Rafila: Vaccinul anti-COVID nu are efecte adverse care să pună în pericol sănătatea oamenilor

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila (Epoch Times România)

Medicul Alexandru Rafila, candidat al PSD în alegerile parlamentare, a declarat marţi, la Ploieşti, referindu-se la vaccinurile împotriva infecţiei cu noul coronavirus, că nu se pune problema ca acestea să aibă efecte adverse care să pună în pericol sănătatea celor vaccinaţi. Rafila i-a îndemnat pe cetăţeni să se vaccineze şi i-a sfătuit pe colegii săi să nu îşi mai expună părerile personale pentru a nu deveni "influenceri".

"Orice vaccin trece printr-un proces de studii clinice [...], după care trece printr-un proces de autorizare. Autorizare [...] e un proces foarte laborios care ţine cont de toate dovezile ştiinţifice obţinute în urma studiilor clinice la care participă zeci de mii de persoane. Deci, nu se poate pune problema că aceste vaccinuri vor produce nişte efecte adverse care să pună în pericol sănătatea populaţiei. [...] În ceea ce priveşte unii colegi de-ai mei, cu toată stima pentru activitatea lor, haideţi să vorbim fiecare despre domeniul lui de activitate. [...] Dacă avem opinii personale, să le păstrăm pentru noi şi să nu devenim nişte influenceri ai opiniei publice în condiţiile în care de aceste vaccinuri şi de succesul campaniei de vaccinare depinde foarte mult reluarea funcţionării acestei ţări. [...] Să fim serioşi, să fim responsabili, ori lucrul ăsta câteodată lipseşte şi afirmaţii care nu sunt bazate pe nimic [...] care să certifice o astfel de opinie, cum e cea legată de leucemie, mi se pare că sunt nu numai exagerate, ci sunt periculoase", a spus Rafila, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.

Totodată, reprezentantul României la OMS i-a îndemnat pe cetăţeni să se vaccineze "indiferent de apartenenţa sau de simpatiile politice" şi a catalogat drept "gafă" solicitarea acordului pentru vaccinare înainte de a exista un vaccin autorizat.

"Vaccinarea împotriva infecţiei cu noul coronavirus este cu siguranţă o misiune la care trebuie să participăm cu toţii. Nu trebuie folosită politic, este profund greşită asumarea politică a acestei chestiuni. Oamenii din România trebuie să se vaccineze indiferent de apartenenţa sau de simpatiile politice, iar debutul campaniei de vaccinare, care trebuie să înceapă, bineînţeles, cu informarea, trebuie să evite gafe cum au fost cele legate de solicitarea listelor cu persoane care doresc să se vaccineze în condiţiile în care nu avem informaţii despre vreun vaccin care să fi fost încă autorizat. [...] Aşteptăm informaţii şi atunci oamenii trebuie mobilizaţi, trebuie informaţi, dar ei trebuie convinşi prin transparenţa unei campanii, prin profesionalismul unei campanii. [...] Nu vaccinarea în sine este importantă, ci succesul unei astfel de campanii care ne readuce într-un interval de 9-12 luni la o viaţă normală", a mai spus Rafila.