Rafila: Dacă nu luăm alte măsuri, numărul zilnic de infecţii ar putea creşte la 10.000 în decembrie

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila (ziaruldeiasi.ro)

Profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi reprezentantul României la OMS, a declarat, vineri seara, la Digi 24, că, în lipsa altor măsuri, numărul zilnic de cazuri de infecţii Covid ar putea ajunge în luna decembrie la cel puţin 10.000, cu un impact major asupra mortalităţii.

„Procesul acesta nu s-a oprit şi probabil până spre sfârşitul lunii decembrie, în lipsa altor măsuri - pentru că ne-am apropiat de o limită a măsurilor de un anumit tip, cele care sunt mai puţin restrictive - cred că numărul de cazuri la sfârşitul acestei luni va înregistra un număr cu cinci cifre, adică o să fie cel puţin 10.000 de cazuri pe zi. (...) La numărul acesta de cazuri, capacitatea de la terapie intensivă este, sigur, depăşită, iar asta are consecinţă directă în ceea ce priveşte mortalitatea”, a precizat Rafila.

De asemenea, medicul a susţinut că România ar putea prelua modelul Germaniei, unde sunt limitate activităţile economice şi sociale, dar şcolile rămân deschise.

„E puţin dur ceea ce spun, dar chiar sunt afectat de ceea ce spun, pentru că mă gândesc la această variantă şi nu ştiu cum putem să o evităm decât dacă eventual urmăm un model care văd că este aplicat în Franţa, chiar şi în Germania - mai degrabă poate modelul din Germania - care, paradoxal, instituie măsuri de limitare a activităţilor economice, sociale, dar lasă şcolile deschise, un lucru pe care eu personal îl agreez”, a afirmat Alexandru Rafila.

Reprezentatul României la OMS a mai declarat că există studii foarte recente în care se demonstrează că nu copiii sunt principala sursă de transmitere a bolii în această perioadă, ci mai degrabă aglomeraţia din mijloacele de transport în comun.

„Lucrul acesta trebuie foarte serios luat în considerare”, este de părere preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Dând exemplul Republicii Cehe, unde mortalitatea a depăşit pragul de 12, profesorul a subliniat faptul că, deşi sistemul de sănătate ar putea fi solid, în momentul în care numărul de cazuri determină internări masive la terapie intensivă şi lucrul acesta blochează, practic, accesul la servicii de sănătate calificate sau terapie intensivă, rata mortalităţii va creşte. În prezent, în România această rată este în jur de 6.

Totodată, Rafila a discutat şi despre situaţia epidemiei în Franţa şi măsurile pe care le-au luat autorităţile de acolo:

„Franţa are acum 48.000 de cazuri şi dacă împărţim la 3 - pentru că ei sunt cam 60 de milioane, faţă de circa 20 de milioane în România - ar fi un echivalent de 16.000 de cazuri în România, cam aceasta ar fi corelaţia, deci au de două ori şi jumătate mai multe cazuri decât noi. [...] Aşa că Franţa a trebuit să ia această măsură, târziu, dar ideea e următoarea: cu cât iei mai devreme măsura, atunci durata ei poate să fie mai mică”.