Rafila, un nou avertisment: Dacă Guvernul nu ia unele măsuri, în 2 săptămâni depăşim 10.000 de cazuri

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila (Epoch Times Romania)

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a declarat, la România TV, că, în lipsa unor măsuri asumate de Guvern, în două săptămâni ar putea fi depăşit pragul de 10.000 de cazuri zilnice de infecţii Covid, iar secţiile ATI nu vor mai avea paturi libere. În plus, medicul a atenţionat că principalul mijloc de răspândire a virusului este transportul în comun.

“Nu am avut nicio săptămână care să spunem că s-a stabilizat creşterea. Suntem pe trend ascendent. Spitalele au o capacitate limitată. Singura soluţie de a contracara ocuparea paturilor este să facem ceva să stopăm această pandemie. Trebuie luate nişte măsuri asumate de Guvern. Dacă această creştere va fi la fel, în două săptămâni vom depăşi la 10.000 de cazuri şi nu vom mai avea paturi la ATI. Trebuie să iei măsura potrivită la timpul potrivit”, a precizat Rafila.

De asemenea, profesorul a susţinut că restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte este o limitare care se referă mai mult la persoanele care “se mai duc la tot felul de activităţi private”.

“Acest lockdown necesită o decizie politică. Situaţia a fost prezentată aşa destul de roz. E bine că s-au alocat paturi suplimentare, dar creşterea aceasta trebuie limitată. Nu paturile sunt problema, ci personalul care să le deservească”, a mai afirmat Alexandru Rafila.

Totodată, medicul a criticat ideea carantinării pe străzi, adăugând că principalul factor de răspândire a bolii, în special în Bucureşti, este transportul în comun.

“Consecinţele sunt creşterea mortalităţii. Carantinarea pe străzi nu cred că se poate face în Bucureşti. Activităţile suspendate sunt foarte clare, persoanele vârstnice ies foarte rar afară în această perioadă. Eu nu înţeleg cum se poate desfăşura astfel de operaţiune. Modelul acesta nu l-am văzut aplicat în vreo ţară. Dacă se va lua această decizie trebuie asumată şi comunicată. În mod evident, pericolul cel mai mare, mai ales în Capitală, e transportul în comun. Ar fi fost bine să se împartă în trei turele de muncă”, a mai transmis preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Nu este prima dată când Rafila atenţionează în privinţa depăşirii pragului de 10.000 de îmbolnăviri zilnice cu Covid.

Astfel, săptămâna trecută, medicul a declarat, la Digi 24, că, în lipsa altor măsuri, numărul zilnic de cazuri de infecţii Covid ar putea ajunge în luna decembrie la cel puţin 10.000, cu un impact major asupra mortalităţii.

“Procesul acesta nu s-a oprit şi probabil până spre sfârşitul lunii decembrie, în lipsa altor măsuri - pentru că ne-am apropiat de o limită a măsurilor de un anumit tip, cele care sunt mai puţin restrictive - cred că numărul de cazuri la sfârşitul acestei luni va înregistra un număr cu cinci cifre, adică o să fie cel puţin 10.000 de cazuri pe zi. (...) La numărul acesta de cazuri, capacitatea de la terapie intensivă este, sigur, depăşită, iar asta are consecinţă directă în ceea ce priveşte mortalitatea”, a susţinut Rafila. Detalii aici.