Rafila: Nu am de ce să dimisionez. Eu nu am de ce să-mi asum personal această situaţie de la Spitalul Pantelimon
Ministrul PSD al Sănătăţii, Alexandru Rafila, nu consideră oportun să îşi dea demisia după scandalul de la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Pantelimon" din Bucureşti.
Alexandru Rafila a primit o întrebare în acest sens de la reporterul TVR, prezent la conferinţa de presă de la minister.
Reporter: Situaţia de la Pantelimon este una cu totul excepţională, se pune între paranteze chiar încrederea oamenilor în sistemul de sănătate, din mai multe puncte de vedere. Vă asumaţi personal această situaţie şi vă gândiţi să demisionaţi?
Alexandru Rafila: Eu nu am de ce să-mi asum personal această situaţie pentru că acolo este vorba de o infracţiune care presupune un omor premeditat şi într-o astfel de situaţie nu cred în niciun fel că este responsabilitatea mea sau a Ministerului Sănătăţii pentru astfel de acuză. Deci din punctul ăsta de vedere, nu am de ce să dimisionez.
Noi avem foarte multe proiecte, reconstruim sistemul de sănătate, reformăm sistemul de sănătate, aşa că o chestiune care ne pune în dubiu, cum spuneţi dumneavoastră, pentru că a creat foarte multă emoţie, e o chestiune pe care o înţeleg, de asta am venit aici în faţa dumneavoastră să o explic, dar demisia pentru ceva pe care nu puteam în niciun fel nici să controlăm, nici să influenţăm, pentru că, încă ceva, e un lucru pe care vă rog să reţineţi.
Nimeni nu poate interveni în ceea ce priveşte decizia medicală individuală a medicului. Deci nu poate nici ministrul Sănătăţii, nici managerul institutului, este decizia lui profesională. Eu nu pot să intervin ce să facem, să dăm un decret că ministrul Sănătăţii aprobă toate deciziile profesionale medicale din ţara asta, nu se poate.
Şi aşa că, din punctul ăsta de vedere, nu cred că această problemă ţine de Ministerul Sănătăţii şi de politica de sănătate din Ministerul Sănătăţii.
Reporter: Sunt trei organisme care au controlat la spitalul Pantelimon. Credeţi că s-a încercat muşamalizarea acelei situaţii? Pentru că ce n-au văzut ei, au văzut procurorii.
Alexandru Rafila: Nu am niciun element ca să confirm ceea ce sugeraţi dumneavoastră, că s-a încercat muşamalizarea acestei situaţii. Noi nu încercăm în niciun fel să o facem. Buna colaborare cu Parchetul o demonstrează şi nu numai în acest caz, în toate cazurile în care au existat suspiciuni, fie de corupţie, fie de de alt gen. Aşa că această supoziţie de muşamalizare nu cred că este cea corectă.
Reporter: Din informaţiile pe care le aveţi dumneavoastră, de ce credeţi că cei de la Colegiul Medicilor Bucureşti nu au putut descoperi problema? Cred că, cel puţin în cazul acelui bărbat de 54 de ani, a fost redusă doza de noradrenalină în mod intenţionat, aşa cum spunea anchetatorul.
Alexandru Rafila: Reducerea unui dozei, deci stabilirea dozei unui medicament - că este redusă, că e crescută, că e noradrenalină, că e alt produs (...) - este, cum am spus, o responsabilitate a medicului. Încă o dată, eu sunt microbiolog, acolo au fost nişte medici de specialitate în comisie, de ce vreţi ca noi, şi în general, şi lucrul ăsta se întâmplă, şi îmi cer scuze, se întâmplă în spaţiul public, oameni care nici măcar nu au studii medicale spun cum trebuia tratat pacientul. Nu pot să fac lucrul ăsta, pentru că este o lipsă de responsabilitate faţă de pacient şi nu o să-l fac niciodată.
Deci şi concluzia pe care au avut-o ei, eu nu pot să o pun la îndoială. Mai mult, Colegiul Medicilor în România este un organism independent. El întruneşte corpul medical din România. Şi sunt colegi în fiecare judeţ şi în municipiu Bucureşti. Eu n-am elemente care să mă pună, sau n-am, consultând documentele pe care le-au furnizat, nu am avut elemente care să mă pună pe gânduri că acest lucru este real.
Şi încă ceva, şi vreau să vă spun, pentru că am văzut pe burtiera unui post de televiziune puţin mai devreme: Rafila dă vina pe Colegiul Medicilor. Eu nu dau vina pe Colegiul Medicilor, dar fiecare trebuie să ne facem treaba în zona noastră de competenţă. Ideea asta că ne facem treaba cel mai bine într-o zonă care este cu totul diferită de zona noastră de competenţă, nu cred că este cea mai bună.
Scandalul de la Spitalul Pantelimon
Reamintim că dosarul morţilor suspecte de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” din Bucureşti a luat amploare cu o zi în urmă, după ce trei cadre medicale au fost reţinute. Este vorba de două doctoriţe acuzate de omor calificat cu premeditare şi de o asistentă acuzată de mărturie mincinoasă.
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti susţin că au dovezi că doctorii respectivi l-au omorât efectiv pe un bărbat de 54 de ani după ce i-au scăzut considerabil doza de noradrenalină care îl ţinea în viaţă. Detalii aici.
"Practic, e vorba de punerea în acţiune a unui plan de a provoca decesul unor pacienţi, nu ştim pe ce criterii, dar se pare că medicii decideau că un pacient sau altul nu mai are şanse, nu se mai impunea continuarea acestei terapii şi scădeau brusc doza de noradrenalină. (...)
Standardul unei acuzaţii în materie penală este unul foarte ridicat, nu ne putem juca cu aşa ceva. Până acum putem vorbi despre un pacient, un bărbat de 54 de ani. Ancheta este deosebit de dificilă pentru că aceste aparate, injectomatele care administrau noradrenalina nu erau alocate pe un anumit pacient, ci existau mişcări nedocumentate ale acestor aparate.
Erau duse dintr-un salon în altul, mutate de la un pacient la altul în funcţie de necesitaţi. Noi am avut acces la înregistrările salvate de aceste aparate şi am putut ca, în baza acelei fotografii care a circulat şi în presă să identificăm un anumit aparat şi un anumit pacient", a declarat procurorul Alexandru Anghel, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, citat de Ziare.com.
Cazul de la Spitalul "Sfântul Pantelimon" implică moartea suspectă a 17 pacienţi în perioada 4-7 aprilie 2024, în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) a spitalului.
Medicii de la ATI ameninţă cu demisia în bloc. Anunţul a fost făcut joi de Florina Pompilian, şefa secţiei ATI a spitalului.
Practic, marea majoritate a medicilor de la ATI au intrat într-o grevă spontană după intervenţia procurorilor şi şi-au exprimat intenţia de a demisiona din Spitalul "Sfântul Pantelimon".
În acest moment, nu se mai pot face internări în secţia de ATI, iar îngrijirile medicale sunt oferite doar pentru cazurile grave şi urgente. Medicii nu au efectuat deloc anestezii pentru 10 pacienţi care erau programaţi pentru operaţii.
"În secţie suntem 12 medici. Dintre aceştia, 2 sunt anchetaţi, ceilalţi 8 am depus demisiile, o doctoriţă este în vacanţă şi nu ştim încă dacă o altă doctoriţă va demisiona sau nu.
(Cele două doctoriţe reţinute) sunt nişte doctoriţe dedicate, empatice, care îşi îndeplinesc toate sarcinile medicale. Am lucrat cot la cot, întreaga echipă, în această secţie. Noi nu am văzut nimic greşit.
Presiunea a ajuns la nişte cote incredibil de greu de suportat. Nu ne este teamă de nimic, dar nu putem să ne desfăşurăm activitatea în aceste condiţii. Preferăm să mergem în locuri unde să avem linişte", a declarat Florina Pompilian, şefa secţiei de ATI, care crede că "în proporţie de 99,99 la sută" colegele sale sunt nevinovate.
Preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă (SRATI), Şerban Bubenek, a afirmat că există explicaţii medicale pentru dozele de noradrenalină administrate pacientului de 54 de ani, despre care procurorii susţin că a fost ucis cu premeditare.
Şeful SRATI a explicat că există argumente medicale pentru un astfel de tratament şi spune că acuzaţiile procurorilor faţă de cele două doctoriţe reţinute nu se justifică.