre admiraţia pe care o suscită ţara sa, singura care a decis ca responsabilii acestei crize să fie traşi la răspundere pentru greşelile lor.
Epoch Times România
23.08.2011

Hördur Torfason zâmbeşte când i se vorbeşte despre admiraţia pe care o suscită ţara sa, singura care a decis ca responsabilii acestei crize să fie traşi la răspundere pentru greşelile lor. La începutul lunii iunie, în Islanda a început procesul împotriva fostului ministru conservator, Geeir H. Haarde, pentru contribuţia lui de a fi transformat o insulă, invidiată de restul lumii, într-o ţară în care guvernul pretindea, ca fiecare familie să plătească 50.000 de euro pentru a achita datoria băncilor intrate în faliment, notează luni ziarul El Pais.

'Toate acestea nu s-au întâmplat decât în Islanda. Şi în SUA şi în Europa au existat hoţi care au înşelat' oamenii, spune acest activist în vârstă de 65 de ani, promotor al protestelor care au pus capăt acestei elite care a condus timp de ani ţara. 'În fiecare zi sâmbătă mii de oameni manifestau în faţa Parlamentului. Înainte de a pleca acasă îi întrebam pe oameni dacă vor reveni sâmbăta următoare. Mereu răspundeau că da. Şi aşa am făcut', îşi aminteşte Torfason aflat în vizită la Madrid.

A venit aici la invitaţia tinerilor indignaţi din 15-M, care îi ascultă cu gura căscată vorbele. Protestele cereau ceva mai ambiţios: să plece toţi cei de la guvernare. Guvernul, responsabilii Băncii centrale şi supervizorul financiar... Surprinzător, au reuşit. Protagonistul, reconvertit în lider social spune că biografia lui are mare legătură cu ceea ce a făcut în aceste tumultoase luni din Reykjavik. 'Când aveam 20 ani mi-au oferit un post bun la o firmă. M-am gândit o săptămână şi mi-am dat seama că o astfel de slujbă m-ar obliga să fac multe lucruri pe care nu le doream. Erau anii 60 şi probabil că ar fi trebui să mă căsătoresc cu o femeie angajată la vreun birou', îşi aminteşte Torfason, care mai târziu s-a implicat în mişcarea de eliberare gay.

Febra colectivă i-a cuprins pe islandezi în epoca bunăstării. O ţară de 310.000 de persoane a devenit al doilea cumpărător din lume al unor mărci de lux, precum Bang & Olufsen, pe primul loc aflându-se Rusia, cu 140 milioane de locuitori. 'Partenerul meu şi cu mine am vrut să ne mutăm şi am fost să ne informăm la o bancă. Înainte să deschid gura, funcţionarul băncii mi-a oferit o sumă de bani uriaşă pentru buzunarul nostru. Băncile au făcut tot posibilul ca oamenii să se îndatoreze cu cele mai mari sume de bani posibile. Îşi ofereau o funie ca să o pui după gât', asigură el.

După visul de abundenţă, ţara a alunecat în realitatea cruntă: inflaţia şi şomajul au escaladat; contrar coroanei islandeze şi PIB, care s-au prăbuşit. Un uriaş val de furie şi de frustrare a inundat insula mândrilor vikingi. Nu crede însă că au partea lor de vină şi cetăţenii care îi vedeau ce pe nişte eroi naţionali pe acei rechini ai finanţelor, cu iPhone-urile lor? 'Nu văd lucrurile în acest fel. Ne-au convins că trăim în cea mai fericită dintre ţări. Părea că nu se va întâmpla nimic rău. Ne-au înşelat în mod sistematic', continuă el. Bancherii nu sunt însă singurii destinatari ai nemulţumirii lui Torfason.

Politicienii intră şi ei în aceeaşi categorie. Când este întrebat dacă fostul premier merită să fie trimis la închisoare, nu ezită niciun moment. 'Sigur că da. Ştia ce avea să se întâmple cu multe luni înainte să vină crahul şi nu a făcut nimic să-l împiedice. Nu este însă singurul care trebuie trimis după gratii. Toţi cei care au participat, toţi bancherii trebuie să plătească. Nu este vorba de răzbunare, ci de dreptate'. Torfason asigură că ar fi capabil să ierte, dacă ar fi fost vorba de o greşeală. Dar nu a fost aşa. 'Au făcut-o cu bună ştiinţă, ştiind răul pe care îl vor face. O vom demonstra la proces'. Cum vor putea dovedi acast lucru?, 'Lucrăm la asta', răspunde el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor