Raed Arafat, un exemplu pentru ruşii din R.Moldova (revista presei)
alte articole
Ministrul sănătăţii din România, Raed Arafat, care a întreprins la începutul săptămânii o vizită la Chişinău, poate fi un exemplu pentru minorităţile naţionale din Republica Moldova, care se plâng că nu au acces la funcţii de conducere în stat, scrie vineri editorialistul Constantin Tănase în Timpul.
'Sunt binecunoscute văicărelile unor 'apărători' ai minorităţilor din Republica Moldova care deplâng faptul că niciun reprezentant al minorităţii ruse nu face parte din Executiv sau din conducerea politică de vârf a ţării. De două decenii şi ceva, ruşii din Moldova, în loc să înveţe limba oficială a ţării, luptă pentru acordarea limbii ruse a statutului de limbă de stat', menţionează autorul. Aceşti 'apărători' ai minorităţii ruse se fac a uita un adevăr universal valabil: ca să ocupi o funcţie înaltă într-o ţară, trebuie să cunoşti limba acestei ţări, aminteşte Constantin Tănase.
'Interpolul cu ochii pe Vlad Plahotniuc', titrează Adevărul. Prim-vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova Vlad Plahotniuc se află sub monitorizarea Biroului Interpol de la Roma, anunţă surse sub rezerva anonimatului. Omul de afaceri neagă informaţiile, iar autorităţile refuză să le confirme sau să le infirme
Alexandru Ursu, poliţistul moldovean condamnat în stânga Nistrului, a vorbit pentru Adevărul despre condiţiile în care a fost deţinut, dar şi despre planurile sale de viitor. În închisoare au fost condiţii greu de imaginat. Era închis într-o celulă de trei pe patru metri, cu patru paturi în care, de fapt, dormeau opt oameni. Acolo era şi toaleta, şi masa lor. Apa era fie cu viermi, fie ruginită, iar de mâncare nu te puteai atinge. 'Am stat şi în nişte barăci cu două etaje, unde se aflau persoane infectate cu HIV şi bolnave de tuberculoză', a povestit poliţistul care a stat mai bine de trei ani în celulele din stânga Nistrului şi care a fost 'graţiat' recent de liderul separatist Evgheni Şevciuk.
În opinia lui Nicolae Negru de la Jurnal de Chişinău, 'faptul că Rusia îşi zăngăneşte armele în Transnistria, că ne ameninţă cu voce de domnişoară' este un semn că ne-am depărtat prea mult de ea şi, respectiv, ne-am apropiat de UE. E o dovadă că Republica Moldova este pe drumul cel bun şi trebuie să meargă înainte. Că Alianţa pentru Integrare Europeană, orice s-ar spune despre ea, cu toate păcatele ei, nu are alternativă, scrie comentatorul.
Republica Moldova a schimbat condiţiile de comercializare a armamentului, scrie Moldovaskie Vedomosti. Ziarul menţionează că deciziile respective vor fi luate deja de guvern şi vor face obiectul consultărilor cu Ministerul Afacerilor Externe şi cu Serviciul de Informaţii şi Securitate. Moldovaskie Vedomosti aminteşte că acum un an Republica Moldova s-a pomenit în centrul unui scandal internaţional, după ce a decis să-i vândă tehnică militară uzată Armeniei, ţară aflată în conflict cu Azerbaidjan. Ulterior, premierul Vlad Filat a fost nevoit să zboare de urgenţă la Baku pentru a-şi cere scuze.