Radu Berceanu: Regulamentul trebuie respectat şi în cazul modificării legii referendumului
Chestorul democrat-liberal al Senatului, Radu Berceanu, a afirmat luni că senatorii PDL vor susţine respectarea Regulamentului în situaţia în care proiectul de modificare a legii referendumului va fi inclus pe ordinea de zi a plenului.
Potrivit lui Berceanu, Regulamentul de funcţionare a Camerei Superioare a Parlamentului prevede faptul că senatorii au la dispoziţie trei zile pentru a studia raportul unui proiect de lege, acesta putând fi inclus pe ordinea de zi a plenului abia după scurgerea acestei perioade de timp.
Întrebat dacă democrat-liberalii intenţionează să solicite, în plen, retrimiterea proiectului la comisie pentru un raport suplimentar, Radu Berceanu a explicat că nu sunt motive care să determine senatorii PDL să solicite acest lucru.
"Modificarea legii referendumului este o problemă care, probabil, va suscita dezbateri pentru că această modificare, în clipa de faţă, adică cu două ore înainte de începerea şedinţei de plen, nu are raport de la comisii. Un proiect are raport doar în momentul în care este în căsuţele senatorilor. În conformitate cu Regulamentul, senatorii trebuie să aibă trei zile de când primesc raportul şi apoi poate să intre în plen. Noi aici, în Biroul permanent, am spus că o să decidă plenul pentru că cererea se face în BP, din punct de vedere organizatoric, procedural, dar până la urmă tot plenul decide. Regulamentul este cât se poate de clar şi doar dacă toată lumea este într-un consens, altfel nu cred că putem vota să nu respectăm Regulamentul. Nu vom cere retrimiterea la comisie. Nu avem ce să retrimitem sau ce să cerem. Este un Regulament. Punct", a spus democrat-liberalul.
Radu Berceanu şi-a exprimat punctul de vedere cu privire la modificarea legii referendumului, afirmând că modificările au fost făcute "forţat", USL dovedind "că exercită puterea până la cotor".
"Văd această modificare ca fiind una politică. Văd că sunt din ce în ce mai multe lucruri făcute fără niciun fel de perdea sau delicateţe. Erau cu totul alte păreri despre cum trebuie să fie relaţia dintre Putere şi Opoziţie mai acum vreo lună şi ceva, cum trebuie respectat Regulamentul, ce se poate face şi ce nu. Lucrurile or să meargă înainte şi fiecare va trage concluziile respective. Nu cred că trebuie neapărat făcute nişte lucruri atât de intempestiv şi de forţat. Dumnealor au probabil ca scop să arate ce forţă şi ce muşchi politici au şi mai ales ce fac ei când sunt la putere cu puterea, adică o exercită până la cotor", a spus acesta.
Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă, a declarat pentru AGERPRES că proiectul de lege privind modificarea legii referendumului a primit luni un raport de admitere cu amendamente, cu largă majoritate, din partea senatorilor jurişti.
Potrivit lui Greblă, amendamentele sunt de natură tehnică.