R. Moldova va procura vaccin împotriva Covid-19 de pe Platforma COVAX, la preţuri preferenţiale

Vaccinul împotriva COVID-19 produs de compania AstraZeneca, 24 martie 2021
Vaccinul împotriva COVID-19 produs de compania AstraZeneca, 24 martie 2021 (Andreas Solaro/AFP via Getty Images)

Republica Moldova poate procura vaccin împotriva COVID-19, la preţuri avantajoase, prin intermediul mecanismului de cost-sharing al Platformei COVAX. Urmează ca, până pe 26 aprilie curent, Ministerul Sănătăţii de la Chişinău să informeze despre cantitatea de vaccin care va fi procurată în anul 2021.

Astfel, potrivit Ministerului Sănătăţii, încă 30% din populaţia Republicii Moldova va fi acoperită cu doze de vaccin prin intermediul mecanismului de cost-sharing cu preţuri preferenţiale acordate ţării, adiţional la dozele oferite gratuit de platforma COVAX pentru imunizarea a 20% din cetăţeni.

Preţul per doză a fost estimat la 7$, care include cheltuielile de transport, taxele de procurare etc. Platforma COVAX a menţionat într-o scrisoare oficială că livrarea vaccinului va fi efectuată în funcţie de stocurile disponibile, pe parcursul anului 2021.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii mai informează că, până la ora actuală, prin intermediul platformei COVAX au fost livrate Republicii Moldova, gratuit, 14.400 doze Vaxzevria (AstraZeneca) şi 24.570 doze Pfizer, urmând ca, la sfârşitul lunii aprilie, să fie recepţionate încă 48.000 doze de Vaxzevria (AstraZeneca). 10% din toate vaccinurile recepţionate de către R. Moldova vor ajunge în regiunea transnistreană.

Până în prezent în Republica Moldova au fost vaccinate 78.665 de persoane.